Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '08

 
Kategori
Havacılık
 

Bir ateş küllerinden yeniden doğdu.

Bir ateş küllerinden yeniden doğdu.
 

Bu gün, yıllar önce yakılmış bir ateş küllerinden yeniden doğdu. Yıllar önce yakılan o ateş, bu gün yeniden harlandı. Ankara Cumhuriyet Lisesi öğrencilerini sardı, ısıttı, umutlandırdı.

1964 yılında, Ankara Cumhuriyet Lisesi Kantininde kızlı erkekli bir grup, uzun öğle teneffüsünde, bir masanın etrafında toplanmış tatlı bir sohbeti sürdürüyorlardı. Hafta sonu hep birlikte gittikleri sinema filmiydi sohbetin konusu. Hepsi de filmden çok etkilenmişti. Şafak Bekçileri filminde başrollerde; yakışıklı aktör Göksel Arsoy ve Leyla Sayar, Ekrem Bora, oynamışlardı. Nilüfer Aydan, Ahmet Tarık Tekçe, Hüseyin Baradan, Mümtaz Ener, Sami Hazinses’in yanında gerçek havacı subaylarda katılmışlardı bu güzel filmin kadrosuna.

Aşkı uğruna, çok sevdiği mesleğinden ayrılmayı göze alan, ama mesleğinden ayrılmak gündeme gelince bunu bir türlü içine sindiremeyen yurtsever pilot üsteğmenin öyküsü onları çok etkilemişti.

“Havacılık Kolu kuralım” dedi. Hasan Erkan Karaca, “Türk Hava Kurumu da bu kolları destekliyor. Yenimahalle'de okulumuzun havacılık kolu vardı.” Diye sürdürdü konuşmasını.. “Böyle bir kol kurulsa bile, benim ailem izin vermez ki..” Dedi. Veliye Bayar. “ Annenden izni ben alırım.” Dedi. Besim Ergüven. “Havacılık kolu sen olmadan olmaz.”

Hemen orada karar verildi. Ankara Cumhuriyet Lisesi Havacılık Kolu Kurulacaktı. Süreyya Gürpınar, Hasan Erkan Karaca, Veliye Bayar, Gülderen Söylemez, Besim Ergüven, Doğan Koç, Tülin Kesercioğlu, Erhan Köküöz, Ali Ersoy; önemli bir karar almış olmanın kıvancı ile dersliklerine dönerken mutluydular. Geleceğin havacıları olacaklardı. Büyük Kurtarıcının işaret ettiği yerde arayacaklardı, ülkenin geleceğini.

Her şey o kadar hızlı gelişti ki, Okul yönetiminin yardımları, Türk Hava Kurumu’nun desteği ile birkaç gün içinde kuruldu, Ankara Cumhuriyet Lisesi Havacılık Kolu.

Kurucu Başkan Hasan Erkan Karaca oldu. İlk seçimde de başkanlık görevi, Besim Ergüven tarafından üstlenildi.

Türkkuşu Eğitim Tesisleri artık onlar için ikinci okuldu. Model Uçak ve Paraşüt sporları Cumhuriyet Liselilerle renklenmiş, Türk Milli Paraşüt Takımı seçmeleri yapılırken onlardan da bu takımda yer alanlar olmuştu.

En çok, Veliye’nin Milli Paraşüt Takımına seçilmesi sevindirmişti, Besim Ergüven’i. Hem havacılık koluna girmesi, hem de paraşütçü olmasında etkisinin olduğunu düşünüyordu. Veliye’nin Annesi de, “sana güveniyorum. Kızım sana emanet” dememiş miydi? Üstelik Moğalistan göçmeni oldukları için, Türkçeyi de tam konuşamıyordu. Veliye annesinin söylediklerini tercüme ederken, utanmış, sesi titremişti.

9 Ağustos 1965 günü, Ergazi Meydanı’nda çalışma yapıyordu, Türk Milli Paraşüt Kız Takımı. Ani bir rüzgarla, paraşütünün kubbesi dulunca dengesini yitirdi Veliye, düştü. Sağ şakağını şiddetle yere vurmuştu. Hemen oracıkta şehit oldu.

Arkadaşları söz verdiler. Şehit olan, bu havacılık aşkıyla dolu arkadaşlarının ismini sonsuza dek yaşatacaklardı. Veliye Bayar isminin unutulmasına izin vermeyeceklerdi. Ankara Cumhuriyet Lisesi Havacılık Kolu, Şehit Veliye Havacılık Kolu oldu.

