Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '18

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Bir Güzelcehisar Masalı: "80 Milyon Yıl Sonra Keşfettiğimiz -Lav Kayalıklarından- Döviz Kazanacağız

Bir Güzelcehisar Masalı: "80 Milyon Yıl Sonra Keşfettiğimiz  -Lav Kayalıklarından- Döviz Kazanacağız
 

Bartın'ın havadan görünüşü


 

 

 

           Bartının’ın Güzelcehisar’ı için bir masalımız vardı. Yazdık, çizdik, hiç usanmadan. Masallar söyledik.

          Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, cinler cirit oynar iken, pireler berberlik yaparken  Aydınlık bir göğü, parıltılı bir denizi, verimli toprakları olan güzel mi güzel bir ülke varmış. İsmi Güzelcehisar’mış. Öyle şirinmiş ki, deniz kıyısındaki bu şirin beldenin, paçalarından bile güzellikler akarmış.

         Bu  Şirin Köyümüz, durup dururken öyle bir talihsizliklere uğramış ki, deme gitsin.

Görüntünün olası içeriği: ağaç, gökyüzü, açık hava ve doğa

GÜZELCEHİSARIN LAV KAYALARI KARŞIDAKİ KUMSALIN BİTİMİNDEN İTİBAREN BAŞLIYOR.

        Bu Güzelcehisarın 80 milyon yıllık lav kayalıklarını, koynunda saklamış saklamış. Bir cin fikirli de çıkıp, “ Bu döviz çeşmesi ile memleket kalkınacak” diye söylendikçe, akıllar başlara gelivermiş. Etraftan da:  “Buraya turist getirelim, bu kayalıkları gösterelim, döviz kazanalım” diye projeler yapılmış. Bir aynısı California’ da da varmış. Hep orasını örnek göstererek “ Bizim başımız kel mi?” diyesilermiş. Plaj kumsalına demir kazıklar, üzerine tahtadan yürüyüş yolları yapılmağa başlanınca da feryatlar kopmağa başlamış. Halk, “kandırıldık” dememiş ama,  “Bize böyle söylenmediydi  diye  sözler etmeğe başlamış ve pankartlarla yürümeğe başlamışlar..

  Görüntünün olası içeriği: okyanus, gökyüzü, bitki, ağaç, açık hava, doğa ve su   GÜZELİM GÜZELCEHİSAR BİR BAKIŞ. 

        Kimileri, “ Buradan tren mi geçecek” demiş.. Kimisi “G. Hisarın kalbine hançer sapladınız bre “ diye hayıflanmış. Kimisi “turistlerin topuklu ayakkabıları kuma batmasın diye mi yapılıyor bu yürüyüş yolu” diye uzun uzun laflar etmiş.

       Masalımızın kahramanı  Bartın Valiliği, hepsini dinlemiş, dinlemiş: Ve sonunda da kükremiş: “ Her şey tamam. Bir aksilik yoktur. Olumsuzluklara karnımız toktur” diyerek kükremiş ve eklemiş: “Olup  bittiğinde  çok önemli bir turizm merkezi olabilecek”diyerek de kestirip atmış. Öyle ya. Biz, validen iyi mi bileceğiz. Ne diyorsa, doğru düşünmüştür.”Bir aksilik yoktur” demişse, yoktur.

       Proje bitince, döviz Bartın’a oluk gibi akacak Güzelcehisardan. Sızılar, dertler geride kalacak. İlk turist kafilesi heyecan içinde soracak “ Sizde lav kayalıkları varmış.  80 milyon yıllık.” Diyecek. Görmek için can atacak.

       Önce Bartın’da karşılayacağız onları. Başkan Akın, onları, yeni kurulmakta olan şehir müzemizde karşılayacak. Ama önce, “Ebu Derda’ya” götürmeden olmaz.

