Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '13

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Bilişimde arayışlar

Bilişimde arayışlar
 

 

               

                 Bilişim kavramı; teknoloji ve bilginin birlikte kullanılarak üretilen sonuçlar, olarak tanımlanabilir. Bilişimin birkaç yönü olduğu belirtilir; bilgisayar yazılımı, bilgisayar donanımı, bilgisayar kullanıcısı ve bilgi toplumu…

                Bu kapsamda paylaşım amaçlı Cebit fuarı, bilişim zirvesi ve bilişim teknolojileri haftası(mayısın ilk haftası), gibi etkinliklerle değerlendirmeye gidilmektedir.

 

                

                Bilişim teknolojileri ile  toplumumuzun düşünme, öğrenme ve iletişim alışkanlıklarını geleceğin gereksinimlerine göre değiştirmelidir. Bunun için temel hedeflerimiz şöyle sıralanabilir

                -Toplumumuzun tüm kesitlerinde yaratıcı, esnek ve yenilikçi düşünce tarzını oluşturmak

                 -Bireylerimizin yaşam boyu eğitimini sağlamak ve sosyal sorumluluğunu geliştirmek

                 -Okullarımızı kendi aralarında ve çevrelerindeki dünya ile bağlantılandırmak,

                 -Yeni eğitim yöntemleri kullanarak eğitimde etkinliği ve verimliliği artırmak,

                 -Milli Eğitim sistemimizin yönetim ve yönetimsel kalitesini sağlamak,

                 -Bilgi toplumuna dönüşümde sayısal uçurumu (digital gap) gidermektir.                                          

                                                                                                 *

               Bu amaçla düzenlenen etkinliğe ben de çağrıldım. Gözlemlerimi okurlarıma aktarmayı amaçladım. Katılımcılarla yakından ilgilenen, açış konuşmasını gerçekleştiren ve toplantıyı başarı ile yöneten Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, CNR Expo Yeşilköy’de 24–27 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Cebit 2013 etkinliği hakkında bilgi sundu. Toprak, bu yıl e-devletten akıllı kentler gibi çok geniş yelpazede yapılan çalışmaların aktarılacağını kaydetti. Zamanı iyi kullanarak aşağıdaki sıralamaya göre konuşmacılara mikrofonu uzattı.

                                                                                                 * 

               Cebit 2013 programı hakkında bilgi aktaran  Cebit  Eurasia Bilişim Direktörü Murat Özer, fuarda iş dünyasına yönelik B2B, B2C, e-devlet gibi bölümlerin olduğunu kaydederek, bu yıl Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) ile birlikte Türk yazılım sektörünü desteklemek için özel bir stand alanının da olduğunu belirtti.

                                                                                                *

                Bilişimin, tüm sektörlere katma değer yaratan bir sektör olduğunu ifade eden Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi Bşk Ahmet Tosunoğlu (İgdaş): “Tüm sektörlere kaldıraç etkisi yaratarak, katma değer sağlayacak sektör, bilişimdir” dedi.   

*

                Şişli Belediye Başkan Yardımcısı ve Çatalca Belediye Başkan aday adayı Engin Akman, Kimi bilgilerin içeren verileri kullandıklarını dile getirdi.

*

                Yazılım Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Atila Zeybek,Türk yazılım sektörünü dünyaya açmak için, geçen nisan ayında Hanover fuarı ile görüşme yaptıklarını anlattı. Önümüzdeki dönemde Almanya’nın yazılım sanayicileri derneği ile bir protokol imzalamayı planladıklarını da kaydetti.

