Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '07

 
Kategori
Siyaset
 

YSK her seçim çevresinin oy pusulasını Internet’te yayınlasın

YSK her seçim çevresinin oy pusulasını Internet’te yayınlasın
 

YSK Başkanı Muammer Aydın televizyon ekranında birkaç ilin oy pusulasını gösterdi. En uzun oy pusulası 80 cm dolayında. Bağımsızların birleşik oy pusulasına alınması sırasında kopartılan yaygaranın boşuna olduğu ortaya çıktı.

Ankara 1. Seçim Çevresinde 13 parti ve 20 bağımsız aday seçime katılıyor. Oy pusulasında, partilerin her biri birer kolonda yeralmış, bağımsızlar da daha sonraki kolonlarda her kolonda 3’er kişi olarak yerleştirilmiş.

İstanbul 1. Seçim Çevresinde 11 parti ve 54 bağımsız aday seçime katılıyor. Bu çevre için hazırlanan oy pusulasını, doğrusunu söylemek gerekirse, beğenmedim. Bağımsız adayların bir bölümü her partinin kolonunun altında birer kişi yeralırken, diğer adaylar oy pusulasının sağ tarafında her kolonda 4 veya 5 bağımsız adı olarak yeralıyor (ekranda gördüğümde sayamadım). Her partiyle bir bağımsızı oy pusulasında eşleştirmek oy kullanmada sakıncalar yaratabilir.

Her seçim çevresinde değişik sayıda partinin yeralması, bağımsız sayılarının farklı olması nedeniyle oy kullanacak seçmen için oy pusuları üzerinde bir ön çalışma yapması gerekecektir.

Ülkemizde 81 ilin 78’i aynı zamanda bir seçim çevresi oluyor. İstanbul 3, Ankara ve İzmir 2’şer seçim çevresi oluşturuyor. 22 Temmuz seçimleri 84 seçim çevresinde yapılıyor. Seçimlerde 84 çeşit oy pusulası kullanılacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bütün seçim çevrelerinin oy pusulalarını www.ysk.gov.tr adresindeki web sitesinde yayınlamalıdır. Böylece önümüzdeki günlerde e-maillerde hatalı oy pusulalarının dolaşması durumunda başvuracağımız güvenilir bir kaynağımız olur. Ulusal ve yerel basın oy pusulalarını gazetelerinde basmak istediğinde kolayca elde edebilirler.

Seçmenler seçim çevremizdeki oy pusulasını önceden görüp EVET mührünü basacağımız yeri önceden bilerek sandığa gideriz ve daha çabuk oyumuzu kullanırız.

YSK web sayfasında seçimlerle ilgili birçok bilgiye erişebiliyoruz. Seçimlere katılacak partilerin çekilen kura sonunda belli olan oy pusulasındaki yerleri ile ilgili YSK kararını okuyabiliyoruz. Seçimden çekilen her parti ile ilgili YSK kararı da var. Bu kararlar sonucu oluşan, şu anda seçime katılan partilerin toplu listesine ise doğrudan ulaşma şansımız bulunmuyor.

YSK web sayfasını yalnızca 22 Temmuz 2007 seçimleriyle ilgili YSK kararlarının duyuru ortamı olarak kullanıyor. O sayfada 2007 seçimlerindeki illerin milletvekili sayılarının hesaplanmasında esas alınan illerin resmi nüfus sayılarını aradığımda bulamıyorum.

2002 seçimlerinde her seçim çevresinde partilerin aldığı oylar var ama bağımsız adayların ancak toplu oy sayısı verilmiş, ayrı ayrı oy sayıları bulunmuyor.

Siyasi partilerin oy pusulasında kullanılacak resmi logolarının birer örneği, hem renkli hem de oy pusulasında basılacak şekilde siyah-beyaz renklerde YSK sayfasında bulunmalıdır.

YSK web sayfası tasarımının çok kullanışlı olduğunu söyleyemeyiz. Ana sayfada yukarıya doğru akan yazılar bazı linklere ulaşmakta zorluk yaratıyor.

Ülkemizde seçimlerin güvenilir olmasındaki en büyük güvencemiz Yüksek Seçim Kurulu’na güveniyoruz. YSK’nın seçimlerle ilgili işlemleri konusunda kafamızda hiçbir kuşku bulunmuyor. Sandığa kullandığımız oyun en doğru şekilde seçime sonuçlarına yansıyacağını bilerek gidiyoruz. Sonuçlar açıklandığında doğru olduğunu bilerek kabulleniyoruz.

YSK'nın web sayfasında aradığımız her bilgiyi kolay bir şekilde bulmak istiyorum.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..