Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '10

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

BİZ KARADENİZLİLER

BİZ KARADENİZLİLER
 

Alanya Karadenizliler Derneği binası


Coğrafyanın insan karakteri üzerindeki etkilerinden bahsedilir. Genel olarak soğuk iklim insanları soğukkanlı ve pek konuşkan olmayan; ormanlık alanlarda yaşayan insanlar çevik; sıcak yerlerde yaşayan insanlar cana yakın; kurak ova insanı endişesiz ve kurnazdır.

Dört mevsimin yaşandığı Anadolumuz, bu anlamda zengin bir karakter çeşitliliğine sahiptir. Alanya Karadenizliler Derneği; Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çorum, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Zonguldak illerinde yaşayan Karadenizlileri bir araya getirmek için kurulmuş, coğrafi anlamda en geniş tabanlı Derneklerden birisidir.

2008 tarihinde resmen faaliyete geçen Alanya Karadenizliler Derneği, Alanya merkez kasaba ve köylerinde yerleşik olarak yaşayan emlak, inşaat, .turizm, sanayici vb. iş kollarında çalışan esnaflarca kuruldu. Ve kısa bir sürede Bölge insanlarını bir arada toplamayı başardı.

Karadeniz Kültürünü yaşatmak, sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı canlı tutmak için büyük bir özveri ile çalışan Yönetim Kurulu; folklör, sportif etkinlikler, doğa sporları ve gezilerle üyelerini bir araya getiriyor. Mülkiyeti Alanya Karadenizliler Derneği’nin olan beş katlı dernek binasının bodrum katında ücretsiz folklör çalışmaları, zemin katında Karadeniz yemeklerinin çıktığı resturantı; eğlence, konferans ve toplantı salonları ile hizmet veriyor.

Karadenizliler Derneği Y.K. Başkanı Mehmet Balıkçı ve Eğitim Kültür Sosyal Faaliyetler Sorumlusu Abdullah Çolak’ın önderliğinde, 18 Karadeniz ilinin temsil edildiği “1.Karadeniz Halı Saha Futbol Turnuvası”nın ardından ilk kez Derneği ziyarete gittim. (Unutmadan, turnuva sonunda Zonguldak 1’ci olurken, Artvin 2’ci, Trabzon 3’üncü ve benim memleket Sinop 4’üncü oldu.)

Bilinçli bir seçim olduğuna inandığım Alanya Karadenizliler Derneği binası, yeşil ve mavinin insanına yakışan bir ortamda. Önünde Hacet Çayı, etrafında çınar ağaçları ile yeşillikler içinde, Hacet Park’ının gürültüden ve trafikten uzak bir noktasında.

Of’lu olan Başkan Mehmet Balıkçı, güler yüzle karşılıyor beni. Resturanta temiz, aydınlık, sakin ve ferah bir hava hakim. Yanındaki hemşerilerimle Futbol Turnuvasının kritiğini yapıyorlarmış. İlla, “Bir şeyler ye” diye ısrar ediyor. Tavsiye üzerine sütlaç söylüyorum. Harika…. “Ula bu Hamsi Köy sütlacı mı yoksa?” diye soruyorum. Aşçılarının da Karadenizli olduğunu ve tüm yemek malzemelerinin Karadeniz’den geldiğini anlatıyor. Çaylarımızı içerken, “Dikkat et, İyidere Çayı” diyor. Nefis.Renk, koku ve sıcaklığı tam bana göre…

Derneğin 100 kişi kapasiteli resturantını ekonomik durumu iyi olmayan hemşerilerimizin düğün, nişan, toplantı gibi etkinliklerine ücretsiz tahsis ettiklerini; Alanya’daki sosyal ve kültürel etkinliklere katıldıklarını; geçtiğimiz günlerde Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu anısına düzenlenen geceye sponsör de olduklarını anlatıyor, anlatıyor…

Tekrar görüşmek üzere vedalaşırken memlekette muhtarlık da yaptığını söyleyen Balıkçı, “ Canlı ve dinamik bir yönetim kurulumuz, Alanya’da 15 bin civarında hemşerimiz var. Farklı illerden de olsak özümüz bir, Vatan-Millet konusunda canımız bir, Türkiye’nin çimentosu, Cumhuriyetin özü, Herkesle el ele Karadenizliyiz biz “ diyor.

* Alanya Karadenizliler Derneği

Şekerhane Mahallesi Yayla Yolu Caddesi Ciğerci Sokak No:1 Alanya

http://www.alkarder.com

Tel :242 5128787

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..