                                                                                                *

                 Sektörde neşesiz bir yaz geçirdik. Haziran’da Gezi Olayları, Temmuz’da Ramazan ve Bayram derken Ağustos ayı da tatil ile geçtiği için teknoloji marketlerinde ürün satışlarında ciddi bir daralma olduğunu kaydeden Maxihaber.net Genel Yayın Yönetmeni Aykut Altındağ, “Yaz döneminde tekno market satışlarında %18 gibi yaşanan bir düşüş nedeniyle stoklarda ciddi ürün birikmiştir. Tekno-marketlerin ellerindeki stokları eritmek için özellikle son çeyrekte yeni indirim kampanyaları düzenleyeceklerini düşünüyorum. Elbette bu kampanyalar fiyat açısından tüketicilerin lehine olacaktır” dedi.

*

               Toplantıyı birlikte izlediğimiz uğraştaşım Yrd. Doç. Dr. Sakin Öner, okullara ya da eğitim kurumlarına ilişkin düşünce ve görüşlerini açıkladı.

*

               Bilgi transferinin (know-how) bugüne kadar batıdan yapıldığını ifade eden Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, Çin ve Hindistan’ın bilgi teknolojileri altyapısında geldiği konuma işaret ederek, “Bilgi (know-how), yakın gelecekte, batı yerine doğudan transfer edilmeye başlayacaktır” dedi.

 

               Bilgiye dayanmayan ekonomik modellerin ve sistemlerin çökeceğini kaydeden Mehmet Önder, tüm iş modellerinin temeline bilişimin konulması gerektiğini vurgulayarak, şirketlerin, sektörlerin ve ülkelerin ancak bilgi teknolojileri altyapısıyla büyüyeceğini belirtti.   

               e-Fatura ve hemen ardından e-defter, e-irsaliye başta olmak üzere işletmelerin gündemine girecek olan “e-dönüşüm projeleri” ile ticaret hayatının yeniden şekillendirmekte olduğuna dikkat çeken Mehmet Önder, bu süreçte işletmelerin satıştan tedarik ağına kadar tüm iş sürecini yeniden ele alarak yapılandırması gerektiğini kaydetti.

               e-Fatura’nın, gelecek birkaç yıl içinde ülkemizdeki hemen hemen tüm şirketler tarafından kullanılıyor olabileceğini anlatan Mehmet Önder, böylece gayri resmi işlemlerin hızla azalacağını söyleyerek, “Yetkililer tarafından, günümüzde, Amerika’da gayri resmi ekonominin %5, Avrupa ortalamasında %10, ülkemizde ise %37 civarında olduğu açıklanıyor. Birkaç yıl içinde, ülkemizdeki gayri resmi ekonominin %10 seviyelerine gerileyeceği öngörülüyor” dedi.

              Uyumsoft’un e-dönüşüm projelerinin merkezinde yer aldığını ifade eden Mehmet Önder, şunları söyledi:

              “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS), Esnaf Bilgi Sistemi (ESBİS), Hal Kayıt Sistemi (HKS) ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Portalı projelerini başarıyla yürüten %100 Türk Sermayeli yazılım sektörünün lider firması Uyumsoft olarak, e-Fatura mükelleflerine Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) onaylı altyapısı  ile özel entegratörlük ve saklama hizmeti sunuyoruz. Örneğin, MERSİS projesine değinecek olursak, her bir işletmenin ticari bir kimlik numarası oluyor ve artık bu kimlik numarası ile yurtiçi ve yurtdışındaki ticaret hayatını yönetiyor olacaklardır. Bir işletmeye ait Maliye’den SGK’ya tüm ekosistem, işletmeye ait numara üzerinden birbirine bütünleşmiş şekilde yönetiliyor olacağından, artık her şirketin hikâyesi ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından tek tuşla izlenebiliyor olacaktır. Bunun altyapısı hazırdır” şeklinde konuştu.   

              e-dönüşüm projeleriyle, noter, matbaa, mali müşavir, avukat gibi mesleklerde iş potansiyeli azalmasının yaşanabileceğini de sözlerine ekleyen Mehmet Önder, buna karşın dijital arşiv, sosyal medya uzmanlığı gibi yeni iş kollarına yoğun ilgi duyulacağını belirtti.  

