Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '11

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Bir konuk yazar: 19. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları :

Bir konuk yazar: 19. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları :
 

Türk şiirinin  başkentidir  Elazığ. Her yıl Elazığ'da Uluslararası  Hazar şiir akşamları düzenleniyor. Ben de 2004 -2006 ve 2008 yılları arasında  bu etkinliklere katılma fırsatını bulmuştum.  Bu yıl katılmak kısmet olmadı. Prof.Dr. İsa Kayacan arkadaşımızın bu etkinleye katıldığını, bu konuda kaleme aldığı makalesini, önemli bulduğum duygu ve düşüncelerini burada sizlerle  paylaşmak istiyorum. Sayın Kayacan'ı okuyalım ve görelim, gelecek yıllarda buluşmak ümidiyle:

Prof. Dr. İSA KAYACAN

Elazığ ilimizle ilgili değerlendirmelerde, ilk sıraya gelip oturan, Elazığ ilimizle bütünleşen, “Uluslararası Hazar Şiir Akşamları”nın 19 ncusu  22-25 Eylül 2011 tarihleri arasında, 4 günlük sürede gerçekleştirildi.

Elazığ yöneticileri, bu ilimizin aydınları, Valiliğin himayelerinde, Valilik, Belediye Başkanlığı, Fırat Üniversitesi Rektörlüğü, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı gibi onlarca kuruluş, pek çok yazar, şair ve araştırmacı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen, Türkiye’de birinci sırada olma başarısını sürdüren bir organizasyon, ismini Atatürk’ün verdiği Hazar Gölü’nden alan, Uluslararası Hazar Şiir Akşamları.  Elazığ Valisi Muammer Erol, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl başta olmak üzere Tertip Komitesinde görev yapanlardan bazıları; Tahsin Öztürk, Özcan Yalçın, Seyfettin Bahçeci, Bedrettin Keleştimur, Şener Bulut, Günerkan Aydoğmuş, Şükrü Kacar, Rıdvan Dağlar, Hadi Önal, M.Şükrü Baş, Selahattin Yazar, Yahya Teksarı (vd.) olarak sıralanıyor.

Elazığ, Uluslararası Hazar Şiir Akşamları programları çerçevesinde, Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri de veriliyor. 2011 yılında, Mustafa Cemiloğlu’na verildi bu Türk Dünyasına Hizmet Ödülü. Mehmet Akif’i şiirle en iyi anlatan öğrencilerde ödüllendirildiler.

Milli şairimiz, İstiklâl Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy anısına düzenlenen 2011 Hazar Şiir Akşamları programları içinde, Mehmet Akif Ersoy’un bilinen ve bilinmeyen yönlerinin anlatıldığı pek çok konferans ve panel gerçekleştirildi. Konuşmacılar; Vehbi Vakkasoğlu, Prof. Dr. İsmail Çetişli, (Yönetici: Prof. Dr. Esma Şimşek), Prof. Dr. Nazım H.Polat, Doç. Dr. Ersin Özarslan, Prof. Dr. Nurullah Çetin, Mehmet C.Çiftçi güzeli, Mustafa Karakaya olarak görüldü. 19.Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına, Azerbaycan’dan Zalimkhan Yaguplu, Kosova’dan Zeynal Bekşaç, Kırgızistan’dan Omar Sultanova, Kazakistan’dan Duken Massımkhanuly, Çuvaşistan’dan, Ilia Ivanov, Özbekistan’dan Bobokhon Sharıpov, Suriye’den Momammad Mauloud Fakı, Tataristan’dan Rofat Salakov vd. katılımlarıyla renk kattılar. Bedirhan Gökçe programı ilgiyle izlendi.
 
Türkiye’den; Nahide Gökbudak, Nurullah Genç, A. Vahap Yazgan, F. Ahmet Bahadır, Abdulvahap Dağkılıç, Kalender Yıldız, Nurettin Durhan, Mehmet Özdemir, T. Erdoğan Şahin, Celâl Oymak, Bestami Yazgan, Hasan Akçay, İsa Kayacan, Yusuf Dursun, Hadi Önal, Şükrü Kacar, Süleyman Karacabey, Köksal Akçalı, M. Ferit Yıldız, Nevzat Türkten, Yakup Deliömeroğlu, V. Mithat Yılmaz, Süreyya Kaya vd..
 
19.Uluslararası Hazar Şiir Akşamları (2011) programları içinde, Bizim Külliye, Çıngı, Değirmen, Edebdağ, Erciyes Dergilerinin temsilcilerinin katıldığı değerlendirme toplantısında, dergiciliğimiz enine boyuna tartışıldı. Karakoçan, Kovancılar, Baskil, Palu, Sivrice, Keban ilçelerine (yedişer kişilik) şairlerin oluşturduğu gruplar giderek bu ilçelerimizdeki öğrenci, halk ve yöneticilerle sanat- şiir sohbeti yapıldı.
 
Hazar Şiir Akşamları programı, Vali Muammer Erol, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ali Şekerdağ ve Milletvekili Şuay Alpay tarafından kademe kademe, bütün programları itibariyle izlendi. Elazığ’da, sanat ve edebiyata ve Hazar Şiir Akşamlarına verilen önemin ortaya konulması bakımından, Türkiye’de hiçbir ilde ve etkinlikte görülmeyen örnek bir ilgi tablosu ortaya konuldu. İl Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk ve arkadaşlarının çalışma performansları her türlü takdirin üzerindeydi. FÜ- Devlet Konservatuarı THM Topluluğunun Konseriyle Çanakkale yeniden yaşandı.
Burada bir tespitimi kaydetmeliyim, nakletmeliyim: 19.Uluslararası Şiir Akşamları programları içerisinde okunan, seslendirilen şiirlerin pek çoğunda, şiirle nesir, nesirle konuşma, anlatım karışıklığı yaşandı. Yani, mısralardan satırlara, satırlardan mısralara koşulmada, zaman zaman acele edildiği görüldü.
 
Katılım Belgesi: Mehmet Akif Ersoy anısına; 19.Uluslararası Hazar Şiir Akşamları (22-25 Eylül 2011- Elazığ- Türkiye) Sayın, Prof. Dr. İsa Kayacan; Türk Dünyasının gönül ve kültür birlikteliğinin sesi, Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına katılımınız ve katkılarınızdan dolayı teşekkür eder saygılarımı sunarım (Muammer Erol, Elazığ Valisi)
            ***
 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..