Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '09

 
Kategori
İstanbul
 

Beyoğlu neresidir?

Beyoğlu neresidir?
 

Taksim Cumhuriyet Anıtı & Nostaljik Tramvay & Galata Kulesi


İstanbul'da kültür, sanat ve eğlence deyince akla gelen ilk yerlerden biri Beyoğlu'dur. Tarihi, kültürel dokusu ve merkezi konumu ile Beyoğlu, İstanbul'un gözde, turistik ilçelerinden biridir. Beyoğlu'nun yerleşik nüfusu 2007 verilerine göre yaklaşık olarak 250.000 kişi olmasına rağmen, günde ortalama 1 milyon kişi ziyaret ediyor... 

Kimilerine göre Beyoğlu, Taksim ile Tünel arasında eski adı "Cadde-i Kebir" olan İstiklal Caddesi ve yakın çevresini tarif etmektedir; kimilerine göre ise Karaköy ve Galata'dan Taksim'e kadar uzanan bölgeyi anlatmaktadır... Aslında Beyoğlu, İstanbul'un Avrupa Yakası’nda, Haliç ve Marmara Denizi'nde kıyısı bulunan bir ilçesidir ve günümüzde 45 mahalleden oluşan, tarihi ve turistik bir yerleşim yeridir. Bizanslılar zamanında, karşı yaka anlamına gelen "Pera" olarak adlandırılmıştır ve bu özel ismin kullanımı, günümüzde halen devam etmektedir. 

Nostaljik tramvay, tarihi binalar, sinema ve tiyatro salonları, okullar, konsolosluklar, meşhur mağazalar ve benzerlerinden dolayı İstiklal Caddesi'nde dolaşırken, kendinizi geçmiş zaman ile şimdiki zaman arasında yolculuğa çıkmış gibi hissedebilirsiniz... Beyoğlu çikolatası bolca fındıklı, fıstıklı, bademli ve bitter çeşitleri ile İstiklal Caddesi'ndeki büfe ve kuru yemişçilerde satılan popüler bir tatlıdır. 

Beyoğlu ilçesinde her biri ayrı bir tema olarak anlatılmaya değer pek çok tarihi eser gayrimenkul, müze, pasaj ve mekân vardır. 

Beyoğlu'nun Meşhur Semtleri & Mekanları: 

Taksim: Adını, 18. Yüzyılda Osmanlılar tarafından şehrin su ihtiyacını karşılamak için yapılmış Taksim Maksemi'nden almıştır. Taksim Maksemi, 2008'de Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi olarak açılmıştır. Taksim Meydanı kutlama, gösteri ve protestoların çoğu zaman merkezidir.

Talimhane: Turistik otelleriyle tanınmış bir semttir.

Cihangir: Beyoğlu'nun marka semtlerinden biridir. Sanatçıların, yabancıların ve entelektüel çevrelerin yerleşim için tercih ettiği kozmopolit bir semttir.

Gümüşsuyu: Beyoğlu'nun seçkin semtlerinden biridir.

Karaköy: Limanı ile önemli bir ticaret ve ulaşım merkezidir.

Kabataş: Fındıklı ile Dolmabahçe semtleri arasında, önemli bir ulaşım merkezdir. Taksim - Kabataş Füniküler Hattı ile ulaşımda deniz yolu, kara yolu, demir yolu (raylı sistem) ve metro entegrasyonu sağlanmıştır.

Tünel: Dünyanın en eski metrolarından biri olan tünel, 1874 tarihinde deneme seferlerine başlamış ve 1875 yılında hizmete açılmış olup, hâlâ Karaköy ile Tünel semtleri arasında ulaşımı sağlar... Ayrıca, Taksim - Tünel arasında İstiklal Caddesi boyunca çalışan nostaljik tramvay hattı ve Şişhane - Maslak arasında çalışan diğer modern metro hattına da yaklaşım tünelleri ile bağlanan Tünel, ulaşımda entegrasyonu sağlamıştır.

Kuledibi: Konik tepesi ile İstanbul'un belli başlı silüetlerinden birisi olan Galata Kulesi ve çevresi, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir.

Şişhane: Avizeci mağazaları ile tanınmış, Haliç manzaralı bir semttir.

Kasımpaşa: Haliç, Camialtı ve Taşkızak Tersaneleri, Haliç Tersaneleri olarak bilinir ve Kasımpaşa'dan Hasköy yönüne doğru uzanır... Semtin Tepebaşı'na çok yakın kısmında yaklaşık 15.000 kişilik stadyumu da vardır.

Galatasaray: Taksim ile Tünel arasında, Fransızca adı: Lycée de Galatasaray, eski adı: Mekteb-i Sultani olan meşhur Galatasaray Lisesi'nin bulunduğu semttir.

Tepebaşı: Meşrutiyet Caddesi ile Refik Saydam Caddesi ve Pera Palas Oteli, semti tarif eder...

Tophane: Fatih Sultan Mehmet zamanında top dökümü için inşa edilen Tophane-i Amire Binası, günümüzde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniveristesi Kültür Merkezi olarak kullanılmaktadır. Eski Tophane Amerikan Pazarı, günümüzde yerini nargile kafelere bırakmıştır... Nusretiye Camisi, Kılıç Ali Paşa Camisi ve Tophane Çeşmesi, semtin diğer tarihi eserleridir. Kabataş - Zeytinburnu tramvay hattı, Beyoğlu'nun sahil semtlerinden geçmektedir.

Salıpazarı: Fındıklı ile Tophane arasında, Beyoğlu'nun sahil semtlerindendir. İstanbul Modern Sanat Müzesi de gezilmeye değer kültürel mekanlardan birisidir, Salıpazarı antrepolarında yer almaktadır.

Asmalımescit: Türk ve Dünya mutfaklarından değişik tatlar arayanların, eğlenerek hoş bir vakit geçirebilecekleri, çok sayıda meşhur kafelerin, restoranların ve turistik otellerin bulunduğu, Tünel meydanına yakın, renkli bir Beyoğlu semtidir... 

Çukurcuma: Antika mağazaları ile ünlü bir semttir.

Yeşilçam Sokağı: 1980'ler öncesi dönemde, sinema endüstrisi ve film şirketlerinin pek çoğunun yazıhaneleri ve atölyeleri bu sokak ve çevresinde bulunduğu için Türk sinemasına, Yeşilçam denmiştir...

Cezayir Sokağı: Galatasaray Lisesi'nin arkasında, Çukurcuma'ya yakın muhtelif restoran ve renkli eğlence yerlerinin bulunduğu, temalı sokaklardan birisidir.

Şen ve esen kalınız,

Şenol ELBAY

 
Toplam blog
: 79
: 1511
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

Söz uçar, yazı kalır. Verba volant, scripta manent. Words fly away, writings remain. Les mots vol..