Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '08

 
Kategori
İnternet
 

Youtube bu kez usulüne göre kapatıldı

Youtube bu kez usulüne göre kapatıldı
 

17 Ocak 2008'de mahkeme YouTube’u kapattığında, TTNet aboneleri olarak www.youtube.com adresine girdiğimizde bir uyarı yazısıyla karşılaşmıştık: “Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir.” cümlesiyle başlayan ve mahkeme kararını açıklayan bir yazı vardı. TTNet dışından bağlanınca YouTube çoğunlukla yine kapalıydı ancak bir uyarı olmuyordu.

13 Mart’ta YouTube yeniden kapatıldı, gerekçe yine Atatürk’e hakaretti. Mahkemenin kararı üzerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, siteye erişimi durdurdu. Hem IP, hem de alan adı yönünden erişim olmuyor.

Atatürk düşmanları ne yazık ki hep vardı ve son zamanlarda sayılarının arttığını gördüğümüzde endişeleniyoruz. YouTube ise dünyanın en büyük video sitesi. Her kötü video yayımlandığında tüm siteyi kapatmak çözüm olamaz. Bunun başka yolu olmalı. Yasaklama yalnızca adı geçen video ve onun diğer kopyaları yanı klonları için yapılmalı. Teknolojik olarak bunu yapmak hiç zor değildir.

13 Mart’ta YouTube kapatılınca daha önce olduğu gibi www.youtube.com adresine girince uyarı yazısıyla karşılaşacağını sandım. Evde Internet’e TTNet’in ADSL’i ile bağlanıyorum. Bu kez bir uyarı yazısı bulamadım. Bunun iki nedeni olabilir.

1- TTNet artık bu kapatmaları kanıksadığı için bir uyarı sayfasına gerek görmemiştir.
2- Youtube tarafından alınmış bir alan adında bağlanılan bir sayfada başkasının sayfasının olmasının “hacker”lık gibi birşey olduğunu farketmiş olmalılar. Yani eski hatalarını yinelememişler.

İkinci olasılık çok önemli. Bir kişiye veya kuruluşa ait bir alan adının ondan izin alınmadan başkasının kullanması, başkasına ait bir kapının izinsiz açılmasından farklı değildir. Yani daha önceki kapatmalarda bu alan adıyla girdiğimizde gördüğümüz uyarı yazısı Internet etiğine uygun değildi. Bu kez gözlemlediğimiz doğru yaklaşımdır.

Ankara, 15 Mart 2008

(1) Youtube yine yasak (19-1-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=87021
(2) Youtube'a erişim engellendi (13-3-2008, Milliyet): http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=505019&ver=57

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..