Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '11

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Bonsai saksısıdaki solucanlar

Açıklamalarım konuya ışık tutmak.

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi bonsaisan Mesajı Göster Sayın Nicholai Hel

Bonsai içinde barındıran toprak yararlı ve zararlı tüm organizmaları içinde barındırmaktadır. Bu organizmalar bir denge içinde dengeli bir yaşam sürdüklerinde problem çıkmaz.

Lakin bu denge herhangi bir organizma tarafından eşitliği bozulacak şekilde bir sürece girdiğinde yaşam dengesinde bir sorun oluşacak ve Baskın olan organizma diğerine hakim gelecek lakin asıl kaynağı olan canlıyı ortadan kaldırırken kendi sonunu da hazırlamış olacaktır.

Bitki yaşam yeri toprak. Toprakda yararlı ve zaralı organzimalar bir arada yaşar.
Bir birleri ile alışveriş yaparlar.
Eğer zararlı organizma eşitliği bozacak koşularda sayı olarak üstün gelir ise bitkiyi öldürecektir. Bitkinin ölümü her organizma için sondur. Çünkü artık gerekli alışveriş sağlanamaz.
Solucan gördüğünüzde fiziksel müdahale ile onu oradan uzaklaştırmalısınız.
Zaten doğru toprak karışımı kullanarak yapacağınız bakım neticesinde toprağınız da solucan olmayacaktır.
30 üzerinde bonsai ve adaylarına sahip biri olarak geriye dönük 2006 yılında beri hiç bir bonsai ve adayının toprağında solucana rastlamadım ve herhangi bir müdahale de yapmadım.

Saygılar.

Arkadaşlar konu içinde herne kadar solucan tarafında görünsemde, benim çalışmalarım toprak içi canlıların organik madde üzerindeki etkilerinden yola çıkarak organik mataryerllerin bu canlılarla beraber solucanın toprak içindeki faaliyetlerini araştırırken, bitkinin de bu canlılarla bereber eko sistemdeki yeri üzerinde bütünlük arz eden ilişkilerinide araştırarak daha objektif gerçeklere vardığımdan, sizlere bu mesajımda konumuz olan bonsai bitkisi ve solucanlar üzerine verecğim bilgiler taraflara polemiklere kaçmadan tartışma imkanıda getireceği umudunu taşımaktayım.

Ana konunun bonsailer üzerindeki paylaşımlar içindeki taraflara, konunun açıklamarını sunacağım, toprak bitki konularındaki bilgilerden yararlanacakların vede bonsai bitkisinin saksıdaki yaşamına giren solucanın önemine dikkat çekerek onların toprak içi canlılar ve solucanlar hakkındaki eksik bilgilerle yanlış kanaatler içinde bu konunun tartışılmasındaki zorluklarıda aşılmasını sağlıyacaktır.

Arkadaşlar toprak içinde bir çok organizmanın varlığı sayesinde organik maddenin dönüşümünde bitkiye besin sağlama olarak düşünüldüğünde, bu canlıların toprak içinde yaşamları evrimin kuralı olarak bonsai saksısında da devam etmektedir, sağlıklı bir sürecin işlemesinin kuralı olarak saksı toprağı içinde oksidasyonu önelemek zarureti vardır, bu işlem düzgün işlemedeğinde çürükçül bakteriler ortama hakim olacaklardır.

İşte bu bağlamda saksı toprağında solucan canlısı bulunmasıyla bu bakterilerin faaliyetleri kontrol altına alınabilmektedir. Bu olay bonsaisever arkadaşlarımız tarafından takdir edilmemiş olduğundan solucanın saksı içindeki bitkinin yaşamında olumsuz olarak değerlendirilmektedir.

Halbuki olayın gerçekte solucanla ilgisi olmamaktadır, burada bitkinin zarar görmesininingerçek suçluları çürükçül bakteriler olmaktadır, burada solucanın üzerindeki eksik bilgilerinizi de tamamlamak adına solucanın beslenme alışkanlıklarını açıklamak isterim.

Bilindiği üzere solucanlar sadece organik çürüntülerle beraber toprak içinde bulunan bakterileri de menülerine katmaktadırlar, solucanın bu beslenme alışkanlığı toprak içinde mikro canlılar arasında bir denge unsuru olmakta zararlı bakteriler hatta hastalık yapıcı patojenler solucanın sindirim sistemlerinde baskılanarak toprak için olumsuzlukların giderilmesini sağlamaktadır.

Konu başlığında yersiz tartışmalar olmaması adına açıklamalarımı solucanlar yönünde sürdürmek istiyorum, toprak içindeki mikro organimazlar ve bakterilerden zarar görmemek için solucanın ortama bıraktığı salgılar içindeki doğal antibiyotikler bitki köklerine musallat olan zararlılar için toksin durumu arz eden bu oluşumlar bitkinin topraktan besin alımını desteklemektedir Solucan gübresindeki mucize buradan gelmektedir

Bu açıklamalarımla bonsai severlere paylaşımlar getirerek aynı zamanda onların polemik anlayışlarınıda engellemiş olmanın onuru içindeyim, bu açıklamalarımda kendilerince kapalı kalan ayrıntılar üzerinde bu konuda yazanlara detaylarda ayrıntılara girebilirim. Bu açıklamalarım aklı selim bonsai sevelerin takdirine mazhar olacağı kanatini taşımaktayım sevgiler saygılar sunarım. 

Bitki köklerindeki Solucanlar.

Bitki bilimi içinde Mikorazal ilişkilerden söz edilirken bitki köklerini enfekte ederek ortak yaşama geçişle, toprak içindeki canlıların dayanıştıklarına bir örnekte solucanların bitki köklerinde yerleştikleri ile başlamaktadır, çiçek ve bitkiseverler bitki bakımları sırasında bitkinin toprak değişimi sırasında, bitki kökleri ile sarmaş dolaş solucanı gördüklerinde endişeye kapılarak bu durumu bitkinin alehine görerek,  bitkinin gelişim bozukluklarını daima solucana yüklüyerek, kendi bakım eksikliklerinden kurtuldukları kanaati içinde bu durum toplum içinde de kabul görmektedir.

Halbuki bilimsel gerçekler bu kadar basit bir endişe ile açıklanmayacak kadar toprak içinin yaşamı ortaya konmadan irdelenmesinde büyük mahzurlar görmekteyim, solucanın dışkılarında toprak içi zaralı patojenleri ve ve hastalık yapıcı viriüsler baskılanmakta bitki sağlığıda riske girmemektedir.

Burada söz konusu endişeler olsaydı, solucanın bitki köklerinde bulunması ile bitki yaşamında strese girecek akabindede  solucanı buradan uzaklaştırmak için gerekli toksinleri dışkılıyarak solucanın buradan uzaklaşmasını sağlıyacaktı, halbuki görünen gerçekler bitki kökleri ile içinde sarmaş dolaş solucanların birlikteliklerinde her iki tarafında hoşnutluğu bulunması ile, insanların bu gözlemleri ile sağlanan endişelerde bilimselikten  uzak bir öz sezi olmaktadır.

 
Toplam blog
: 29
: 1056
Kayıt tarihi
: 14.01.11
 
 

Elektronik teknisyeni olarak emekliyim, 1997 Ağustos'u itibariyle toprakla ilgili hobi çalışmalar..