Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '09

 
Kategori
Güncel
 

Belediye bursları resmen tarih oldu!

Belediye bursları resmen tarih oldu!
 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin AKP’li belediyelerin yandaşlarına burs sağlanıyor iddialarıyla gündeme getirdiği ve belediyelerin burs vermemesi gerektiği düşüncesinden yola çıkarak Anayasa Mahkemesi’ne açtığı davanın sonucunda öğrencilerin belediyelerden aldıkları burslarda belirsizlik ortaya çıkmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 30 bin öğrenciye CHP’nin açtığı davayı bahane göstererek ödeme yapmamıştı. Kızan ve belediye önünde eylem yapan öğrencilere ise hedefin kendileri olmadığı asıl gidilmesi gereken yerin CHP olduğu açıklanmıştı.

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi ise Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararını Resmi Gazete’de yayınlayana kadar bursları ödeyeceğini ilan etmişti. Bu kararın ilanından hemen sonraki süreçte 5 ay boyunca öğrencilere her ay düzenli olarak ödeme yapılmıştı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de mensup olduğu parti Adalet ve Kalkınma Partisi olmasına rağmen öğrencilere 75’er Lira’lık ödemeleri aksatmıyordu.

Tüm öğrencilerin gözü kulağı Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararındaydı. Gerekçeli karar ne kadar geç ilan edilirse o kadar ay daha fazla para alabileceklerdi.

Gün geldi çattı. 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun’un bazı maddeleri hakkında Anayasa Mahkemesi’nin 2008/165 sayılı kararının 10.03.2009 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanması ile belediyelerin burs verme olanağı ortadan kalktı.

Bu kesin kararla beraber İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin olası bir seçimden sonra ödeme yapma isteğinin sulara gömülmesinin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden burs alan öğrencilerin 4 aylık kalan paralarını alma gibi bir hakları da kalmadı. Yargıya taşınırsa kazanılmış haklar olarak ödeme yapılır mı bilinmez ama kriz ortamında öğrenciler büyük bir darbe yemiş oldular.

CHP’nin anlamsız müdahalesi ile beraber CHP’li belediyelerin dağıttığı burslarda yok edilmiş oldu. Seçimler öncesinde açıklanan bu gerekçeli kararla beraber öğrencilerin CHP’ye tepkisi ne olur bilinmez fakat CHP’nin halka inme, yaklaşma çabalarının pek de gerçekçi olmadığı yaptığı her icraatla ortaya çıkıyor.

Öğrencinin aldığı aylık 75–100 Lira ile uğraşmanın gereği neydi?

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..