Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '10

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Biz Vandal mıyız?

Biz Vandal mıyız?
 

Free Zone Istanbul’a saldırı


DANS Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali’ kapsamında Üsküdar, Beşiktaş ve Kadıköy meydanları için planlanan ‘Free Zone Istanbul’ (Serbest Bölge İstanbul) sergisi daha yerleştirme aşamasındayken Beşiktaş Meydanı’nda saldırıya uğradı.

Bimeras Kültür Vakfı yaptığı açıklamada, “ifade özgürlüğüne yapılan saldırıyı kınıyoruz. Bu saldırının Beşiktaş gibi İstanbul’un aydın bir semtinde gerçekleşmiş olması da oldukça düşündürücüdür” dedi. …

Haberi bu haliyle okuduğunuzda bir takım vandallar yine sanata saldırmış diyebilirsiniz. Öncelikle beğensek de beğenmesek de düşüncenin sanat ya da başka yolla ifadesine saygı göstermemiz ve şiddeti lanetlememiz gerekir.

Ne var ki sanatçılar Bosch & Fjord Performansı Türkiye'ye uyarlarken hiç de masumca davranmamışlar. Göteburg ve Budapeşte’deki uygulama tamamen farklı. Biliyorsunuz son günlerde El Kaide ile Türkiye'yi özdeşleştirme çabaları var. 11 Eylül ile ilgili belgeselde ve bir dizide Türk bayrağı kullanılarak Türkiye İslami terörün kaynağı olarak gösterildi. Bu Sanatçılar da daha önceki performansında da dinleri temsil eden ikonlarda Türk bayrağını kullanarak aynı şeyi yapmışlar. Söz konusu tabelayı Türkiye'ye uyarlarken Ay Yıldızın yerini sadece hilal almış. Bu küçük ayrıntı onların Türkiye'ye bakış açısını özetliyor. Bu ırkçı ve önyargılı tavırdan sonra hiç utanmadan hoşgörüden ve ifade özgürlüğünden bahsediyorlar. Saldırıyı kınayan Rosan Bosch bu tabeladaki Ay Yıldızın anlamını ve bir ulusu toptan terörle bağlantılı göstermenin ifade özgürlüğü ile bağdaşıp bağdaşmadığını açıklamalıdır. Bence asıl protesto şimdi başlamalıdır.

Bir soru da Bimeras Kültür Vakfı'na. Bu etkinliğin küratörü kimdir? Bu çalışma hangi kritere göre seçilmiştir? Bu seçimi yaparken daha önceki çalışmadan ve Ay Yıldızın kullanılmasından haberdar mıydınız? Yoksa bu basit kurnazlık sizin fikriniz miydi? Bu yüzden Türk halkından özür dileyip bu saçma etkinlikten vazgeçecek misiniz?

 
Toplam blog
: 6
: 631
Kayıt tarihi
: 01.07.10
 
 

İktisadi ve İdari Bilimler mezunu, sinema ve edebiyatla ilgili, dış ticaret firmasında çalışan, evli..