Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '12

 
Kategori
Anılar
 

Bir muallimin hatıraları 64: Kış yaman; şiddetli soğuk ve kar var.

Bir muallimin hatıraları 64: Kış yaman; şiddetli soğuk ve kar var.
 

 

(Öğretmen adayımız artık 3. yani son sınıfta, bir Dönem sonra artık öğretmen olacak ve Vekalet tarafından Türkiye’nin dört bir yanındaki okullardan birine verilecek. Öğretmen adayımızın tuttuğu bir defter daha doldu. Bu yılbaşından itibaren anılarını, bulduğu daha küçük Saatli Maarif Takvimi’ne yazacak. Şimdi Yılbaşı ve Kurban tatili birleşmiş durumda, tatil dolayısıyla Bandırma’ya geldi fakat oradan, kardan kıştan annesini görmek için Gönen’e geçemedi…)

1. İkinci kanun(Ocak).1942. Perşembe

Bundan dört gün evvel Kurban Bayramı münasebetiyle Balıkesir’den Bandırma’ya ablamla Efendi Ağabeyim’in yanlarına geldim. Bu gece Yılbaşı gecesini evimizde şen ve neşeli olarak geçirdik. Çok mutluyum.

2.  İkinci kanun(Ocak).1942. Cuma
Bu yıl pek fazla kış var. On gündenberi şiddetli soğuklar ve fırtına hüküm sürüyor. Yerde diz boyu kar var.

Trenle Bandırma’dan Balıkesir’e geldim. Kardan yolların kapanmasından dolayı Gönen7e gidemedim.

3. İkinci kanun(Ocak).1942.  Cumartesi
Ayni şekilde karlı fırtınalar hüküm sürüyor. Boyuna üst üste kar yağmakta. Ankara’da hararet -24’de düştüğünü gazeteler yazıyor. Hemen hemen bütün yurdumuzda görülmemiş kış var.

4. İkinci kanun(Ocak).1942. Pazar
Kahvaltıdan sonra Tacettin’le Balıkesir’in Yeşil Hamamı’na giderek temizlik yaptık. Öğleden sonra da arkadaşım Kayseri’li Fikret Erdil ile buluşarak gezdik.

Gönen-Köteyli’ye anneme mektup yazdım.

5. İkinci kanun(Ocak).1942. Pazartesi
Balıkesir Necati Bey Öğretmen Okulu’nun son sınıfına geçtiğimden beri bugün ilk kez sınıf  albümümü yaptım.

Hava biraz güneşli , fakat soğuk yine yerinde.

6. İkinci kanun(Ocak).1942.  Salı
Şimdi Ankara’da Maarif Vekilliği , Orta Tedrisat Umum Müdür Muavini olan Ortaokul Direktörümüz B.Hasan Özbay’dan tebrik aldım.

İbrahim Biber’le yatakhane’de akşama kadar istirahat ettik.

7. İkinci kanun(Ocak).1942. Çarşamba
Orta Okul’dan beri sınıf ve samimi arkadaşım Karacabey’li Ahmet Akman Bandırma’dan Efendi ağabeyimle ablamdan bir paket içinde picama vs. getirdi.

Yağmurlar başladı. Soğuklar azaldı, karlar eriyor. Hava yumuşuyor.

8. İkinci kanun(Ocak).1942. Perşembe
On gün süren Kurban Bayramı ve Yılbaşı tatilinden sonra bugün Mektebimiz açılarak yeniden derslere başladık. Hararet yükseldi. Karlar eriyor. Akşam üzeri  A.Akman, Şeref, Süleyman kar topu oynadık, biraz da gezdik.


9. İkinci kanun(Ocak).1942. Cuma
Bandırma’da (16 Krş.), Manisa’da ve burada(15 Krş , daha başka yerlerde ekmek vesika ile verilmeye başlandı. İdare tarafından temin edilen ekmek kafi gelmiyor. Karnım doymuyor. Bugün hep yağmur yağıyor. Kederliyim.

10. İkinci kanun(Ocak).1942. Cumartesi
Yağmur yağmakta devam ediyor. A.Akman, Süleyman, üçümüz çarşıya çıkarak işlerimizi gördük. Bilahare ütü yaptım; çarşaf ve mendilleri yıkadım. Bandırma’ya kart yazdım.

11. İkinci kanun(Ocak).1942. Pazar
Bugün hiç dışarı çıkmadım. Sınıfta Antoloji defterime Seçilmiş şiirler yazdım. Samimi arkadaşım Galip Ünal  memleketinden geldi. Hava bozuk. Yağmur yine yağacak.

12.İkinci kanun(Ocak).1942. Pazartesi
Hava yağmurlu. Bu gece soğuk almışım. Müthiş nezle oldum. Başım ağrıyor; burnum akıyor, gözlerimden yaş geliyor. Tatbikata gitmedik. Öğretmenimiz ders verdi.

(II.Dünya Savaşı sürüyor: 1.Ocak.1942: 26 Müttefik ülkesi Arcadia konferansında “Birleşmiş Milletler” Deklarasyonunu imzaladı. 2.Ocak.1942: ;Japon Birlikleri Malezya’ya girdiler.
5.Ocak.1942. Kızıl Ordu birlikleri Kerç Adasını ele geçirdiler.7.Malta adası Almanlar tarafından ağır bir şekilde bombalandı. 9.Ocak.1942.Japonların Borneo Adası’ındaki ilerlemeleri karşılık gördü. 11.Ocak.1942: Japon uçakları Malezya’nın Başkenti Kuala Lumpur’u bombaladı.)

 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..