Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '13

 
Kategori
Güncel
 

Belediye'nin halk iftarını protesto ettiler: 2B eylemi

Beykoz’un 2B arazileri üzerinde yaşamakta olan Göreleköyü sakinleri, Ak Partili Beykoz Belediyesi’nin düzenlediği halk iftarını protesto etti. Belediye Başkan Yardımcısı ile mahalle sakinleri arasında tartışma yaşandı. Mahalle Muhtarı H. İbrahim Kepoğlu ile aynı zamanda mahalle sakini olan CHP’li Meclis üyesi Hayrullah Usta da oradaydı.

Beykoz Belediyesi’nin Görele İlköğretim Okulu’nun bahçesinde düzenlediği halk iftarında köy halkı, masalarda yerlerini aldı; iftara yakın bir saatte yemeklerin dağıtılmaya başlanacağı sırada, mahalle sakinlerinden Mehmet Yılmaz, komşularına hitaben bir konuşma yaptı.

“ Sorunumuzu çözme gibi bir dertleri ve çabaları yok”

Mehmet Yılmaz, şunları söyledi: “ Değerli Görele Köyü sakinleri! Bilindiği üzere en yüksek 2B rayiç bedeli Görele Köyü’nde. Bizim yerlerimizi bu fiyatlar ile alabilmemiz mümkün değil. Bu zamana kadar yaptığımız girişimlerimiz oldu. Gerek Hükümete, gerekse AKP’ye sorunumuzu anlattık. Bizim sorunumuzu şu ana kadar kimse anlamadı. Sorunumuzu çözme gibi bir dertleri ve çabaları yok. Bizim en doğal hakkımız barınma hakkı. Biz bu hakkımızı istiyoruz. Belediye’nin kurduğu iftar sofrasını da protesto ediyoruz. Bu yemeği de köylü olarak yemiyoruz. Burayı da boşaltıp çıkıyoruz.”

Kalkmayan bazı kişiler oldu

Yılmaz’ın sözlerinin ardından, mahalle sakinleri oturdukları masaları alkışlar eşliğinde terk ettiler. Bir kısım mahalle sakininin ise yerinde kalması üzerine, protestocular buna tepki göstererek, “ siz Görele Köylü değil misiniz? Sizin 2B’de yeriniz yok mu?” şeklinde tepki bağırdılar. Bunun üzerine o kişiler de yerlerinden kalkarak, iftar mahallini terk ettiler.  

Mahalle sakinleri zor zaptedildi

Bu sırada Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Hanefi Dilmaç’ın da, yanında Ak Partili Belediye Meclisi Üyesi Engin Yıldız olduğu halde, olay yerine geldiği görüldü. Masada yerini alan Dilmaç, ayağa kalkmış olan mahalle sakinlerinin, kalkmayan birkaç kişiye yönelik eleştirisi üzerine protestocu vatandaşların yanına gitmek için harekete geçince, CHP’li Meclis üyesi Hayrullah Usta tarafından, “ olay çıkar” sözleri ile engellenmek istendi. Ancak, Dilmaç, vatandaşların masadan kaldırılmasının doğru olmadığını kaydederek, okulun çıkış kapısında bulunan gergin vatandaşların yanına gitti.

Başkan Yardımcısı’na sert tepki

Gergin kalabalığın arasına karışan ve kendisi de Beykoz’un 2B- Özel Proje Alanı olarak ilân edilmiş bulunan Çavuşbaşı Mahallesi’nde oturmakta olan Belediye Başkan Yardımcısı, protestoculara hitaben, kendisinin de 2B’de yeri olduğu hatırlatmasında bulunarak, “ benim yerim de 580 TL. Sizin kadar biz de mücadele veriyoruz” deyince, ortam iyice gerildi. Bazı kişilerin bu arada küfürler ederek, Dilmaç’a tepki gösterdikleri görüldü.

Kendimizi mi öldürelim ne yapalım?

Vatandaşlardan bazıları Belediye Başkan Yardımcısı’na, “ bunlar boş laf!” “ kendimizi mi yakalım, kendimizi mi öldürelim? Ne yapalım?” “ Topla pılını pırtını git” “ Ülkenin satacak daha neyi kaldı?” “ Bu görevi yapamıyorsan, istifa et!” “ Gerekirse o belediyeye de geleceğiz biz” “ Satılmışısınız siz” şeklinde seslendikleri görüldü.

Ortamın gerilmesi üzerine CHP’li Meclis Üyesi Hayrullah Usta ve mahalle muhtarı H. İbrahim Kepoğlu, araya girerek, Dilmaç’ı vatandaşların arasından uzaklaştırdılar.

Çare olsa…

Bu arada Belediye Başkan Yardımcısı’nın, kendisine yöneltilen, “ Bu görevi yapamıyorsan, istifa et!” yönündeki bir eleştiriyi, “ Söylediğiniz şey çare olsa, emin olun kardeşiniz hemen bu işi bırakır” şeklide cevapladığı görüldü.

