Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '19

 
Kategori
Felsefe
 

Beyin Toplum Nasıl İşler 1

Aslında vücudumuzda metabolizmaya dek sentez, analiz süreçleri, beynin düşünmesi, dışımızdaki toplumsal yapı, bilgisayar gibi olgu süreçler ışık hızına doğru çalışırlar. Belki de düşüncemiz ışık hızından da fazla bir hıza sahiptir. Pekiyi ama bu olası mı? Genel göreliliğe aykırı değil mi?

Değil mi ki (madem ki) kuantum dünyadan makro dünyaya geliyorduk, şu hâlde makro dünyada da olabildikçe en az kuantum üst düşüm durumla da olunsa, kimi örnekçe özdek sel kuantum imajlarla makro dünyada olacaktık.

Olgu ve olaylar kimi kuantum imajlı örnekçe imgelerle olabildikçe az kuantum üst düşüm zamanla, kuantum dünyaya aksedecekti. Makro dünya kuantumdu zaman olan Planck zamanını içermez.

Ancak 20, 50, 100 mili metrenin metrede kapsanması gibi sınırlı makro zaman devimli olgu ve olayların hızı Planck zamanı olmasalar da asla Planck zaman hızına erişemeseler de oluştukları kadarıyla Planck zaman dediğimiz 1 saniyenin katordesilyon da birini veren (10 -43) hızın kapsamı içindedirler.

Örneğin; dakikada 7200 devirli bir hard disk ya da 10 000 devirli SSD disk veya SCS diskler de dakikada 15000 devinimledirler. Bu da saniyede 166 veya 250 devir demektir. Yani bir saniyeyi 250 eş parçaya bölen hız zaman demektir. 250 = 2,5x10 2 niceliği de (10 -43) Planck zamanı içinde kapsanmaktadır.

Makro dünyadaki kimi devinme üst düşüm değerleri milyon, milyar, trilyon değerleriyle belki de olasıdır. Ama hiçbir şekilde katordesilyon gibi bir Planck değere hiçbir biçimde yaklaşamazlar bile.

Makro dünya oldukça kaba devimle kendisinden dönüştüğü bu bir başka dünyanın Planck zamanına doğru Planck zamanı imaj içinde öykünecekti. Bu hız da şimdilik üst limiti yaklaşık 3x10 11 mm ile ışık hızıdır.

İmaj öykünmeler hiçbir zaman Planca zaman değerine eşit olmayan devimler içindeki imajları ile ancak bu kabil imaja göre öykünücü plastik devimlerle olasıydı. İmaj da Planck zaman değildi.

Bunu nasıl yapacaktık? Yani kuantum evrene doğru nasıl gidiyor olacaktık?

Bizler bir saniyenin on üssü eksi kırk üç değerli sayısal bir küçüklüğün ifade sel tümleşiği olan “ilk bir saniyelik süre durum boyut ölçeği” olmakla; olmuş bitmiş bir kuantum evrenden, geliyorduk.

Ancak bizler geldiğimiz orijin gibi Bağlantısaniyelik değerli bir ifade ile davranamıyorduk.

İlkin biz ilk bir saniye sonrasındaki süreçler içinde bu tür devinmenin ve üst düşüm durumunun en az durumlarıyla, çok yavaşlamış olmakla yoğun madde olmakla sınırlanmıştık. Işık hızı üst limit görünüyor.

İkincisi Planck zamanının 10 -43 saniye devimli üst düşüm süreçli devinmesini taşıyıp dönüşen kuant yasaları, makro alemde geçerli değildi.

Büyük patlamanın ilk bir saniye süren zamanı içindeki temel parçacıklar Planck zamanıyla 10 -43 türlü niceli devinimleriyle davranıyorlardı.

İlk bir saniyenin sonrasında özdek 10 -43 türlü üst düşüm özellikli girişmeyle davranma özelliklerini yitirmekle maddeye dönüşmüştü. Yiten üst düşüm özellik kadardan daha fazla yavaşlamıştı. Masif kütle kazanmıştı. Madde sel sentez özellik içindeki özdek; enerjinin yeni düzeni içinde, mekanik dünyaya sıçrıyordu.

Artık ilk bir saniyelik 10 -43 birimli Planck zaman devinmesi, sentezlerdeki imajla (Planck zamana bağlı 1 saniyelik yaşanmışlıkla) mekanik dünya ile mekanik dünyaya kapanacaktı. Kuantum devimli olamıyorsak %23 oranında mekanik ve makro devimli bir makro özdek maddesi olacaktık.

Planck zaman imajından özellikli yansımalarıyla makro var oluş makro ve mekanik madde üzerinde de biyolojik oluşu ve biyolojik yasaları inşa edecekti. İnşa makro dünyaya özgü biyolojiyle, mekanik enerji düzenini başka seviyelerle değerlendirecekti.

Mekanik dünya kuantuma göre kuantum dünyanın hız kaybetmiş, bir noktada 1 cm'nin 1 andesilyon kadar olan çap yoğunluklu kütlesini kaybetmiş, sıcaklığını kaybetmiş, çok yavaş durumla olmanın devinme biçimi içindeydi.

Yani bu durum, şimdiki durum evreninde ışık hızı sabit ve en yüksek hız olan ortam içinde ışık hızı altındaki hız ve hareketlerle olmamız gibiydi.

Biyoloji mekaniğe göre tekrar hızlanan bir devinme biçimidir. Yani kabaca saniyede 300 000 KM olan ışık hızı saniyede 3x 10 8 metre yol alan bir devinmeydi. Ya da saniyede yaklaşık 3x 10 11 mili metre yol alıyordu.

 

 
Toplam blog
: 418
: 104
Kayıt tarihi
: 26.11.10
 
 

26 yıllık sınıf öğretmenliğinden sonra emekli oldu. Şiir çalışmaları ve deneme türü olan, toplum ..