Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '07

 
Kategori
Sinema
 

Birkaç iyi adam

Birkaç iyi adam
 

Hulusi Kentmen, Kadir Savun ve Nubar Terziyan. Bugün aramızda olmayan bu üç dev sanatçı, yıllarca Türk sinemasına hizmet etmiş ve Türk halkının manevi babası olmuşlardır.

Siyah-beyaz filmler döneminde aklımızda kalan o kadar çok sanatçı var ki. Sadri alışık, Vahi Öz, Öztürk Serengil, Ahmet Tarık Tekçe, Cevat Kurtuluş vb... Onlar o kadar çoktu ki, saymakla bitmezdi. Türk sinemasının renkli insanlarını barındıran o siyah-beyaz filmlerin kahramanları maalesef aramızdan öylesine sessizce ayrılıyorlar ki, bugün baktığımızda pek çoğunu hayatta göremeyiz. Hulusi Kentmen, Kadir Savun ve Nubar Terziyan’da aramızdan ayrılanlardan. Bu üç tonton adamın en büyük ortak özellikleri, bütün filmlerinde iyi adam rolüne çıkmaları. Onlar her zaman esas oğlanın veya kızın yanında yer aldılar. Her zaman onlara doğru yolu gösterdiler. Onların yüzünde, her filmlerinde hayatı seven bir sesin yansımasını görürüz. İyi niyetin, doğrunun, acımanın, sevmenin, dürüstlüğün faziletlerini tanırız. Onlar bizim hepimizin, Türk halkının babasıdır. Siyah beyaz filmlerin rengarenk insanları, onlar Türk halkının manevi babasıdır.

HULUSİ KENTMEN

İşte Hulusi Baba... Yaşlı, pos bıyıklı, fötr şapkalı Hulusi Kentmen... O bizim fabrikatör babamız, bahçıvanımız, tonton amcamızdı. Ne yapsa sevdirirdi kendisini. Osmanlı döneminde Bulgaristan’da doğan, asker emeklisi sinema aşığı biriydi. Hayatının yarısını bu mesleğe verdi.

1912'de Bulgaristan'ın Tırnova kentinde doğan Hulusi kentmen, Balkan savaşı sırasında ailesiyle birlikte İzmit'e göç etti. Kasımpaşa Gedikli Zabit mektebinde okudu. Deniz astsubayı oldu. Sanat çalışmalarına orduda başladı. 1938'de "Hisse-i şayia" oyunuyla sahneye çıktı. 1939'da "Sürtük" filmi ile ilk defa kamera karşısına geçti. 1962'de emekli olup kendisini tamamı ile sinemaya verdi. 1967'de Hüseyin Baradan ve Şahin Tek ile kurduğu toplulukla Anadolu turnelerine çıktı. Atıf Kaptan'la kurduğu toplulukla oyunlar sergiledi. 400'ün üzerinde filmde rol alan sanatçı özellikle babacan komiser, iyi yürekli fabrikatör gibi rollerle ün kazandı. "Parkta bir sonbahar günü" gibi kimi televizyon dizilerinde oynadı. Oyunculuk çalışmalarını 1984'e kadar sürdürdü. Kentmen 20 Aralık 1993'de İstanbul’da vefat etti.

KADİR SAVUN

Kadri Savun... O tam bir İstanbul kabadayısıydı. Onuda hep babacan rollerde görürdük. O hep iyi idi. Kötü rolleri beceremezdi. Çünkü gözlerindeki ışığı seyirci hissederdi. Onu kovboy filmlerinde Panço Villa, tarihi filmlerde “Aybars”ın yardımcısı olarak görebilirsiniz. Kimi zamanda mafya filmlerinde mafya liderini sağ kolu idi. Başka zaman ise yaşayacak evi bile olmayan garip ev reisi idi. Kadri Savun’da tıpkı Hulusi baba gibi yarım asır bu sektöre imza attı ve bir söylentiye göre 1000’e yakın filmde rol aldı.

1926 Ergani doğumlu olan Kadir savun, Nişantaşı Ortaokulunu bitirdi. Kabataş Lisesinde sürdürdüğü öğrenimini yarım bıraktı. 1936'da "Bir millet uyanıyor" adlı filmle çocuk oyuncu olarak yer aldı. Ama asıl olarak sinemayı kendine 1950'de meslek olarak seçti. Bu dönemdeki ilk filmi 1949'daki "üvey baba" oldu. 40 yıldan uzun süre oyunculuğu yoğun olarak sürdürdü. 350’den fazla filmde sevilen aktör olarak yer aldı. İkimize bir dünya gibi kimi filmlerde başrol oynadı. 1960'larda Suphi Kaner ile Azim filmi kurdu. Yapımcılık yapmaya başladı. "Denizin kanı", "Güneşin battığı yer" gibi TV dizilerinde de rol alan sanatçı oyunculuk çalışmalarını 1990'a kadar sürdürdü. 10 Ekim 1995’de İstanbul’da vefat etti.

NUBAR TERZIYAN

Vee Nubar Terziyan... Küçük sevimli ihtiyar. O bizim dedemiz. Evimizin büyüğü idi. Tam bir İstanbul beyefendisi. Hep boynu bükük dolaşırdı. Bazen babacan bir komser, bazen de fakir bir sütçü oldu. Yüzü hep gülerdi. Nur yüzlü idi. Oda yarım asırlık çınarlardandı. Hayatını Türk sinemasına adamış, ama karşılığı bir türlü alamamıştı.

1948’de, Aydın Arakon’un Efsuncu Baba filmiyle sinemaya başlayan Nubar Terziyan, hayatı boyunca 500’ün üstünde filmde rol almıştır. İlk gençlik yıllarında Hamlet, Otello, Samson Dalila, Çarşılı Artin Ağa, Suzan İmber, Namus İçin gibi bir çok oyunda çeşitli karakterleri canlandıran Nubar Terziyan, 46 yıl boyunca da sinemada Ankara Ekspresi, Düşman Yolları Kesti, Kanun Namına, Bodrum Hakimi gibi birçok filmde rol almıştır. Hiçbir filmde öfkeli, acımasız, bir başkasına kötülük yapan veya kötü bir söz söyleyen biri olarak karşımıza çıkmamıştır. Tiyatro egitimi almamıstır ama iyi bir tiyatro oyuncusudur. Bütün oyunlarinda, “dogaçlama” teknigini kullandigini söylemek mümkündür.

Erhan IŞIK

 
Toplam blog
: 38
: 6499
Kayıt tarihi
: 27.07.07
 
 

Sinema ile yıllardır amatör olarak uğraşıyorum. Uğraşıyorum dedi ise, sinemacı değilim. Daha çok ..