Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '10

 
Kategori
Spor
 

Bu kez kahraman Rijkaard

Bu kez kahraman Rijkaard
 

İngilizlerin ünlü futbolcusu ve şimdilerin futbol yorumcusu Gary Lineker’in o meşhur sözünü anımsarsınız “futbol basit bir oyundur: 22 adam 90 dakika boyunca bir topun peşinde koşar ve sonunda hep Almanlar kazanır.” Sanıyorum Lineker Türkiye’de yaşasaydı bu sözü şöyle söylerdi: “Fenerbahçe-Galatasaray maçlarında 22 futbolcu 90 dakika boyunca topun peşinde koşar ama sonunda hep Fenerbahçe kazanır”


Fenerbahçe’nin rakibine karşı Kadıköy ya da Ali Sami Yen demeden kurduğu bariz üstünlüğü somutlaştıran birbirinden çarpıcı istatistikleri artık hepimiz çok iyi biliyoruz ve bunları tekrarlamaya hiç gerek yok. Bu istatistiklerden çıkan sonuç, sarı lacivertlilerin ezeli rakiplerine karşı futbolun da ötesinde bir başarısının mevcudiyeti aslında ama biz her Fenerbahçe galibiyetini bir ismin iyi veya kötü performansına bağlamayı da ihmal etmiyoruz. Tıpkı bir zamanlar Hayrettin, 2000 yılında Johnson, 2002'de Mondragon, geçen sene Emre Aşık veya sezonun ilk yarısındaki maçta Alex olduğu gibi bu gece de maçı Fenerbahçe’ye kazandıran bir kahraman vardı: F.Rijkaard.

Teknik Analiz: Rijkaard’ın Hatası

Hollandalı teknik adamın maça hazır olmayan Arda ile başlamaması ne denli doğru bir davranışsa maçın henüz elli yedinci dakikasında bu oyuncuyu oyuna sokmak için Mehmet Topal’ı oyundan alması da o denli yanlış bir hamleydi. Zira, her ne kadar golde Leo Franco’nun hatası olsa da Selçuk’un o mesafeden bomboş bir şut bulmasının tek nedeni karşısında oynayan oyuncunun o sırada yedek kulübesine çekilmiş olmasıydı. Neticede Arda’yı oyuna alarak gol bulmayı hedefleyen Hollandalı teknik adam golü kendi kalesinde görünce kelimenin tam anlamıyla Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmuş oldu.

Arda-Emre Takıntısı

Doğrusunu söylemek gerekirse bugün Fenerbahçe’nin maçı galibiyetle kapatmasının iki nedeni vardı: biri Arda’nın sahada olması diğeri de Emre’nin sahada olmaması. Bu iki futbolcunun takımları için ne denli önemli oldukları aşikâr ama tüm haftayı antrenman yapmadan geçirmiş ve maç günü veya maçtan bir gün önce ayağa kalkmış futbolcudan nasıl bir performans beklenebilir? Nitekim Emre’nin yokluğunda onun görevine soyuna Selçuk Şahin maçın adamı olurken oyuna sonradan giren Arda’nın oyun üzerindeki tek etkisi takımını on kişi bırakmak oldu.

Fenerbahçe’yi Yenen Bir Takım İstiyoruz

Eskiden Fenerbahçeliler için Galatasaray galibiyetinin şampiyonlukla eşit değerde olduğu söyleniyordu ama bugün bir Galatasaraylı taraftarın maç sonrası açıklaması hem Galatasaraylıların olaya bakışının değiştiğini göstermesi hem de durumun vahametini gözler önüne sermesi açısından önemliydi: “şampiyon olan değil Fenerbahçe’yi yenen bir takım istiyoruz”

Sonuç

Fenerbahçe bu derbi galibiyetiyle sadece zirveye yaklaşmakla kalmadı son yedi hafta için de büyük bir moral kazanmış oldu. Ancak sezon sonunda mutlu sona ulaşmak istiyorlarsa Fenerbahçelilerin bundan sonraki tüm maçlara en az bugünkü gibi ciddiyetle çıkması gerekir zira ligin ilk yarısında olduğu gibi, önümüzdeki hafta oynanacak Kayserispor maçındaki olası bir puan kaybı sarı lacivertliler için derbi galibiyetini anlamsız kılacaktır.

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..