- Kategori
- Güncel
- Okunma Sayısı
- 545
Biber gazı cinayeti

Polis biber gazını insanlar üzerine sıkmışsa ve o insanlardan biri biber gazına bağlı nedenlerle ölmüşse bunun adı cinayettir. Cinayet sayılması için biber gazının doğrudan öldürmesi gerekmez, neden olması yeterlidir. Bugün Hopa’da emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümü bir cinayettir (1).
3 yıl önce Milliyet Blog’da yazdığın yazıda aynen şöyle demişim (2):
“Gaz bombalarının yaşlılarda, çocuklarda, kalp ve solunum yolu rahatsızlıkları olanlarda ölüme neden olabileceğini uzmanlar söylüyorlar. Bir hesaplayın bakalım bir kalabalıktan durumu bu riskli gruptakilere uyan ne kadar insan olur. (…) Direksiyonda 180 ile giden herkes kaza yapacak diye birşey yoktur ama hız sınırlarının üzerinde araba kullanmak yasaktır. Gaz bombası atıldığında da insanlar ölecek diye birşey yoktur ama ya ölen olursa. Etkisi zayıf deseler de, hafif göstermek için biber gazı deseler de gaz bombası bir kimyasal silahtır ve kesinlikle yasaklanmalıdır. 1 Mayıs 2008”
"Ya ölen olursa"demiştim, bugün oldu. Hopa’da gelen ölüm asla rastlantı değildir, her an yinelenebilecek bir cinayettir.
Şunu bilmek için iyi matematik ve olasılık hesabı bilmek gerekmez: Kalabalık bir grup içinde biber gazından ölüm riski olan en az bir kişi çıkar. Bunu eline o gaz bombaları tutuşturulan polislerin bilmesini beklemeyiz ama onların eline tutuşturanların bilmesi gerekir. Bilmiyorlarsa da yerlerinde tutulmamalıdırlar.
3 yıl önceki aynı cümleyle yazımı bitiriyorum:
Etkisi zayıf deseler de, hafif göstermek için biber gazı deseler de gaz bombası bir kimyasal silahtır ve kesinlikle yasaklanmalıdır.
(1) AK Parti mitinginde olaylar çıktı (Milliyet, 31-5-2011) http://siyaset.milliyet.com.tr/ak-parti-mitinginde-olaylar-cikti/siyaset/siyasetdetay/31.05.2011/1396892/default.htm
(2) Gaz bombası kimyasal silahtır (1-5-2008) http://blog.milliyet.com.tr/Gaz_bombasi_kimyasal_silahtir/Blog/?BlogNo=107128
Ankara, 31 Mayıs 2011
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.
Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 100 kez görüntülenmiştir

Zamanlaması çok yerinde bir blog...Önerilerime aldım...saygılar...
Mesut Selek 31.05.2011 21:02- Cevap :
- Mesut Bey, 3 yıl önce "Biber Gazı Yasaklansın" derken nedeni ölümlere yol açabilme olasılığıydı. Ne yazık ki gerçekleşti. Geç de olsa bu karar verilmelidir. Saygılarımla. 31.05.2011 21:05
"İleri demokrasi"de protesto etmek yasak! İnsanlar demokratik haklarını kullandı diye 'orantılı" gaz ile dağıtılıyorlar. Ve yazılarınızda dikkat çektiğiniz gibi emekli bir öğretmen kimyasal silah nedeniyle yaşamını yitirdi. Kılıçdaroğlu'nun söylediği gibi "örtülü OHAl"uygulamasını yaşıyoruz ve gelecek için herzamankinden daha çok endişe taşıyoruz...
Necati TÜFEKCİ 31.05.2011 20:26- Cevap :
- Necati Bey, Olağanüstü hal örtülü falan değil, açıkça var... Başbakan neredeyse, kaç kilometrelik bir daire içinde OHAL var... Nerede demokratik haklar kullanılsa anında OHAL başlıyor. Saygılarımla... 31.05.2011 20:28