CHP’li Meclis üyesi de orada oturuyor

Beykoz’a sonradan inşa edilen lüks villaların hemen yanı başında bir köy olan Göreleköyü’nün sakinlerinden Beykoz Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyesi Hayrullah Usta,  Meclis oturumlarından birinde bundan birkaç ay önce yaptığı bir konuşmada, fiyatlar ilân edildiği şekli ile yüksek kalmaya devam eder ise, yerlerini alamayacaklarını ve kendisini yakmak suretiyle bu durumu protesto edeceğini söylemişti.

3Ağustos akşamı gerçekleşen iftar protestosu eylemi sırasında Usta’nın, iftara son anda katılan Belediye Başkan Yardımcısı Hanefi Dilmaç’a doğru giderek, “  biz senin ile mesai arkadaşıyız” şeklinde hitap ettiği ve eylemin Dilmaç’a yönelik bir tavır olmayıp yüksek rayiç bedellere karşı bir protesto eylemi olduğunun altını çizdiği görüldü.

Hayrullah Usta: Onu, ‘ alana gelme!’ diye uyarmıştım

Daha sonra Beykoz basınına yaptığı özel açıklamada, söz konusu olay akşamına doğru Belediye Başkan Yardımcısı Hanefi Dilmaç’ın eylemi haber alarak, kendisini telefon ile aradığını belirterek, bunun üzerine kendisinin de Dilmaç’, “ köye gelme, kimseyi de yanında getirme; millet sana bir şey der ise sesini çıkarma” şeklinde uyardığını ifade etti. Başkan Yardımcısı’nın tüm ikazına rağmen köye ısrarla gelmesini “ provakasyon” olarak niteleyen CHP’li Meclis üyesi, “ Bundan sonra bu halkı ben de tutamam, kimse de tutamaz” yorumunda bulundu.

Bankanın 2B kredi koşulları imkânsızı sunuyor!

CHP’li Belediye Meclisi üyesi, 2B arazisini satın almak için kredi hususunda görüşme yapmak üzere bir banka ile görüştüğünü, bankanın 306 bin TL’lik bir kredi için kendisine ilk yıl için 3 bin 500, ikinci yıl için 4 bin 700 TL’lik bir ödeme planı çıkardığını; 10. yılın sonunda bankaya ödeyeceği toplam tutarın ise, 545 bin TL olacağını ifade ederek, kendisinin bu meblağı asla ödeyemeyeceği ve köylerinde yaşamakta olan diğer insanların maddi koşullarının ise kendisinden daha kötü olduğu hatırlatmasında bulundu.

Buraya at arabası bile giremezdi!

Köy sakinleri ise, Görele Köyü’nde doğduklarını, hatta 1990 yılına kadar köylerine araba ile girilemediğini, çamurlu yollarda beygir sırtında dolaştıklarını hatırlatarak, buraların tüm çilesini çektikleri ancak şimdi, “ insafsızca” yerlerinden edilmek istendiklerini kaydettiler.

Köy sakinleri, basına yaptıkları açıklamada, Belediye iftar sofrasını terk etmeyen sadece bir köy sakini aile olduğunu, orada kalarak protestocuları eleştiren bir çiftin ise mahalle sakini olmadığına işaret ettiler.

550 hanenin 300’ünde satılık ilanı!

Beykoz basınına bilgi veren protestocular, köylerinde bulunan 550 hanenin yaklaşık 300’ünün üzerinde oturmakta olan vatandaşlar tarafından satışa çıkarıldığı hatırlatmasında da bulundular; geri kalan 200 hanenin ise henüz kendilerine bir resmi tebligat gelmediği için böyle bir girişimde bulunmamış olduklarının da altını çizdiler.

Milletvekili Metin Külünk’e eleştiri

Bundan birkaç gün önce köylerinin camisine İstanbul’un Beykoz’dan sorumlu Milletvekili Metin Külünk’ün “ sessiz sedasız” bir şekilde geldiğini, bu durumdan kimsenin haberdar edilmediğini hatırlatan protestocular, milletvekilini eleştirdiler. Bazı Görele Köylüler, “ seçim zamanı burada kan gövdeyi götürür” yorumunu yaptılar.

Kan dökülecek ise dökeceğiz

Protestocular, yaptıkları açıklamada, söz konusu eylemlerinin devam edeceğini, gerekir ise, Beykoz Belediyesi veya Ak Parti ilçe binası önünde çadır kurarak, açlık eylemine başlayacaklarını da kaydederek, “ açlık grevine kadar gideceğiz; halk sonuna kadar kararlı. Kan dökülecek ise de dökeceğiz” açıklamasında bulundular.

Kaybedecek hiçbir şeyim yok ki!

Genç bir vatandaş, kendisinin “ KPSS sınavını kazanmış olmasına rağmen, bir türlü iş bulamadığını, kaybedecek hiçbir şeyi olmadığını, kurban olduklarını dolayısıyla da kendisini bu yola rahatlık ile kurban edebileceğini” söyleyerek, daha ciddi eylemlerin sinyalini verdi.

Haber: Arzu Başlantı

 
Toplam blog
: 230
: 1315
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

Doğum yeri: Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu (Bölüm ve fakül..