       Ve tarihi Taşhan’da  “Hoş geldin kokteyli” verilirken, Güzelcehisar  onlara anlatılacak. Bir ara, bitişiğinde  Bartın Gazetesinin 95 yıllık pankartı ile birlikte bir  toplu resim çekilecek. Bu ufak yerde 95 yıllık gazete mi olurmuş” merakını da böylelikle kafalarına da sokmuş olacağız.

       Turistler platformdan Lav kayalıklarına, tıngır mıngır yürüyerekten   varacaklar. Sonra soyunup  dökünerek kayaların dibinde denize girip, ışıl ışıl ışıklanıp aklanacak, paklanacak, günah çıkarır gibi. Meryemana daki gibi işlevi olacak buranın. Suya batan, altın suyuna batmış gibi hissedecek kendisini.

       Akşamına da, gelsin  saltanat kayıkları… Leventler kürek çekecek. Yaşmaklı, şalvarlı, feraceli turistler, körfez turu yapacaklar. Işıklandırılan Lav kayalarımıza hayran hayran bakacaklar. O hayranlık, bize de geçecek. Bizler de bakacağız. Yedi düvel akacak Bartınımıza. Diğer ülkeler “Bizde niye yok” diyerek hayıflanacaklar.

       Tütsüler tütecek. Bir yandan  kavrulmuş fıstıklı  şerbetler dağıtılacak. Türk lokumu ile Türk Oryantali de tanıtılmış olacak. Ki bundan 25 yıl önce Marmaris Belediyesi  bunu başarı ile uzun yıllar yürütmüştü. Turistler havaya sokulacak. Karadeniz’de festival olacak festival. Ünümüz, hudutları aşacak.İlgililer turizm dünyasında  milli rehberlerle irtibatı sağladılar mı? İşte  eksiğimiz bu. Uluslar arası rehberlerburaya davet edilip malımız gösterildi mi? Henüz yok.

       Bu işleri öğrenmek için California’ lara bir heyet  gidecekti. Gitti de, daha dönmedi mi?. Dönmedilerse her halde bir yenisi yollanır. Böylelikle, öbürlerini de bulmuş olurlar.

       “Bir Güzelcehisar Masalıydı”anlatılanlar. Masalımız burada bitti, onlar ersin muradına, biz çıkalım tahtımıza,

       Ört ki, ölem !

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, ağaç, bulut, açık hava, doğa ve su

MASAL, BURADA BAŞLADI. "GÜZELCEHİSAR..." KARŞIDA, AYAKLARINI DENİZE UZATMIŞ PLAJDAKİ LAV KAYALIKLARI SIRALANMIŞ.

Görüntünün olası içeriği: açık hava

BAŞKA ÜLKELERRDE DE GÜZELLİKLERİN TEŞHİRİ İÇİN SEYİR TERASLARI KURULUYOR BÖYLE

Görüntünün olası içeriği: bitki, ağaç, açık hava, doğa ve su

BU SEYİR TERASI DA, UZAĞA GİTMEĞE GEREK YOK. YAKININDAKİ SAFRANBOLUDAN. GÜZELCEHİSARA BÖYLESİ BİR SEYİR TERASı  DÜŞÜNÜLDÜĞÜNÜ DUYMADIK. PROJEDE YOK MU? YOKSA NE ANLAMI OLUR, DEĞİL Mİ?

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü ve açık hava

BU DA, TURİSTLERİN AYAĞI KUMLANMASI DİYE SAHİLDEKİ YÜRÜYÜŞ PLATFORMU. 850 METRE SONRA LAV KAYALIKLARINADA SON BULUYOR BU  YOL.

Görüntünün olası içeriği: okyanus, gökyüzü, açık hava ve su

YÜRÜYÜŞ YOLU İNŞA HALİNDE. YOLUN UCU, BİR ADACIĞA KISA BİR GEÇİŞTEN SONRA SONLANIYOR. ADACIK DA PLATFORM HALİNE GETİRİLECEK.

