Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '07

 
Kategori
Siyaset
 

Biz milliyetçi değiliz!

Biz milliyetçi değiliz!
 

Bayram geliyor bayraklar asılıyor.Bölücü olayları baş gösteriyor bayraklar asılıyor. Suikast yapılıyor bayraklar asılıyor. Balkonlar , pencereler, işyerleri heryer bayrakla donatılmış. Her bayrak asmadan sonra bir nutuk atılıyor hemen ardından bir gösteri yapılıyor ve insanlar sokaklara dökülüyor. Biz bayrağı ne zaman asıp asmayacağımızı öğrenemedik bir türlü. Bayrak asmak için mutlaka birşeyler bekliyoruz. Bayrak asmak amaç değildir. Balkona bayrak asmakla milliyetçi de olunmaz. Bayrak Atatürk’ün yarattığı laiklik çerçevesinde tarihi bir anlamı olan ve kitleleri birlikte tutan bir araçtır.

Bayrak asılmasına karşı değilim! Hatta çok da anlamlı buluyorum fakat bunun daimi olması gerektiği düşüncesindeyim. Köşke biri çıkacak ve ortalık yine karışacak. Kim seçti iktidarı? Onlar! Onlar kim? Onlar biziz ,onlar arkadaşlarımız , sevdiklerimiz , sevmedikerimiz yani toplum dediğimiz geniş kitle. İnsanlar toplumu hep ayrı bir birey olarak algılıyor ve bütün suçu ona yıkıyor. Toplum biziz , uyanmamız gereken konu da bu!

Her olayın ertesi günü gazetelerde manşet “Tehlikenin farkındayız”. Farkında olduğumuz köşke kimin geleceği mi? Yoksa yine dışarıdan ABD ve İngiltere’nin çorbayı ısıtıp önümüze koyduğu mu? Aydınlarımız insanların milliyetçilik ve ırkçılığı birbirine karıştırmasından yakınıyorlar ve fakat haksız da değiller. Milliyetçilik yalnızca slogan atıp yürüyüş yapmak değildir. Okumak , yazmak , bilinçlenmek ve bilinçlendirmek de milliyetçiliktir.

Yaklaşık altı yıldır Kanada’da yaşıyorum ve birçok ulusun tek bayrak altında yaşadığı bu ülkede bile insanlar 365 gün bayraklarını arabalarından , evlerinden eksik etmiyorlar. İkiyüz yıllık bir tarihleri olmasına rağmen milliyetçiliği kavramışlar. Biz ki binlerce yıllık bir tarihe sahibiz , milliyetçiliğin en derin işlendiği coğrafyalardan birinde yaşıyoruz ama bir türlü milliyetçiliği kavrayamadık. Hiç mi yok bu akımı anlayan? Mutlaka var!

Milliyetçilik, laiklik tehlike altına girmeden de somut biçimde sergilenmelidir. Kaç kişi her sene Cumhuriyet Bayramında bayrağını alıp meydanlara koşar? Bin yıldır yaşadığımız azınlıkları bile henüz kabullenemedik. Ne yürüyüşlere , ne bayrak asmaya , ne de slogan atmaya karşıyım ama bunun galeyana gelip bilinçsizce yapılmasını ve yaptırılmasını (!) bir TC vatandaşı olarak kanıma dokunuyor.

 
Toplam blog
: 128
: 1989
Kayıt tarihi
: 03.10.06
 
 

Gözlerini kapat ve düşün: bir cümle kaç kişide farklı etki yaratır? Birbirimizi anlamanın gittikçe z..