Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '08

 
Kategori
Borsa
 

Borsa'da yabancı payı

Borsa'da yabancı payı
 

Dünya ekonomisinde noel tatili öncesi görülen sakinlik, finansal piyasalara da yansıdı. Bugün İMKB’de bu paralelde bir gün yaşanırken, İMKB 100 endeksi günü 26.040 – 26.371 aralığında yani 331 puanlık bir bantta hareket ederek geçirdi. Kapanışta düne göre % 0, 36 oranında yükseliş göstererek 26.294 seviyesinde kapanmış olsa da, işlem hacminin 531 milyon YTL gibi bir seviyede gerçekleşmiş olması durgunluğun en belirgin göstergesi oldu. Buna bağlı olarak ben bugün için İMKB’de durgunluğun devam etmesini bekliyorum, asıl hareketliliğin ise tüm yabancı piyasaların açık olacağı yılın ilk işlem günü olan 2 Ocak da gerçekleşeceğini düşünüyorum.

Borsa’da böyle bir durgunluk neden oldu? Elbetteki yabancı ülkelerdeki noel tatili bu durgunluğun sebebi. Son iki gündür çok ciddi bir şekilde gerileyen işlem hacmi bize aslında İMKB’deki yerli oyuncunun ne kadar azaldığını gösteriyor. Rakamsal verilere baktığımızda bugün itibariyle İMKB’de işlem gören hisse senetlerinin % 67, 7 si yabancıların elindedir. Yani işlem gören hisse senetlerinin yarısından fazlası yabancıların takasında. Daha açık bir ifade ile yazalım İMKB takasında yer alan hisselerinin bugün itibariyle 40, 7 milyar YTL lik kısmı yabancıların elindeyken, yerli yatırımcıların takasındaki değer 19, 4 milyar YTL dir. O halde fazla korkuya gerek yok, yabancıların ellerindeki bu hisseleri, yerli yatırımcıya satıp Türkiye’den çıkma ihtimalleri yok denecek kadar az. Bu rakamları Amerikan Dolarına çevirecek olursak yabancı payının 26, 8 milyar Amerikan Doları, yerli payının ise 12, 8 milyar Amerikan Doları olduğunu söylemeliyim. Diğer taraftan da şöyle bir yorumda bulunmamız mümkün, IMF’den Türkiye’ye gelecek olan mali yardım paketinin 25 milyar Amerikan Doları olduğu düşünülürse ve gerçekten bu yardımın Türkiye’ye yapılacağı hayali kurulsa bile yabancıların İMKB den tüm paralarını çekmesi durumunda IMF’nin tüm yardımı buraya gideceği gibi 1, 8 milyar Amerikan Doları da Türkiye’nin kendi kaynaklarından çıkacaktır.

Fazla karamsarlık yapmakta doğru değil sanırım, biz yine de olumlu düşünmeye çalışalım. Kimbilir belki de bir mucize gerçekleşir ve ülkemizde çok verimli bir petrol kaynağı elde edilir ve bizim ABD borsalarında payımız, yabancıların bizim borsamızdaki payının üstüne çıkar…

 
Toplam blog
: 18
: 980
Kayıt tarihi
: 21.12.08
 
 

İstanbul doğumluyum. Borsa Aracı Kurumlarının Araştırma Bölümlerinde yıllarca sorumlu pozisyonunda ç..