Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '08

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Bu hataları yapmayın lütfen!

Bu hataları yapmayın lütfen!
 

Yazarken hata yapmamak için çok okumak ve dikkatli yazmak gerekir.


Aşağıda Milliyet Blog’da yayınlanmış bir yazıyı okuduktan sonra, yazı yazarken bazı arkadaşlarımızın hala ne kadar çok hata yaptıklarını görünce dehşete kapıldım. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite eğitimi almış olmalarına rağmen, bazı arkadaşlarımız maalesef Türkçe yazım kurallarını hiçe saymaktadırlar. Ufak tefek hatalar belki hoş görülebilir ancak aşağıdaki hatalar gerçekten hoş görülecek türden değil. Sadece en önemli hataları düzelttim. Okuyunca siz de dehşete kapılacaksınız.

Burada yazıyı kimin yazdığı hiç önemli değil çünkü bu tür hatalar çok sık yapılıyor. Bundan hepimiz ders çıkarmalıyız diye düşünüyorum.

Blog X:

Fatih Terim çok başarılı bir teknik adam. Ama Türkiye' de seçim alırken (doğrusu: seçim yaparken ya da oyuncu seçerken) kumar oynamayacaksın. Fatih hoca akşam kumar oynadı ve kaybetti. Akşam maç Şükrü Saraçoğlu’nda idi. Bu maçta en doğru seçim sol kanatta Uğur Boralı (doğrusu: Boral’ı) oynatması olurdu. Fakat Uğur yerine Fatih hocanın şok bir kararla, Denizlisporlu futbolcu Çağlar’ı maça almıştı. (doğrusu: Fakat Fatih Hoca şok bir kararla, Uğur yerine Denizlispor’lu futbolcu Çağlar’ı maça almıştı.) Bu beklenmedik karar hatta bir intihardı. (doğrusu: Bu beklenmedik bir karar, hatta bir intihardı!) Ama yine de maçta iyi oynasa hiç kimse eleştirmez tam aksine Fatih hocanın çok büyük bir hoca olduğunu söylenirdi. (Doğrusu: Ama yine de maçta iyi oynasa, hiç kimse eleştirmez, tam aksine, Fatih Hoca’nın çok büyük bir hoca olduğu söylenirdi.) Uğur, hücuma dayalı bir futbolcudur. Formu kötüde olsa bir atak yapıp, bir çalım atıp orta yapabiliyordu. (Doğrusu: Formu kötü de olsa, bir atak yapıp, bir çalım atıp, orta yapabilirdi.)

Çağlar ise Maldonada’nın ilk geldiği hali olarak görünüyor. Adam vurduğu şuttan başka ayağından çıkan top en uzun mesafesi 5 metre idi. (Doğrusu: Adamın vurduğu şuttan başka, ayağından çıkan topun en uzun mesafesi 5 metre idi. [Bu tümcede maalesef ifade bozukluğu var! “Attığı şutların mesafesi çok kısa” diyebilirdiniz.]) Akşam yapılan tek yanlış bu değildi. Ermenistan maçında iyi oynamış bir kazım (Kazım) sahada ilk 11’de idi. Şunu hiç kimse unutmasın ki kazım bir maçta iyi ise diğer maçta kesinlikle kötü oynuyordur. (Doğrusu: Şunu hiç kimse unutmasın ki, Kazım bir maçta iyi ise, diğer maçta kesinlikle kötü oynuyordur.) Akşamda onu yaptı onun grafiği inişli çıkışlı. (Doğrusu: Akşam da onu yaptı. O’nun grafiği inişli çıkışlı.) Bir iyi bir kötü oluyor. (Doğrusu: Bir iyi, bir kötü oluyor.) Bence Kazım’ın yerine şuan Fenerbahçe de formu fena olmayan Burak oynamalıydı. (Doğrusu: Bence, Kazım’ın yerine, şu an Fenerbahçe’de formu fena olmayan Burak oynamalıydı.) O da çok güzel ortalar açardı. Akşam ki maçta berabere kalma sebebimiz kanatların çalışmaması idi. (Doğrusu: Akşamki maçta berabere kalma sebebimiz kanatların çalışmaması idi.) Sahada bir tek yıldız vardı, (bu yıldız) hem sağ kanatta hem sol kanatta arda (Doğrusu: Arda) idi. Maça hiç başlamadan zaten sakatlıklarla boğuştuk, Mehmet aurelio (Doğrusu: Aurelio), Hakan balta (doğrusu: Balta), Hamit, Nihat (buraya nokta ya da noktalı virgül koymalıydınız!) bunların yanına daha maçın başında maça fırtına gibi başlayan Tuncay’ın sakatlanması bizi etkiledi. Ama bahanelere sığınmaya gerek yok (buraya nokta ya da virgül gerekli) akşam maçta kötü oynadık.

Onlar duran toptan gol atmadan önce (virgül) biz 3/5 (kesme işareti yerine virgül olmalı) tane duran top kullandı (doğrusu: kullandık.) Onlar ilk duran topunda (ya toplarında ya da topta demeniz gerekir) golü, ikinci duran topunda (ya toplarında ya da topta demeniz gerekir) Volkan’ın çelmesi ile köşe vuruşu buldular. Saha da (doğrusu: sahada) sanki Avrupa şampiyonasında 3. olmuş Türkiye yoktu. Biz Belçika genç takımdan oluşuyor, heyecanlanacak diye beklerken (buraya virgül gerekir) bizim takım çok heyecanlandı. Emre’nin rakibine dengesiz girmesi, onunda nedeni hafta içi yaşananlar yüzünden kendine hırs yapması idi (Burada asıl tümce yok! Emre’nin rakibine dengesiz girmesi, sonra ne? “Emre’nin rakibine dengesiz girmesinin altında hafta içi yaşananlar yüzünden hırslanmış olması yatıyordu” diyebilirdiniz!) Sahanın en acemi gibi görünenleri ise Mehmet Topal ve çağlardı (doğrusu: Çağlar’dı). Sahanın en formsuz isimleri kazım (Kazım) ve Gökhan gönüldü (Gönül’dü). Semih’e iyi önlem almışlar (virgül) iyi markaj yapmışlar (nokta ya da noktalı virgül!) sonuçta maçı kaybettik sayılır (herhalde beraberliğe razı değilsiniz o yüzden kaybettik sayılır diyorsunuz!), bundan sonra ki (doğrusu: sonraki) maçlarda bunları yapmayalım… (Siz de bundan sonra bu yazım hatalarını yapmayın lütfen!)

Kural: Yalnızca dahi anlamındaki de ve da ekleri ayrı yazılır.

(Örnek: Okuldaki maçı seyretmeye babam da geldi.)

Kural: Yalnızca bağlaç olan ki ayrı yazılır.

(Örnek: Başım o kadar ağrıyordu ki çatlayacak sandım.)

 
Toplam blog
: 18
: 4051
Kayıt tarihi
: 14.11.06
 
 

Tarım, hayvancılık ve çevre alanlarında araştırmalar yapmaktayım. Türkiye'de bu alanlarda daha ya..