Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bir ülkenin sadece ihracatına bakılarak bir değerlendirme yapılamaz...!

Bir ülkenin sadece ihracatına bakılarak bir değerlendirme yapılamaz...!
 

Ekonomi yazılarıma gelen en sert eleştirilerden biri: “ işinize geldiği gibi yazıyor, gerçekleri çarpıtıyorsunuz. Ülke son on yılda 30 milyar Dolar ihracat yaparken, 150 milyar Dolar ihracat yapar hale geldi. Niçin bunu yazmıyorsunuz? “oluyor. Sonunda bu haftaki yazımda, bu konuyu incelemeye karar verdim.

Gerçekten de rakamlara baktığımızda Türkiye’nin 2001 yılı ihracatı, 31 milyar Dolar olarak gerçekleşirken, 2012 yılında 120.5 milyar Dolar artışla 151,5 milyar Dolar olduğunu görüyoruz.

Ancak aynı yılların ithalat rakamlarına baktığımız zaman da, 2001 yılı ithalatının yaklaşık 41 milyar Dolar olarak gerçekleşip dış ticaret açığının 10 milyar Dolar olduğunu, 2012 yılında ise ithalatın yaklaşık 241 milyar Dolar’a çıkarak, dış ticaret açığının da 2011 yılına göre düşmesine rağmen  yine de 89,5 milyar Dolara ulaştığını görürüz.

Görüldüğü gibi sadece son on yılda kırılan ihracat rekorlarına bakarak değerlendirmede bulunmak, hamasetten öte bir anlam ifade etmiyor.

Dahası, gerçek dışı düşük kur politikası yüzünden, ithal hammaddenin cazibesinin artması nedeniyle, ihracatta dışa bağımlılığın da % 62’ye çıkması son derece manidar bir durumdur.

Yani yapılan her 100 Dolarlık ihracat 62 Dolarlık ithalat ile gerçekleşiyor.

Bu durumda, 38 Dolar kârımız var bunun neresi kötü? Diye biliriz. Ancak bu savunma, ülke ihracatının tamamıyla dışa bağımlı bir hale geldiği gerçeğini de değiştirmez.

Kaldı ki 2012 yılında 89,5 milyar Dolar gibi bir dış ticaret açığı söz konusu ve son on yılda Dolarda da anlamlı bir değer artışı yaşanmadığını düşünürsek, kırılan ihracat rekorları ile, kırılan ithalat rekorları karşısında ülke ekonomisi ne fayda sağlamış?

Bir düşünmek gerekir...

Ve yine 2012 yılında önemli bir altın ihracatı da söz konusudur ki altının kendisi zaten tek başına maddi bir değerdir. yani hiçte önemsenecek bir katma değeri yoktur.

İşte altın ihracatını ayrıştırdığımız zaman, dış ticaret açığı da 100 milyar doları bulmaktadır.

Görülüyor ki ülke ekonomisinde ithalata bağımlılık kronik bir hâl almıştır!

AHMET ELDEN   

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..