Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '11

 
Kategori
Haber
 

Bu haftasonu "Bartın", cıvıl cıvıl...

Bu haftasonu "Bartın", cıvıl cıvıl...
 

İl Valisi İsa Küçük ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın


 

Ekim ayının ilk haftası, belki de Türkiye’de ilk defa, bir mülki Amir, bir şehrin topografik ve anatomik yapısının gelişiminin 20 nci yılını, kültürel etkinliklerle kutluyor. Ve de bu münasebetle  hazırlanacak kitapta, Bartın’ın il olması yönünde sarf edilen  çabaların bu güne kadarki gelişiminin çizgileri  sergilenecek.                            

 

TÜRKİYE’DE İLK ORGANİZASYON: Bartın 1991 de il oldu. İşte bu ilin Valisi İsa Küçük, 1991  yılı  öncesi ve sonrası geçirilen aşamaları ve daha da NE YAPILMASI GEREKİYOR, ONLARI  DA MASAYA KOYARAK İRDELENECEK. Bu münasebetle gelmiş geçmiş idareciler, Belediye başkanları, halefler ve selefleriyle birlikte Bartın’da  8  – 9 Ekim tarihleri arasında toplanacaklar. Söz alacak konuşmacılar, Bartın sempozyumunda ortaya çıkarılan değerleri tartışacaklar.

 

İl oluşunun 20 nci yılında Bartın’ı anlatan bir kitap da yayınlanacak. Böylece, daha iyi, daha hızlı, daha rasyonel bir gidişata örnek olsun diye davet edilecek katılımcılar, 20. yılın şablonunu çıkaracaklar

 

BARTIN, EN KÜLTÜREL:Makamlar, gelip geçicidir. Fakat san’at, her devirde yılları atlaya atlaya mesafeler alır. Hep gündemdedir. Valilik ve belediye, elele vererek 13-19    Eylül 2011 tarihinde yapılacak olan “Kitap Fuarının” 15 nci açılışını yapacaklar. Başkan Cemal Akın, herkesi fuara davet etti. Öte yandan memleketin sevilen Şairi Hasan Bayrı anısına 14. düzenlenen anma gününde, adına açılan şiir yarışmasında kazananlara ödülleri verilecek. Şiirler 222 adet olup, yurt çapında ilgi kaynağı olmuş bulunmaktadır.  Velhasıl Ekim ayının ilk yarısı, sanatsal buluşmalarla bir şölene dönüşecek.

 

Anadolu’nun TÜYAP’ı kabul edilen kitap fuarında, yazar, ressam, şair ve bilim adamları ile Bartın, bir kat daha büğülenecek, güzelleşerek derinlik kazanacak.

 

DAVET EDİLDİK: Yayınlanacak kitaba konmak üzere bu arada, bizden de yazı istendi. Bartın Valisi İsa Küçük telefona ulaşarak, blog’da yayınlanmış Bartın şiirimi istedi kitaba koymak için. ‘Bartın bir hasrettir, onu çekenler bilir’ diye başlıyordu yazınız., dedi. Devamla da  “Milliyet Blog’da okumuştum. Onun devamı var mı?” diye sordu telefonda. Tamamı vardı. Dün,  gönderdik tabi. Ve ardından da katılımcı olarak Bartın’a davet edildik. Dönüşte, izlenimlerimi yazarım.

 

Vizyonu geniş, atılımcı, sanatsever, düşlediği sanat dünyasını Bartın’da yaratmak için çaba gösteren Vali Küçük, bilindiği gibi son kitabı Halet Abla ile de ünlü.

 

“KEŞKE” DİYENLER DE VAR:  Geçenki temaslarımızda, bir kısım Bartınlı’lar,  “İl olmasaydık keşke” diyenler oldu. Sebebini sorduk, tam cevap veremediler. İl olunca kalabalıklaşıyor mekanlar. Bartınlı, fazla yabancı oldu mu, sıkılıyor. Alışmışlar dingin bir hayata.” Hep biz olalım, hep biz kalalım. Sırrımız aman dışarı sızmasın. Aman rahatımız bozulmasın” bu havadalar bir kısmı

 

Son gidişimde şunları tesbit etmiştim. Bir memlekette yerel gazeteler, idarecilerle sıkı fıkı, memlekete yaraşacak konularda destek olurlarsa, tükenmeyen etkinlikler, peş peşe destek gördüğü için inkişaf ediyor.

 

ASIRLIK ÇINAR:  8 Eylülde yayın hayatında 88 nci yaşa basan Bartın Gazetesi, Bartın’ın en ciddi kuruluşu. Bütün sanatseverler, sanatçılar ve idarecilerin bu gazetede toplanıp derin dostluklar kurduğu yerde, Cemal Aliş’in oğlu Esen Aliş, gazete idarehanesini kitabevinden yönetiyor. Elinden kuş uçmuyor. Memleketin kalbi, burada atıyor. Nice valiler, sanatçılar, sair kimseler, hep bu büroda oturup, bu uğrak yerinde sohbetler ettiler. Bazen de iş konuştular.

 

YEREL BASIN ÖNEMLİ: Yerel Gazete  okumak bir ihtiyaç. Bartın halkı,  Bartın Gazetesi ile müthiş bir iletişim içinde. 10 günde bir çıkan,  resmi ilan kaygısı olmayan, sırf aboneleri ile yaşayan, bayram ve seyranlarda  topluca  aldığı reklamlar yaşayan bir gazete burası.

 

MEMLEKETLERİNİ UNUTMUYORLAR: Amerikalara kadar uzanan bir abone zinciri var. Bazı yazılarıma cevap ulaştıran ve Orta Avrupa’da yaşayan bir Bartınlı, bana ulaşarak, haberime ortak olup, beni onurlandırıyor,ek bilgiler veriyor. Yanlışları düzeltiyor. Bartınlılar, abone  olmasın da ne yapsınlar. Memleketten uzaklarda; ölümler, doğumlar, düğünler, nişanların ilanları hep bu gazetede. Uzaklardan, rotayı, bu gazete ile alıyorlar.

 

BİR HAMİ: A. SERTELYerel gazetelerin bir hamisi var artık. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, taşra gazetecilerini kucakladı. Daha  on gün önce, 175 Anadolu  Basın temsilcileri, 4 günlük iş ve moral  için eşleriyle İzmir’e gelerek ağırlandılar, körfez turu yaptılar.

 

Evet. Yerel gazete okumak, bir ihtiyaçtır.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..