Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '06

 
Kategori
Haber
 

Biyonik kol

Sinirlerden aldığı sinyalleri harekete çeviren ilk biyonik kol yapıldı.

Bu geniş bir yelpazede sonuçlar demek:

Öncelikle, kol ve bacağa dayalı sorunu olan özürlülerin zaman içinde tüm sorunlarının çözüleceği kesin. Ancak, insanların biyomekanik bir koldansa, çolak olmayı yeğleyebileceğini biliyoruz. Bir örnek: İki eli kopup da, iki el birden nakledilen adam, az kaldı ikisini birden yeniden kestiriyordu. Alışamamış.

Yapay sinir, yapay sinir sinyali iletimi, yapay-doğal sinir siborgları türü geçişimler başladı. Bu da tümüyle eksik olmayıp, kaza sonucu parçalı olarak eksilen organları, tümüyle işler duruma getirmek demek.

Bundan sonrası ergonomik tasarımcıların işi. Herkes görmüştür: Protez kollar ve bacaklar, tümüyle yaratıcı tasarım eksikliği yüzünden, takması ve taşıması zul olan acaiplikler olarak yapılmış. Haberdeki fotoğraftaki protez de pek öyle bakılası bir görünüm taşımıyor.

Buradan alınacak ders şu: Mucitlerin kaprisleri yüzünden milyonlarca kişi boş yere eziyet çekiyor. Herkes hümanizmden söz eder. İnsan yaptığı alete önce kendi bakar.

Bir de bu işi para makinası durumuna getirmemek gerek: Elektrikli otomobil 5.000 dolar, elektrikli tekerlekli sandalye de 5.000 dolar.

Dilerim Türkiye Cumhuriyeti, kanser ilaçlarına yaptığı gibi, özürlülere de, bunun lüks olduğunu, ödemeyeceğini söylemez.

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=198600

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..