Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '08

 
Kategori
Komşuluk
 

Herkes kendi evinin önünü temizlerse....

Herkes kendi evinin önünü temizlerse....
 

EVİNİN ÖNÜNÜ TEMİZLEYENLER


Küçüklüğümüzde büyüklerimizden sıklıkla duyduğumuz bir cümle vardı . "Herkes kendi kapısının önünü temizlerse, bütün mahalle tertemiz olur ." diye . O günleri de gördük ama pencerden aşağı çöp atanlar , su dökenler de vardı . Yola tüküren , burnunu temizleyen .. Hiç ayakkabınızın altına sakız yapıştığı oldu mu ...kendi evini temizlerken sokağa çöpünü atanlara ne demeli ?

Burada da aksayan bir dolu sey var. Ama yerel yönetimler ve bazı kişiler çöp konusunda duyarlılar . Yakın zamanda hemen her gün çöp toplanıyor . Haftada iki gün mutfak artıkları, her hafta belirli günlerde naylon benzeri atıklar ve gazete vb yeniden kullanılabilir hale gelen atıklar ve bıra ve meyve suyu kutuları ..bazan bu kadar ayrıntılı yapmak karışıklığa da neden oluyor . Burada sokak sokak dolaşan hurdacı yok ama özellikle alümınyum kutulara ve gazetelere göz dikenler var . Çoğu kişilerce toplanıp hurdacıya satılıyor . Söylentıye göre kağıt atıklar Çin 'e satılıyormuş . Tuvalet kağıdı yapılmak üzere ..beyaz eşya ve eski mobilyalar ise telefon edildiğnde yerel yönetimce bir miktar para karşılığında toplanıyor . Kendi atıklarınızı yanına koyup kurtulmak olası değil çünkü telefonda hangi atıkların olduğu söyleniyor ve görevliler ondan başkasını almıyor , yani açıkgözlü olmak işe yaramıyor :))

Sokakların temizliğini yapan çöpçü yok . İl merkezinde ve ana yollarda yolu temizleyen araçlar var ama mahalle arasını temizlemek konusunda konu komşu işbirliği gerekli . Yaşadığımız yerde muhtarlık yok onun yerine her mahallenin temsilcisi var . Mahallede olup bitecek olanlar o kişi ve yardımcıları tarafından hazırlanan KAKEİBO bildiri kağıdının tüm komşulara gösterilir ve her hane imzasını atar . Örneğin su sebekesinde bakım var ise ya da elektrik kesilmiyor ama bakım vs nedeniyle kesilecekse ya da yol bakımı yapılacaksa haber verilir . Sokakların temizligi de öyle . Herkes evinin önündekı su arkını temizler . Biriken çöpleri toplar , otları yolar . Çeltik üretimi nedeniyle hala açıkta kalan küçüklü büyüklü kanallar var .

Sadece arklar temizlenmez , sokaklar da süpürülür . Gönüllü gruplar ve okul cocukları ellerine torbalarını alıp nehir kenarına ya da sahile gidip çöpleri toplarlar .

Özellikle yaşlı insanların ve aynı mahallede yıllarca oturanların bu konuda daha duyarlı olduğunu belirtmek isterim . Ne yazık ki tüm insanlar aynı duyarlıkta değil . Bu işi YÜK olarak görenler çok .

Kendi geleceğimiz için çevremizi temiz tutmamız gerektiğini düşünuyorum . Şimdi sokaklar temiz , bir tek çöp bile yok . Ama ne kadar bu temizlik sürecek ...okul dönüşü MC Donalds 'a gidip eve dönerken yolda yiyen ve atıkları evimizin yanındaki arkta atılmış bulmamız cok yakın . Okulu temizleyen ögrenciler dışarı çıkınca atmayı yeğliyorlar nedense :(( büyüklerse meyve suyu ve bira kutularını bir tekme ile yola fırlatıyorlar ..Ama sigarasının külünü ve izmaritini boynunda kolye gibi taşıdığı özel küçük kutuda biriktirenler de var .

Temiz ortamda yaşamak dileğiyle ..
 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..