Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '07

 
Kategori
Trafik
 

Bölünmüş yol şaşırtmacası

Bölünmüş yol şaşırtmacası
 

Dün öğleden sonra Ankara’dan yola çıktık, Çankırı, Ilgaz Dağı ve Kastamonu üzerinden İnebolu’ya geldik. Yol boyunca birçok yerde bölünmüş yol çalışmaları sürüyordu. Trafik kurallarına uyma konusunda hiç de iyi sınav vermeyen sürücülerimiz şehirlerarası yollarda sollama yaparken de hem bilgisizlik, hem acemilik hem de aldırmazlık gibi nedenlerle tehlikeler yaratıyorlar ve kazalara neden oluyorlar. Hatalı sollama yalnızca hata yapanı değil karşıdan gelen masum kişileri de tehlikeye sürüklüyor. Yollardaki hatalı sollamaların yolaçacağı tehlikelerini azaltacağı için bölünmüş yol çalışmalarını her zaman destekledim.

Bölünmüş yol çalışmaları parça parça tamamlandığı ve tamamlanan bölümler trafiğe açıldığı için yolda giderken bir süre geliş-gidiş yolda gittikten sonra bölünmüş yola giriyoruz, az sonra yeniden geliş-gidiş yol, bir süre sonra bölünmüş yol. Bölünmüş yol çalışmalarının tamamlandığı kimi yerlerde de yeni yapılan yol geliş-gidiş kullanılırken bölünmüş yolun diğer tarafını oluşturacak olan eski yol bakıma alınmış oluyor. Buna asfaltlama ve yol çizgi çalışmaları da eklenince herşey karışıyor. Yoldaki bölünmüş yol ve geliş-gidiş yol arasındaki bu geçişler sırasında sürücüler çok kolay şaşırabiliyor. Geliş gidiş yolda ilerlerken bölünmüş yolda olduğunu sanıp, karşıdan araba gelme olasılığı olmadığını düşünerek kolayca sollama yapıp hem kendini hem de karşıdan geleni tehlikeye atabiliyor.

Sürücü trafik kurallarına uymadığı zaman haksızdır, bunun bedelini hem kendileri hem yakınları hem de başkaları çok ağır şekillerde ödeyebilmektedir. Ancak karayollarındaki düzensizlikler nedeniyle olan kazalarda bunun bedelini hatalı olanlar değil hep masum olanlar ödemektedir. Bu düzensizliklerden biri de yol yapımı sırasında çok değişen bölünmüş yol, geliş-gidiş yol geçişleridir ve kaza olasılığını artırmaktadır.

Yollarda bölünmüş yol ve geliş-gidiş yolların bu kadar sık değişmesine izin verilmemelidir. Bunun bir standardı olmalı, ona göre trafik düzenlemesi yapılmalıdır. Bölünmüş yol ihaleleri verilirken aynı yol üzerinde işin bitme zamanı ile ilgili senkronizasyon çok iyi sağlanmalıdır. Yolun ayrı ayrı ihale edilen her bölümünün aynı zamanda bitirilmesi sağlanmalıdır. Gecikmelere çok ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..