Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '08

 
Kategori
İnternet
 

Bir kişiye verilmiş e-posta adresi başka kimseye asla verilmesin

Bir kişiye verilmiş e-posta adresi başka kimseye asla verilmesin
 

Yetmişli yıllarda eve telefon bağlanması için kayıt yaptırdıktan sonra, sıra gelmediği için yedi yıl telefon çıkmayınca parayı verip başka birinden almak zorunda kalmıştık. 1985 yılıydı, bu yolla aldığımız telefon bağlandığında... İlk zamanlar numaranın eski sahibini arayanların sayısı oldukça çoktu. Hali vakti yerinde olan bu ailenin iki oğluydu en çok aranan. Belli ki çok popülerlermiş. Kimi arayanları ikna etmek zor olurdu. Şaka olduğunu iddia edip illa ki isterlerdi. Bu yanlış aramalar zaman geçtikçe azalsa da sonraki yıllarda da ara sıra oldu.

Telefonlar kapattırıldıktan bir süre sonra başkasına verilir. Burada çok sorun olmaz. Arayan kişinin sesini tanıyamayınca, ya da arayan açan kişinin sesini tanıyamayınca yanlış numara denir, kapatılır.

e-posta adreslerini ya hotmail, yahoo, gmail gibi ücretsiz servis veren yerlerden, çalıştığımız, öğrenci olduğumuz kurumlardan alırız. Ücretsiz e-posta adreslerini 2, 3, 9 ay gibi sürelerle kullanmazsak askıya alırlar sonra yeniden kullanmaya başlayabiliriz. Yani o adresi bizim için saklarlar. İşyerlerinde işten ayrılınca, üniversitelerde mezun olunca e-posta adresi de bir süre sonra kapatılır.

İşte bu kapatılan e-posta adreslerinin akıbeti konusunda merak ettiklerim var. Bu adres bir süre sonra başkasına verilir mi? 2000 yılında bana ait olan bir adres 2008 yılında benimle aynı adı veya soyadı veya ad-soyadı taşıyan birine verilmesi doğru mudur?

İlk e-posta adresim “a” ile başlayan ve ardında öğrenci numaramı içeren 6 karakter uzunluğunda kullanıcı kodu içeren bir metu.edu.tr adresiydi. 1994 yılında soyadımın olduğu bir e-posta adresi aldım ve onu kullandım sonraki yıllarda.

Şimdi, bilgisayarımdaki adres defterlerimde 15 yıldır birikmiş yüzlerce e-posta adresi vardır. O adreslerden birine e-posta göndereceğim zaman aynı kişinin çok sayıda adresiyle karşılaşırım ve hangisine göndereceğim konusunda tereddüt ederim. O adresleri hangi yılda kaydettiğimi bilemem. Zaten e-posta programları gelen e-postalardan ve gönderdiklerimizden otomatik olarak adres defteri oluşturuyor.

Kapatılmış eski e-posta adresi aradan bir süre geçince başka birisine verilse ne olur?

Uzun süredir görüşmediğimiz bir arkadaşımıza bir mektup yazmak istesek. Adres defterimizde 10 yıl öne eklenmiş bir adresini bulsak. Ona özel birşeyler yazsak. Bu arada o e-posta adresi başkasına verilmiş olsa. Bu yazdıklarımızı o adresin yeni sahibi okuyabilir. Hem yazanı hem de gönderildiği sanılan kişiyi zor durumda bırakacak durumlar ortaya çıkabilir.

E-posta adreslerinin saklanması hakkında ulusal ve uluslararası bağlayıcı kararlar alınmalıdır, Hem ücretli/ücretsiz e-posta adresi verenler hem de çalışanlarına veya öğrencilerine e-posta adresi veren kurumlar bir kez verdiği adresi bir daha asla başka birine verememelidir. Kapatılan bir e-posta adresi hep kapalı kalmalıdır.

Ankara, 16 Şubat 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..