Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '11

 
Kategori
Güncel
 

Bedelli Askerlik, CHP, AKP

Bedelli Askerlik, CHP, AKP
 

Bedeli Askerlik konusu yine gündemde


Mühendislik fakültelerinde Proje Yönetimi dersleri vardır. Önemli derslerdir bunlar, mühendisleri gerçek hayata, analize, tasarıma, planlamaya, kalite kontrol süreçlerine, müşteri ilişkilerine hazırlar. 

Olay çok nettir aslında. Minimum maliyetle en kısa zamanda maksimum faydayı elde etmek. 

Türkiye'de askerlik konusu ara ara gündeme getiriliyor. Bir çok defa düzenleme yapıldı, bir çok defa değişikliğe gidildi. Ve her defasında da tartışmalar devam etti. Etmeli de. Dünya gelişiyor, teknoloji gelişiyor. İnsan gücünün yerini makineler almaya başlıyor. Hal bu iken bunları tartışmamak yanlış olur. 

Kendi fikrimi söyleyeyim... Bu ülkede asker fazlalığı vardır. Her ne kadar sayın komutanlarımız ve hükümetimiz açık olduğunu söylese de askere giden arkadaşlarımızın önemli bir kısmından "günlerinin çoğunlukla boş geçtiğini" duyuyorsak burada bir sorundan söz edebiliriz. 

Bu hızla gelişen ve dönüşen dünyada 12 ay, 15 ay gibi süreler özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için çok önemli kayıplar teşkil ediyor. Bunu kimseye anlatamıyoruz. 

15 ayda,  

* Şirketler, yalın üretim uygulamalarına geçiyorlar. 

* Borsa, %100'e yakın değer kazanabiliyor ya da kaybedebiliyor. 

* Organizasyonlar kalite belgeleri alıyorlar. 

* Öğrenciler, yüksek lisans eğitimlerini tamamlıyor. 

* Hamile kadın çocuğunu doğuruyor ve bakmaya başlıyor. 

* Bir futbol takımı baştan aşağı yenilenebiliyor. 

* Hiç İngilizce bilmeyen bir genç aldığı kurslarla İleri seviyeye gelebiliyor. 

* Lost dizisi 2 sezon geçiriyor. 

15 ay, 12 ay, 6 ay... Bunlar kısa süreler değil. Ve bir direnç, bunları düzeltmemek için var gücüyle savaşıyor. 

Dünya dönüyor, Ortadoğu şekilleniyor, öğrenciler kapağı yurtdışına atmakla meşgul, beyin göçü gırla.. Ve hala zorunlu askerlikle ilgili düzenlemeler yapılmıyor, yapılsa bile kamuoyu bilgilendirilmiyor. Gazete manşetleriyle savruluyoruz. Bir şeyler konuşuluyor, bir şeyler değişiyor gibi ama net bir sonuç yok. 

Bir insan, kainat temel alındığında bir hücrenin endoplazmik retikulumunun bir molekülü kadar bile değerli değil belki ama bir kainatı yok edebilecek kapasitesi olduğunu da unutmamak gerekir. 

Yani, askerlik konusunda her kesimi tatmin edecek ve insanları zorla değil gönüllülük esasıyla kendisine bağlayacak bir yapılanmaya ihtiyaç vardır. 

Öyle 3-5 yılda değil hemen. Askerlik konusundaki belirsizlik de insanların kimyasını bozuyor, kimse farkında değil. Ve bunun birincil muhatabı hükümettir. 

CHP'nin bedelli askerlik önerisi yerinde ama yetersizdir. Kamuoyu vicdanını da yaralamayacak ve süreci bir an önce hızlandıracak bir önerge meclis kapanmadan, seçimlerden önce gündeme getirilmelidir. Kamuoyuna bedelli askerliğin dövizli askerlikten bir farkı olmadığını, parası ve imkanı olanın yurtdışına çıktığı anda bu olanaktan yararlanabildiğini, Türkiye'de kalanların ise geride işlerini, güçlerini, bakmakla yükümli olduklarını bırakmalarının getirdiği kaybı anlatabilmelidir. Bunu yaparken parası olmayan aileler için de bedelli fonundan karşılanacak bir miktarın er ve erbaşa maaş olarak ödenebileceği ortadadır. 

AKP de iktidardaki parti olarak bunu seçim sonrasına attığı an, çok çeşitli gerekçelerle askerliğini hala yapamamış, büyük ikilemler yaşayan, yaşı geçmiş, devletine vicdan borcunu ödeyememenin baskısını da üzerinde hisseden insanları kaybedeceğini bilmelidir ki bu insanların sayısı hiç de az değildir. 

Savunma alanında Proje Yönetimi, risk faktörleriyle birlikte mühendislik yaklaşımlarıyla bir an önce ele alınmalı, sağlıklı bir şekilde yapılmalıdır. 

İnsan gücü kaynağının değerini unutmadan... 

Bizden söylemesi. 

 
Toplam blog
: 78
: 1198
Kayıt tarihi
: 12.10.10
 
 

Alice'in harikalar diyarındaki cennet bahçesinden sesleniyorum sizlere. Burada önyargı, olur olma..