Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '17

 
Kategori
Futbol
 

Biten Türk Futbolu ve Vardar Ovası

Biten Türk Futbolu ve Vardar Ovası
 

2017 sezonundan en çok karşılaştığımız durum, tüm takımlarımızın yabancı transferiydi. Anadolu takımlarından büyük takımlara giden (ne kadar büyük oldukları da ayrı bir tartışma konusu) yerli bir futbolcu transfer haberi duydunuz mu bu yıl. Duymadınız.

Bol bol Faslı, Brezilyalı, Fransız, İspanyol futbolcu transfer haberleri duyduk. İkinci ligten birinci lige çıkan yeni takımlarda bile nereden baksan 10-12 tane yabancı futbolcu var. Tamam futbol bir endüstri de bu kadar da sanayileşmesine gerek yoktu ki. Memlekette 1000 TL versen varını yoğunu ortaya dökecek binlerce genç varken sürekli bir yabancı futbolcu alma telaşı. Nerede 30 yaşına dayanmış hoşafı çıkmış futbolcu, sakat futbolcu varsa Türkiye’ye geliyor. Avrupa’nın futbolcu çöplüğüne döndük sanki. Adam bizim sözde 4 büyüklerden birine geliyor, muhteşem futbolcu diye, gelir gelmez daha sakatlıktan çıkıp da yeşil sahaya çıkamıyor. Varsa yoksa salonda takımdan ayrı çalıştı, düz koşu yaptı, bacağını burktu, hazırlık maçında sakatlandı, 3 ay sahalardan uzakta.

Eskiden en çok sarı lacivertli takım eleştirilirdi; hepsi yabancı, hiç Türk futbolcu yok. Şimdi 2 büyük İstanbul takımı o kadar yabancı futbolcu aldı ki Fener onun yanında bildiğin Türk takımı, milli takımın omurgasını oluşturan takım gibi kaldı.

Alt yapıya önem vermeden yabancı futbolcu endüstrisi üzerine kurulu Türk futbolu tabii ki Varda Ovası Türküsü söyleyecek, başka ne yapacak. Yabancı milli takım teknik direktörü bile maçları izleyip her takımda 1-2 tane kalan ve nesli tükenmekte olan yerli futbolcu arıyor. Milli takımın %60-70’i zaten lejyonerlerden (Almanya gibi ülkelerde doğup büyüyen ve milli takımı seçen) oluşuyor.

Çözüm:

Basit. Alt yapıya önem vereceksin. Her yere futbol okulları açıp hamburger göbekli çocukların ana babalarının paralarına göz dikmeyeceksin. Futbol okullarında adam gibi yetenekli çocukları seçtireceksin ve takımlarda en az 3 16-22 yaş yerli oyuncu oynatma zorunluluğu getireceksin. Her ildeki yaz spor okullarında ya da spor okullarında yılda en az 5 yetenekli çocuk seçme şartı koyacaksın, yetenekli çocuk seçip takımlara ve milli takımlara gönderemeyen spor okullarını kapatacaksın. Bak o zaman spor okulları nasıl da yetenekli futbolcu bulacağız diye uğraşıyorlar.

Bir de futbolcuya fazla para vermeyeceksin. Avrupa’da vermiyorlar. Biz de yerli futbolcu piyasasını bitirenler 5-10 milyon Eurolara büyük takıma gelen yerli futbolculardır. Birinci ve 2. Ligde 1000-5000 TL maç başına para alan futbol emekçilerinin hakkını yedirmeyeceksin.

Futbolu, futbolu bilen profesyoneller yönetmediği sürece gelişme zor ama imkansız değil.

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..