Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '13

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Bebeğiniz ve siz

Bebeğiniz ve siz
 

Dyt. Sernaz Çakır Ercil www.sernazcakir.com https://twitter.com/dytsernazce


Gebelik sürecinde beslenme hem anne adayının sağlığı hemde bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Çünkü bu dönemde hem anne adayının hem de bebeğin besin öğelerine ihtiyacı artar. Eğer beslenmeye dikkat edilmez ve yetersiz kalırsa, bebeğin gelişiminde sağlık sorunları olabilir ve bebek düşük doğum ağırlıklı doğabilir.

 

GEBELİK SÜRECİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME ÖNEMLİDİR?

 

  • Gebelik döneminde annenin vücudunda, bebeğin gelişmesi ve büyümesiyle bazı değişiklikler yaşanır. Ve bu değişikliklerle birlikte gereksinimler değişir, gereksinimlerin karşılanabilmesi içinse yeterli ve dengeli beslenme büyük önem taşır.
  • Bebek ve anne adayı için hayati önem yaşıyan besinlerin bir kısmı vücutta depolandığından düzenli bir şekilde alınmalıdır. Bu nedenle de yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmedir.
  • Bebeğin doğum ağırlığı, anne adayının beslenmesine ve kilo alımına bağlıdır. Kısıtlanan ağırlık kazanımı, bebeğin düşük doğum ağrlıklı doğma riskini artırır. Bu nedenle anne adayı, gebelik öncesi ağırlığına ve gebelik sürecinde ağırlık kazanımına dikkat etmelidir.

 

GEBELİK SÜRECİNDE AĞIRLIK KAZANIMI NASIL OLMALIDIR?

Anne adayının vücudunundaki değişiklere uyum sağlaması için ağırlık kazanımı önemlidir. Annenin kilo artışını bebeğin ağırlığının dışında, artan kan hacmi, plesenta ve amniyotik sıvıda etkiler.  Sağlıklı bir gebelik için ne kadar kilo aldığınız dışında ne kadar sürede aldığınızda önemlidir. Gebeliğin ilk üç ayı içerisindeki ağırlık kazanımının 2-3 kg, daha sonraki dönemlerde ise haftalık 0,5 kg olması  beklenir. Ağrlık kazanımını ne kadar olması gerektiği ise bir çok faktöre göre değişir. Örneğin,

Gebelik öncesi ağırlığınız, boyu ve kilosu normal olan anne adaylarında ağırlık kazanımı 12,5-17,5 kg arasında, zayıf olanlarda 14-20 kg arasında, şişman olanlarda ise 7-12 kg arasında olması önerilmektedir.

Yaşınız, adölesan anne adayları (18 yaşa kadar) büyüme ve gelişme döneminde olduklarından enerji be vesin öğelerine gereksinimleri daha farklıdır.  Adölesan anne adayları erişkin gebelere göre daha fazla ağırlık kazanmalıdır.

İkiz bekliyorsanız, ikiz bebek bekleyen anne adayları için ideal kilo alımı 18-22 kg arasındadır. Ancak bu durum bebeklerin gelişimine göre değişim gösterebilir.

 

GEBELİK DÖNEMİNDE NASIL BESLENİLMELİ?

Sağlıklı bir gebelik için yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra ağırlık kazanımının hızı da çok önemlidir. Bunun için hem kilo artışınıza dikkat etmeli hemde bebeğiniz için temel besin öğelerininden yeterli miktarda almalısınız.

  • Karbonhidrat, Gebelik sürecinde aşırı kilo alımınından korkan anne adayları genelde ilk olarak karbonhidratı beslenmelerinden çıkarmak isterler. Ancak karbonhidratlar vücudun temel enerji veya kalori kaynağıdır. Beyaz ekmek, pirinç, hamur işleri, şeker gibi besinler basit karbonhidrat içerirler ve besin değerleri azdır. Fakat kompleks karbonhidratlar (kepekli gıdalar, bulgur, buğday unundan yapılmış gıdalar) protein, lif ve mineral açısından oldukça zengindirler. Bu nedenle de özellikle gebelik döneminde bu gıdaların yeterli miktarda alınması önemlidir.
  • Protein, Gebelik döneminde protein gereksinimi arttığı için anne adayların et, tavuk, balık, süt, yumurta, yoğurt gibi besinleri tüketmeye özellikle önem vermeleri gerekmektedir. Ancak bu besinler protein açısından zengin oldukları gibi yüksek miktarda yağda içerirler. Bu nedenle tüketim miktarına dikkat edilmelidir.
  • Lifli(posalı) gıdalar, Özellikle gebelik döneminde sıkça rastlanan sorunlardan biri olan kabızlığın önlenmesinde lifli(posalı) gıdaların önemi büyüktür. Bu nedenle günlük beslenmede sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Kepekli besinlerde yüksek oranda lif içerir ancak bazı besinlerin emilimini bozduklarından aşırı miktarda tüketilmemelidir, bu besinlerin yerine tam tahıllı gıdalar tercih edilebilir. 
  • Su, Vücudun taşıma sisteminin önemli bir parçası olan su, besin öğelerini vücut hücrelerine taşınmasında yardımcıdır. Aynı zamanda besin öğelerinin plesenta yoluyla bebeğinize ulaşmasını sağlar. Bu nedenle gebelik sürecinde günde 8-12 bardak su içilmesi faydalı olacaktır.
  • Omega 3 yağ asitleri, Anne karnındaki bebeğin hem zihinsel hem de fiziksel gelişimine yardımcı olacak besinlerden biri de Omega 3 yağ asitleridir. Gebelik döneminde artan Omega 3 ihtiyacını karşılayabilmek için uskumru, hamsi, somon gibi balıkları, ıspanak, pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumların tüketimine önem verilmesi gerekir.

 

 
Toplam blog
: 3
: 200
Kayıt tarihi
: 10.01.13
 
 

İlköğretim ve lise eğitimimi Samsun’da tamamladıktan sonra 2008 yılında Ankara Başkent Üniversite..