Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '06

 
Kategori
Sağlık
 

Beyaz gömlekliler, işin tadı kaçıyor...

Türkiye’nin yaşayan değerlerinden biri Prof. Türkan Saylan’ın bir gazete de yayınlanan genç hekimleri Anadolu’un yaşam koşulları zor köşelerine gitmeye çağıran yazısını okurken duygulandım.. Hekimlik sıradan bir meslek değildir... Hekimler meslekleri gereği toplumda en fazla aranan, benimsenen, saygı duyulan, halkın yüreklerinde teşekkür duygularıyla doldurduğu kişilerdir. Bu sebeplerle toplum üzerinde etkileri derindir…

Sözlerine güven duyulur. Toplum onları büyük adamlar diye görür.. Halkım,kendinin ya da eşinin, çocuklarının, yakınlarının yaşamını kurtaran, acısını dindiren Hekime kalbini sıcak tutar. O nedenlerle Hekimler sadece sağlık hizmeti sunmak için değil, bunun ötesinde
Atatürk Cumhuriyetinin laik-demokratik haklarına dayalı sosyal adalet ilkelerini de taşıyan, aşılayan misyonerler olmalıdır..

Cumhuriyet kurulduğu ilk senelerden beri bu böyle oldu.. Hekim "tüccar" değil, Cumhuriyet kanını taşıyan "idealist" idi.. Vatanın her yeri ayni değer de idi, hatta ıssız köşelere ulaşıp orada da Cumhuriyetin meşalesini yakmanın heyecanı vardı.

Ancak…

Yaşam coğrafyaya, konfora, kazanca endekslenerek ilerledi.. Değişim ve dönüşüm parasal değerler ekseninde hız kazanarak ve
değerleri parçalayarak ilerliyor.. Eğitim sistemleri uzmanlaşmaya yönelirken, idealist çizgiden uzaklaşıyor, meslekler kuruluş felsefesinden yoksun kalmaları sonucu değişim ve dönüşümlerinde savrulmalar oluyor, yoldan çıkılıyor..

Ve işte görülüyor ki; gelişmemiş yerlere Hekim ve sağlık personeli göndermek artık giderek acı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.
Tıp fakülteleri, siyasal ve sosyal olaylarda ki aktif rolünü, halkın nabız atışlarını yansıtan kurumlar olmaktan çıkmakta.. Ve bu gerçek, kendini daha sonra ki yıllarda çok acı yaşam kesitlerinde yansıyarak gösteriyor ve meslek kan kaybediyor, saygınlığı azalıyor..

Prof. Türkan Saylan’ın yayınlanan yazısı, bu görüntülerden sadece biri.. Araştırmacı gazeteci Sayın Uğur Dündar‘ın programlarından ekrana taşınan tıp skandalları da bu asil mesleğe indirilen acı darbeler.. Ben diyorum ki; elbette Hekimlerimiz içinde temiz heyecanlar taşıyanlar çoğunlukta. Ama o çürük elmalar her şeyi berbat ediyor…

Sadece tıp mı? Bozulma, çürüme her sektör de var…
"Bütün renkler kirleniyormuş.
En hızlı kirleneni elbette beyaz olmuş "
Onun için beyaz gömlekliler sizin daha heyecanlı, daha dikkatli, topluma önder, bu vatanın has evlatları olmanız gerekir..

özcanvural1933@hotmail.com

 
Toplam blog
: 453
: 1059
Kayıt tarihi
: 24.07.06
 
 

1933 Kayseri'de doğdum. Kayseri Lisesi Ankara Veteriner Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Diş Heki..