Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Bir müzik âbidesi: Hasan Cihat Örter!..

Bir müzik âbidesi: Hasan Cihat Örter!..
 

Hasan Cihat Örter ve ben:)


İstanbul'a her gelişimde, en az bir ay kalırım...

Bu güzel kentte tanıdığım kaliteli dostlarımın sayısı oldukça kabarık... Her biri, birer pırlanta...

Sergilerimde ve toplantılarda tanıştığım insanların çoğunun, görgülü-asil- aydın yazar ve sanatçı olması benim için çok önemli bir kazançtı.

Kasım Ayı başlarında, Üsküdar'da, yine bir pırlanta dost kazandım ve dostlar hazineme yerleştirdim...

Geçen hafta içinde, Türkiye'nin yetiştirdiği, nadide sanatçılarımızdan biri olan Hasan Cihat Örter'le tanışma onuruna eriştim.

Üsküdarlı arkadaşımın aracılığıyla, Hasan Cihat Örter'den randevu alıp evine gittik.

Son derece sevimli, güleryüzlü, nazik ve resimlerindeki görüntülerinden çok daha genç ve dinamik bir Hasan Cihat Örter'i karşımda görünce şaşırmadım diyemem.

Yıllar önce, eserlerini  tiyatrolarımda, fon müziği olarak değerlendirdiğim ve albümlerine hayran olduğum sanatçının bu kadar çok yönlü olduğunu bilmiyordum doğrusu...

On parmağında 110 marifet... Gitarın her türlüsü, Hasan Cihat Üstadın elleri arasında, usta bir dansöz oluyor ve  tüm hünerlerini sergiliyor...

Gitar çalarken, pena kullanmayan sanatçının ince-uzun parmakları, bir balerinin, kıvrak -estetik vücununun tüm hareketlerini enstrümanın üzerine yansıtıyordu.

Üstadın, yeni  bestelediği,'Salacakta Gün Batımı ' isimli eseri, ilk kez bana çalması da çok onur vericiydi.

Hasan Cihat Örter 'in evinde,bize verdiği mini konselerinin arasına serpiştirdiğimiz sohbetlerimizde bir hayli keyifliydi...Tam bir İstanbul Beyefendisinin, engin kültür ve keskin zekasının ürettiği mizahi muhabbetlerin tadına doyum olmadı.

Stüdyo haline getrdiği evinin bir bölümü, yüzlerce enstrümanın sergilendiği bir musiki cenneti gibiydi.

Neyzen Tevfik'in orijinal 'Ney'ini, ilk kez  orada gördüm. Kudüm, ney, gitarın her türlüsü, def, bateri, bağlama,cura, korg, org, keman,tambur,cümbüş, darbuka,klasik piyano, klarnet, davul, zurna vb yüzlerce çaldı aleti arasında musiki ziyafetindeydim.

Sanatçı kâh Neyzen; kâh gitarist; kâh piyanist olarak harikalar sunuyordu...

Üstad, her bir aleti ustaca kullanabiliyordu...Tek başına bir senfoni; hatta armoni orkestrası gibiydi.

Eserlerinde çok farklı bir çığlığın da sesi duyuluyordu... Bu çığlık, zavallı ve yalnız ülkemin sanatsız kalışının feryadı gibiydi...

Haka-huka-Tu kaka-Gangam gibi garip dansların(?)revaçta olduğu günümüzde Hasan Cihat Örterler yetişmiyordu artık... Ömrünü müziğe adamış ve dünya ülkelerinin birçoğundan binlerce ödüller almış; yüzlerce albümünde binlerce esere imza atmış  olan Hasan Cihat Örterlere ne kadar sahip çıkabiliyorduk?.. Geçmiş yıllarda, Üsküdar'da adı bir sokağa verilmiş... Şimdiki Üsküdar  Belediyesi de adına düzenlenmiş olan levhayı söküp sanatçının evine bırakacak kadar ahde vefasızlık yapmış...

Şimdi sıkı durun!..

TRT'nin,sanatçının evini ve stüdyosunu tanıttığı belgesel de ölümünden sonra yayınlanmak için arşive kaldırılmış!..

Bu, nasıl bir mantalite?..

....

Üstad, çok açık sözlü... Her yönüyle dopdolu; bir adam gibi adam...

Babadan kalan asaletiyle ' eğilmeyip kırılmayı ' yeğlemiş...Politik tavırlardan uzak kaldığı için;ön planda olmayı yeğlemediğinden,bilinen çevrelerce hep  ayağına taş koymuşlar...Tüm kazancını toplum için harcamış...Yeni albümler çıkararak müziğimizi tüm dünya'ya tanıtmaya devam ediyor..

. . . . .

Yeni neslin bu üstadımızı tanımasını istiyorum...Henüz sonbaharlar gelmeden...Son pişmanlıklar sahnelenmeden...

