Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '07

 
Kategori
Siyaset
 

Engelli ve yaşlı yurttaşlar nasıl oy kullanacak?

Engelli ve yaşlı yurttaşlar nasıl oy kullanacak?
 

TRT2’de YSK Başkanı Muammer Aydın seçimlerle ilgili soruları yanıtladı. Program sunucusu Tijen Karaş bir izleyici sorusunu Muammer Aydın’a ilettiğinde, Aydın yasalara uygun şekilde yardımcı olunabileceğini açıkladı.

İzleyici 96 yaşında olduğunu, oy kullanacağı sandığın okulun üst katlarından birinde olduğunu, o kata çıkan asansör olmadığını ve o kata çıkıp oy kullanmasının olanaksız olduğunu anlatıyor ve okulun önünde bir görevli gözetiminde oy kullanıp kullanamayacağını soruyor.

YSK Başkanı şu andaki mevzuata göre bu konuda yapılabilecek tek yardımın sandık başında öncelik tanınması ve bir yakınının yanında kapalı bölmeye girmesine izin vermekten ibaret olduğunu anlattı.

Bu konuşma seçimlerle ilgili çok önemli bir sorunu gündeme getirdi. Yürüyemeyecek kadar yaşlı veya yürüme engelli bir yurttaşımız bir okulun 5. katındaki sınıfta nasıl oyunu kullanır. Hatta tekerlekli sandalyelerin girişi için gerekli yollar olmayan zemin katta nasıl oy kullanır.

Yaşlı ve engellilerin oy kullanmalarını kolaylaştırmak zorundayız. Bunun için önlemler acilen alınmalıdır.

1. Seçmen kayıtlarına seçmenin oy kullanmasında yardım gerektirdiği bilgisi eklenmelidir.

2. Seçmen kartında yaşlı ve engelli olduğu kayıtlı seçmenler için devletin araç sağlaması ve sandığına ulaştırma görevi olması için yasal düzenleme yapılmalıdır.

3. Yaşlı ve engelli yurttaşların sandıkları binaların zemin katında yeralmalı ve bu sandıklara engellilerin erişimi için bütün engeller kaldırılmalıdır.

22 Temmuz 2007'de yapılacak seçimde acilen neler yapılmalıdır?

1. Tüm ilçe seçim kurullarında hemen “Engelliyim, yaşlıyım, nasıl oy kullanayım?” sorusunu yanıtlamak için tüm ülke çapında geçerli 444 ile başlayan bir telefon numarası tanımlansın. Bu telefonlar ilçe seçim kurullarınca yanıtlansın.

2. Arayan tüm engelli yurttaşların sandıkları erişimi olanaksız bir konumdaysa o sandık listesinden silinsin ve aynı seçim çevresinde binaların zemin katlarında kurulacak sandıklara eklensin.

3. Engelli ve yaşlı olarak bildirilmiş yurttaşlar için kamudaki tüm makam araçları ve ambulanslar gün boyunca hizmet versin.

4. Sandık listeleri değiştirilemiyorsa kayıtlı her engelli ve yaşlı için üst katlara taşıma ekipleri kurulsun, Taşıma için düzenekler (sandalye, araba) hazır beklesin, engelli ve yaşlı yurttaş geldiğinde sandığına kadar bu görevliler tarafından taşınsın.

5. Engelli ve yaşlılar için sağlanacak hakların kötüye kullanılmasını önlemek için de gerekli önlemler alınsın.

Devlet engelli ve yaşlı yurttaşına yardım etmezse bunu oyu karşılığında bazı siyasi partiler veya bağımsız adaylar yapar ki, bu da seçime gölge düşürür.

Ülkemizde engelli sayısının ne kadar çok olduğunu biliyoruz. Buna yaşlılar da eklendiğinde kullanılmayan oy sayısında bu yurttaşlarımızın önemli bir yüzde oluşturduğu hesaplanabilir.

Engelli ve yaşlı yurttaşlarımızın oy kullanılmasını kolaylaştırmayan bir seçim adil değildir. Adil seçim için her türlü önlemi almak devletin görevidir.

24 Haziran 2007

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..