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, açık hava ve doğa

BAHSETTİĞİMİZ ADACIK. YÜRÜYÜŞ PLATFORMU, RESİMDEKİ GİBİ ORAYA KADAR SON DEFA UZANMIŞ VAZİYETTE.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava

BARTIN VALİSİ DİRİM, TETKİKTE.

Görüntünün olası içeriği: ağaç, gökyüzü, dağ, bitki, açık hava ve doğa

YÜRÜYÜŞ  BANDININ BAŞLANGICI. SAĞDAKİ AĞACIN ALTINDAN BAŞLAYAN YOL 850 METRE KUMSAL BOYUNCA UZANARAK, LAV KAYALIKLARINA SİZİ GÖTÜRÜYOR.

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, köprü, açık hava, su ve doğa

YÜRÜYÜŞ BANDINDA  YORULANLAR İÇİN KANEPE DE VAR.

Otomatik alternatif metin yok.

SALTANAT KAYIĞI. YAPILMASI ZOR MU? AMASRA DA USTALAR  HÜSEYİN ÇOBAN NE GÜNE DURUYOR? HIIZIR REİS GİBİDİR VALLAHİ. HER YERE YETİŞİR VE YETİŞTİRİR.. BU KAYIK, MARMARİSTE  GÖRÜNTÜLENDİ. BELEDİYE BUNUNLA KÖRFEZDE FERACELİ, BUHARDANLI, TÜRK LOKUMLU VE RAKKASELİ, TÜTSÜLÜ  ROMANTİK  KÖRFEZ TURLARI YAPTI. YER BULUNMUYORDU YER. BAŞINDA HEP KAVGALAR OLURDU

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü ve açık hava

SAFRANBOLUDAKİ TERAS. BİZİMKİ DE, GÜNEŞ  PANELLERİ İLE GECELERİ AYDINLATILABİLİR.

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, havuz ve açık hava

ABUDABİ DE,  BİR GÖKDELENİN TEPESİNE KURULMUŞ SEYİR TERASI. AŞAĞIDA DA ŞEHRİN MANZARASI. TURİZM UĞRUNA NELER YAPILIYOR BRE.

Görüntünün olası içeriği: okyanus, bitki, gökyüzü, ağaç, açık hava, doğa ve su

AKŞAM OLUNCA GÜZELCEHİSARDA AKŞAM SEFALARI BU MANZARANIN SİHİRLİ IŞIKLARI İLE  BAŞLAR.

Görüntünün olası içeriği: açık hava ve doğa

İŞTE, -LAV KAYALIKLARI- 800 MİLYON EVVEL TEŞEKKÜL ETMİŞ BU GÜZELCEHİSAR SAHİLİNDE. KALİFORNİYADAKİ GİBİ  TURİZME AÇALIM DİYORUZ.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava

PLAN VE PROJEJİ DELMEK İŞİN NE LAZIMSA YAPPILDI. ŞİMDİ  İNŞAATIN BİTMESİ BEKLENİYOR. ONDAN SONRA DA  GELSİN TANITIM FESTİVALLERİ.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar, açık hava ve doğa

BARTIN VALİSİ VE BERABERİNDEKİLER, 850 METRELİK YOLUN BAŞLANGICINDAN ÇIKIŞ YAPIYORLAR..KARAR VERİLDİ "İNŞAAT DEVAM EDECEK. İŞ BİTİRİLECEK"

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, gökyüzü, ağaç, açık hava, doğa ve su

GİRİŞ BU KISIMDAN.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta

FOX TV' YE BİLE KONU OLDU BU GÜZELCEHİSAR.ORADA DA VERYANSIN EDİLDİ PROJE.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta, takım elbise ve açık hava

İNŞAAT DENETLENİYOR HER AŞAMADA. VALİ DİRİM, ELİNİ ÇABUK TUTMAĞA MECBUR.  ETRAFTA KURTLAR KUŞLAR, İSTEMEZÜKÇÜLER ÇIĞ GİBİ. ARALARINDAN SIYRILMASI LAZIM BİR AN ÖNCE.

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..