*

              Türk Telekom Genel Müdür Danışmanı  Paşa Yaşar: “Ülkemizde kırk bin m2 lik veri merkezi olduğunu, bunun 2020’de yetmiş kat artış göstereceğini, bilgisayarın silme tuşunun işlevsiz durumda olduğunu, verilerin silinmediğini, dijital alanının ağırlık kazandığını, veri depolamada Çin ve Hindistan’ın önde olduğunu, söyledi. Türkiye’nin bilgi değişim noktası olacağını belirten konuşmacı, telekom’un bu alanda akla gelebileceğini belirtti. Çin’in müşterisi olduğumuza da değinerek Türkiye’nin füze ihalesini Çin, üç buçuk milyar dolara, yüzde otuz yerli katkıyla almıştır.” dedi.

*

              Ali Evren Göksungur: “Sıfır bütçe ile Kurulan ve ilerleyen "Sosyal Arama Motoru" chooseclick.com,devlet desteği alan ve aldığı bu destek ile kurulan ilk internet projelerinden birisi olarak İTÜ Teknogirişim Atölyesi’nde çalışmalarını sürdürüyor.


              Sosyal Arama Motoru" chooseclick.com, yöneticisi "Dr. Ali Evren Göksungur, İTÜ Teknogirişim Atölyesi’nde, hayatının projesinin gerçekleştirmesinin mutluluğunu yaşıyor. Göksungur’un bir odada başlattığı proje şimdi 20 kişilik ekip ve büyük bir destekle büyüyerek dünyada yankı getirdi. Ölmeden önce yapmak istediği projesini gerçekleştirmek için 2011 yılından itibaren chooseclick.com “Sosyal Arama Motoru” araştırma geliştirme ve yazılım çalışmaları yapmaya başlayarak projesine başladığını belirten Göksungur, bu projenin büyümesinde en büyük desteği KOSGEB ve İTÜ’den aldığını belirterek teşekkür etti.”

*

              Sosyal medyanın toplum üzerindeki etkisini değerlendiren Levent Karadağ “Sosyal medyanın toplumlar, üzerindeki etkilerini gördük. Sosyal medyanın veri datasına sahip olanlar, iyi yönetebilenler, stratejiler kurup, geniş kitlelere hitap edebilirler.” diye konuştu.

*

              Yöneticinin mikrofu uzattığı  Kemal Abdullahoğlu, bilişim sektörünü yakın takibe aldıklarını söyledi.

*

              Karşıdakilerin beklentilerine yanıt vermenin önemine değinen veBilişim teknolojilerinin birey haklarını koruması gerektiğine işaret eden Semor Organizasyon Genel Müdürü Ş.Nezih Kuleyin, bireyin, Google de istemediği bir haberi ya da görüntüsü olduğunda, o görüntüsünün yayından kaldırılmasını isteme hakkının olduğunu vurguladı. Kişilerin bilgilerinin korunması önemlidir, doğru bilgilerin veri kayıtlarına geçmesi gerekir, kontrol etmek ve girişimde bulunmak hak olmalıdır, diyerek tüm verilerin siber savaşlarıyla bir anda silenebileceği düşüncesini açıkladı.

*

              Toplantıyı düzenleyenlerden Mehmet Gözcü’nün kısa - öz değerlendirmesi ve kapanış konuşmasıyla etkinlik sona erdi.

               Yönetittiği etkinlikleri başarı ile sonuçlandıran  Celal Toprak'ı, Mehmet Gözcü'yü ve ekip arkadaşlarını kutluyor, başarılarının sürmesini diliyorum. 

*

 

Elbette ki gelecek, bilişimle gelecek…

*

 

               Kaynak-http://gazeteekonomi.com/2013/09/30/bilisimde-yeni-arayislar-masaya-yatirildi#sthash.8SGXSicb.dpuf

                                                                                     

                                                                                                 

                                                                                                *

                                                                         muhsindurucan@hotmail.com

 

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..