Şehit Veliye Havacılık Kolu, yüzlerce havacının yetişmesinde bir ilk adım olma özelliğini yıllarca sürdürdü. Ankara Cumhuriyet Lisesi’ne; “ Hava Harp Okulundan sonra, en çok havacının çıktığı okul” olma onurunu yaşattı.

1987 yılına kadar Şehit Veliye Havacılık Kolu, etkinliğini sürdürdü. Sonra; okulun yeniden inşası, taşınmalar, yer darlığı…

Önce odası, ardından da kol kapandı.

1964 yılında, okul kantininde yakılan o ateş, 1987 yılından sonra, eski mezunların yüreğinde küllendi. Mezun toplantılarında, arkadaş yemeklerinde, küllenen bu ateşin; Cumhuriyet Lisesi Havacılık Ateşi'nin, yeniden canlandırılması, Şehit Veliye’ye verilen sözün bozulmaması konuşuldu yıllarca..

Bu gün, yıllar önce yakılmış bir ateş küllerinden yeniden doğdu. Yıllar önce yakılan o ateş, bu gün yeniden harlandı.

Ankara Cumhuriyet Lisesi’nde bu gün anlamlı bir açılış yapıldı. Bu seçkin lisemizin Sayın Müdürü Adil Kabakçı, Rehber Öğretmen Sayın Diler Yorulmaz, Havacılık Kulübü Öğretmeni Sayın Ersen Delibalta, Ankara Cumhuriyet Lisesi Mezunları Derneği Yöneticileri, Şehit Veliye Havacılık Kolu önceki Başkanları Sayın Besim Ergüven, Sayın Erdal Şirvanlı, Sayın Kemal Ertaç, Şehit Veliye Havacılık Kolu eski üyeleri, TRT Televizyonlarının efsane ismi Sayın Ertürk Yöndem, Ankara 50. Yıl Lisesi Edebiyat Öğretmeni Sayın Selma Erol, Rehber Öğretmeni Sibel Sonakın, 50. Yıl Lisesi öğrencileri ve Ankara Cumhuriyet Lisesi öğrencilerinin katılımı ile; Ankara Cumhuriyet Lisesi “Şehit Veliye Havacılık Kulübü” açıldı.

Ben de oradaydım. Bu kutsal havacılık ateşinin küllerinden yeniden doğuşuna tanıklık ettim. Yüzlerce havacı için bir ilk adım olan Şehit Veliye Havacılık Kulübünü ve Ülkemizde kurulmuş, kurulacak tüm havacılık kulüplerini Türk Hava Kurumu olarak hep destekleyeceğimiz sözünü verdim.

O kutsal ateş bir daha sönmesin, Şehit Veliye Bayar Unutulmasın.

Tüm emeği geçenleri, bu ateşi yeniden harlandıranları; 1977 yılı 6-Fen-E sınıfı öğrencileri ve Şehit Veliye Havacılık Kolu üyeleri, Sayın Cem Dener'i, Sayın Sevengül Çapar'ı, Sayın Sibel Sonakın'ı, Sayın Kemal Ertaç'ı, ŞVHK Başkanlığı yapmış ve Havacılık Kolunun Kulüp olarak açılmasında bir dizi toplantı ve çalışmalarda görev almış Sayın Besim Ergüven'i, Sayın Erdal Şirvanlı'yı, Sayın Selami Altıokğolu'nu, Sayın Tayfun Serdar Kalyoncu'yu gönülden kutluyorum.

Unutmayın1: THK Yangın Uçağı alım kampanyası için, tüm operatörlerden yangın yazıp, 3919’a gönderin. Bedeli 6 YTL’dir. Ülkemize katkısı, yemyeşil ormanlar.

Unutmayın2: Bir Cumhuriyet Kurumu olan THK’na üye olun. Rejime ve Cumhuriyet kazanımlarına sahip çıkmanın bir yolu da, rejimin ve Cumhuriyetin kurumlarına sahip çıkmaktır.

 
Toplam blog
: 182
: 2395
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

10 Kasım 1954 tarihinde doğdum. Sosyal Hizmet Uzmanıyım. Pilotum. (ultralight licence no:151)..