İyi ki varsın üstadım..İyi ki sizi tanımışım Hasan Cihat Örter !..

* * * * *

HASAN CİHAT ÖRTER KİMDİR ?..

. . . . . . . .

 

Hasan Cihat Örter,  Besteci, Gitarist, Aranjör, Yazar.

Üç yaşlarında müziğe karşı üstün yeteneği keşfedilen Sanatçı, piyano ve keman ile müzik öğrenmeye başladı.

İki yıl sonra klasik gitar dersleri almaya başladığı Hocası Prof. Antonio Doumesitch'nin öğretmenliğinde kendini geliştirdi.

Jazz türüne olan ilgisi nedeniyle 1970 yılında orkestralarda çalarak profesyonelliğe adım attı.

Aynı yıl Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde Emin Ongan’ın öğrencisi oldu.

Tanburi, Ercüment Batanay ile makam, usul dersleri çalıştı, 1974 te mezun oldu...

Bir süre sonra bağlamaya ilgi duydu.Şemsi Yastıman' dan Türk Halk müziği nazariyatı ve bağlama dersleri aldı.

İstanbul, Kadıköy Ticaret Lisesi'nden mezun olduktan sonra, 1977 yılında Boston Üniversitesi Berklee Müzik Akademisi'nden Berklee College of Music burs kazanarak Amerika'ya gitti...

Büyük Orkestra ve Stüdyo Müzisyenliği yapıp, bir çok değerli öğrenci yetiştirdi.

Üstad,İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Kent Orkestrası' nda 8 yıl kadrolu sanatçı olarak 1989-97 yılları arasında görev yaptı.

Sanatçı bu güne kadar 33 Albüm, 9 kitap, 2000 e yakın beste yapıp, E.M.I ve Sony Music Europian Catoloque girmiştir.

1995-99 yılları arasında Modern Folk Üçlüsü ile çalıştı ve bu grup ile vokal yapıp projeler geliştirdi, bir çok konserler verdi.

Albüm projesi Yapı Kredi Bankası destekli İstanbul Şarkıları, Emel Sayın ile gerçekleşti.

Sanatçının hayatı, bir çok üniversitede, Üniverste bitirme tezi oldu, İstanbul, Üsküdar, Salacak'ta yaşıdığı sokağına ve parklara adı verilmiş olup, bu güne kadar 3000'e yakın ödül ve plaket almıştır. Sanatçı üretmeye ve konser organizasyonlarına devam etmektedir.

............

 

TRT 2 'de MÜZİK VE BİZ  adlı programı hazırlayıp sundu ( Cumartesi akşamları 20:20 ).  Program 4 yıl sürdü. Aynı zamanda STV. De 3 yıl canlı olarak benzeri daha önce yapılmamış “GECEYİ ÖRTEN MÜZİK” programı yaptı ve ülkemiz de ve tüm dünyada bu program çok sevildi, takdir gördü. Amcası Rembetiko uzmanı  Erol ÖRTER (Buzuki Erol) ile  BUZUKİ EROL - EROL ÖRTER  adı altında piyasaya sunulan  kitabın hazırlanmasına katkıda bulundu ve rebet şarkılarını aranje etti  , notasyonladı.  Özel radyo ve televizyon  kanallarında programları  yayınlanmaktadır ve bu programlar çok ilgi görmektedir. Sanatçı yapmış olduğu sanatsal çalışmalarla 1000 e yakın  ödül almıştır .

İKİ SATIRLIK ŞİİRLER (Birun Yayınevi-2000, ) ESERLERİ-SANATÇI (Bemol Müzik 2002), SAZ ESERLERİ (Bemol Müzik 2003), MÜZİKLE TEDAVİ VE ARAŞTIRMALAR (Bemol Müzik 2003) Hasan Cihat Örter ' in  şimdiye kadar yazdığı 6 kitabı vardır. Ayrıca sanatçının TCDD. DEVLET DEMİR YOLLARI BESTESİ,TRAFİK CANAVARI İLE MÜCADELE DERNEĞİ BESTESİ, POLİS KOLEJİ MARŞI, ELAZIĞ 8. KOLORDU MARŞI, BEŞİKTAŞ SPOR KLUBÜ MARŞI, ÜSKÜDAR BESTESİ, ÜMRANİYE BESTESİ,TC.80 YIL MARŞI…gibi marş besteleri de vardır.

*********

SANATÇININ KONSERLERİNİ ve ESERLERİNİ TANIMAK İÇİN LİNKLER:

 

1-https://www.facebook.com/media/set/?set=a.443175299051693.92542.226749860694239&type=1

2-https://www.facebook.com/64646969www?ref=ts&fref=ts

3-https://www.facebook.com/hasancihatorterfanclup

 

.........

 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..