Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '08

 
Kategori
Dünya Mutfakları
Okunma Sayısı
2306
 

Böyle patlıcan turşusu yediniz mi hiç ?

Böyle patlıcan turşusu yediniz mi hiç ?
 

Patlıcan turşusu


Burada akla hayale gelmeyecek bır turşu türü var ...

Çeltik kabuğu soyulup pirinç haline gelince arta kalan NUKA adı verilen toz gibi kısmı; su, tuz ve ve kırmızı acı biberin ince kıyılmış hali ile karıstırıp oluşturulan çamurumsu görünüşteki madde mayalanmaya bırakılır. Kıvamına gelince içine özellikle MIZUNASU denilen patlıcan konur, daha doğrusu gömülür nukalı karışımın içine. Bir iki gün içinde yenılecek hale gelir turşu. Nukanın içinden çıkarılan patlıcan iyice yıkanıp, dilimlenir .

Yalnızca patlıcan değil salatalık, havuç gibi diger sebzeler de NUKAnın içine gömülür. Çıkartıldığı gün tüketilmesi gerekli .

Aynı NUKA karışımını yıllarca kullananların olduğu söyleniyor. Ama zaman zaman içine bakmak gerekli..Böceklenme si sözkonusu imiş. Kayınvalidem " Her babayiğidin harcı değil NUKA yı temiz şekilde yıllarca kullanmak." der hep .

NUKAnın içinden çıkan turşu öyle tuzlu da değil. Sebzenin tadı değişmiyor. Ben en çok MİZUNASU denilen bizim yöreye özgü patlıcanın turşunu seviyorum. Bugün markette görünce dayanamadım aldım .

Bizim gibi turşu yapımı pek görmedim. Bazan sirke kullanıp turşu yaptıkları oluyor ama tadı bizimki gibi değil .

Ben turşu suyunu içmesini severim. İZMİR de Kemeraltı' nda bir turşucu vardır . Orada ki turşu suyunun tadını hiç bir yerde bulamadım. Yıllardır gitmek kısmet olmadı. Umarım gelecek sefere .

Burada NUKA içinde oluşan turşuyla yetinmek zorundayım. O da yalnızca bu mevsime özgü ...

Küpler içinde kurulan turşuların hayali ile yetinmek gerek ...

Sağlıcakla kalın ..Izmirli MB cular. Hadi Kemeraltı'na .

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Ah ah geçenlerde orada idim ama içmeyi unuttum. Alyoşa içsin bizim için bende en kısa zamanda gidip içeceğim... acılı olmalı...) sevgiler

Halide 
 30.05.2008 7:33
Cevap :
evet acili olmali ama douznu kacirmamali ..tansiyon falan....  30.05.2008 9:23
 

Tamam o zaman ben sana annemle bu sene tursu yaparlarsa onlardan getireyim ya da alirim ne kadar dersen!=) Oyle istemem sen yok deme..Sen hayir desende ben sana Turkiyeden getiricem bişiler,elin mecbur alcaksin!!=D Çok baskiciyim demi? =))) Japon amcalar Kapida yiyecek getirdigim icin sorun cikartmazlar degil mi? Amerikada problem oluyor cunku de...

Fulya Krsta 
 29.05.2008 17:39
Cevap :
burada da zorluk cikartirlar yiyecek konusunda ..Kizacaksin biliyorum ama bir de Turkleri bazan sorguya cekiyorlar ...ben oturma vizesi aldigim icin biraz rahatim ama  30.05.2008 0:16
 

sebzeleri i tedarik edebilirsen Turkiyeden ben sana gelirken turşu için gereken bütün malzemeleri getirebilirim Nursen abla... zaten gelmedne once sana mutlka burdan istedigin yiyecek ve vs leri sorucam... =) Afiyet olsun bu arada...

Fulya Krsta 
 29.05.2008 16:22
Cevap :
burada hemen her turlu sebze var Fulyacigim ..sen kendini yorma ..ben seni gormek isterim burada ..sagol cok ince dusuncelisin .sevgilerimle  29.05.2008 17:27
 

Anlattığın Nuka işi çok ilginç,güzel birşey olsa gerek,değişik birşey,ama inanki hem senin için hem kendim için biraz sonra kemeraltına inip o meşhur turşu ve suyundan içeceğim bir yudumu senin için bir yudumu benim içih olacak,ve bir dahaki gelişinde inşallah birlikte içeriz tursu ve suyunu,,,,,,,sevgiler arkadaşım,,,,

Alyoşa-Sevmek Güzeldir. 
 29.05.2008 15:29
Cevap :
afiyet olsun arkadasim ...sevgi ve saglicakla kal  29.05.2008 16:04
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 397
Toplam yorum
: 1163
Toplam mesaj
: 200
Ort. okunma sayısı
: 1068
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster