Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '14

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Benim gelirim 70 yıl önceki dedemin geliriyle aynıysa Türkiye gelişiyor diyenler haklı olabilir mi?

Benim gelirim 70 yıl önceki  dedemin geliriyle aynıysa Türkiye gelişiyor diyenler haklı olabilir mi?
 

Yaşam standardını anlatmıyoruz; o gelişen teknoloji, eğitim ve değişen sosyal hayatla ilgili. Biz sofradaki ekmeği, cebimizdeki parayı konuşuyoruz ki zaten esasında bunu konuşmalıyız. Gökdelenler, villalar, köprüler hava alanları insanların zengin olduğunu göstermez. Durmadan ülkeye bir şeyler yapmış fakat halkını aç bırakmışsın demektir. Samimi olalım lütfen, örneğin AKP hükümetinin ülkemize yaptığı hizmetler gerçekten inkâr edilemez; ama 12 yıldır halkın belli bir kesiminin geliri bir kuruş bile artmadı. Ülke ve devlet belki zenginleşiyor ama bu durum halka yansımıyor.

Yıllardır hep aynı politika uygulanıyor. Şu anda hükümetin gündemindeki devasa yatırımlara bakalım. Hava alanı, üçüncü köprü, kanal İstanbul. Hepsi de güzel, olsun ama sorarım size bunlar milyarlarca dolar harcanıp bitirildiği zaman o kastettiğimiz fakir kesimin maaşı artacak mı? Asgari ücreti belli bir oranda artırdığınız zaman maaş artmaz ki değerini korur. E böyle olunca da benim geçim durumumla 70 yıl önceki dedemin geçim durumu aynı olur.

Ama o günkü istekler ve ihtiyaçlar ile bugünküler aynı değil. Dedem o gün ne biliyordu ki. Veya o gün ne vardı ki neye para harcasın. Doğal olarak az olan kazancıyla dedem yine de iyi kötü yaşamını sürdürüyordu. Ama bugün bizler ona bakıyor alamıyor,buna bakıyor yapamıyor yalanıp duruyoruz.

Tamam, köprü yap, hava alanı yap ama yatırımların insanların gelirini artırmaya yönelik de olmalı. AKP hükümeti yol yaptı, köprü yaptı insanları aç bıraktı. Gerçek bu maalesef. Bu tür yatırımlar da gereklidir mutlaka ama doğrudan halk için değildir. Fakir Paris'e mi gidecek, ne yapacak hava alanını. Marmaray’ı yaptın, eline sağlık ama fakirin cebinde binecek yol parası yok.

Halkın gelirini artırıcı yatırımlar bu ülkede 70 yıldır yapılmıyor. Devletin ekonomi politikası yanlış. Öncesi gün birisi 7 kişiyi öldürdü. Bir kaç hafta önce bir başkası 6 kişilik ailesini yok etti. Bunların nedeni hep ekonomik. Marmaray yapıyorsun, hava alanı yapıyorsun, yol yapıyorsun ihale yoluyla ya da başka şekilde hep birileri zengin oluyor. Ve elbette bu tür yatırımlar siyasi vitrin olduğundan büyük işler yapmış oluyorsun siyasi itibarın yükseliyor. İnsanlar da kör olduğu için kimse ekonomik nedenle 7 kişilik ailesini yok eden adamla ilgilenmiyor büyük başbakanla ilgileniyor.

Sanki bunlar halkın bir kesimini aç bırakmak için bilinçli yapılıyor. Elbette bu ülkeye köprü, yol, hava alanı lazım ama öncelikle ekmek kapısı lazım. Ağaç Hareketi ekonomisini yazılarımızdan takip edenler yapılacak yatırımların %90'ının halkın gelirini artırmaya yönelik olduğunu göreceklerdir. Benim insanım fakir olduktan sonra ne yapayım köprüyü, duble yolu, hava alanını. Bizim ekonomi sistemimizde 20 milyon kişi üretimde istihdam edilecek. Cinnet sonucu ailelerini yok edenleri kanal İstanbul'a gömeriz artık.

Geliştiği söylenen bir ülkede torunun geliri 70 yıl önce yaşamış dedesiyle aynı olur mu ya! 20 milyonu aşkın alt gelir gurubu halkımızı sağlıklı düşünmeye davet ediyoruz. Şu an bu ülkede yapılan işlerin hiçbiri sizin için değil. Hükümet ve ekonomi çevreleri üzerinde baskı oluşturmalısınız. 70 yıldır dedenin, babanın ve senin kazancın aynı kalmış (isteyen hesaplayabilir) Bu durum kabullenecek bir şey değil ki. Bana hedef gösterilen 2023 yılında bugün 850 lira asgari ücret alan bir vatandaşımızın bu aylığının  (paranın o günkü değişen değeri hesaba katılmaksızın) artacağını garanti etsinler ben bugün Ak Parti'ye kayıt olacağım. Bir tek kuruş artarsa bir şey bilmiyorum! Siz hesap bilmiyorsunuz. Adamlar sizi uyutuyor. Paranın zaten değişen değerini size zam olarak veriyorlar. Siz de maaşım arttı sanıyorsunuz. Madem öyle desinler ki örneğin 100 lira paranın değişen değeri, ayrıca 100 lira da biz veriyoruz. Böyle olur. Böyle maaş artar. Ama kardeşim adamlar hayat pahalanıyor, ne kadar pahalandı, paranın alım gücü ne kadar düştüyse onu size zam olarak veriyorlar. Bu yüzden de maaşlar hep aynı kalıyor. Siz değişen miktarına rakamlara bakmayın. 2002 yılındaki 250 lira 2014 te 850 lira olmuş İkisi de aynı aslında. O zaman ekmek 30 kuruştu şimdi 100 kuruş. 

 
 
 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..