Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '06

 
Kategori
İnternet
 

Bu RSS’de nedir?

Bu RSS’de nedir?
 

RSS aslında beğendiğiniz internet sitelerindeki yeni bilgileri, güncellemeleri o siteye gitmeden alabilmenizi sağlayan bir yol. Aslında RSS’i sizin için web sitelerini gezen ve varsa güncel bilgileri toparlayıp size gösteren bir uygulama olarak kabul edebilirsiniz.

RSS’in ingilizcesi "Really Simple Syndication" olup istediğiniz bir sitede bir güncelleme, yeni bir haber girişi olduğunda sizi kolayca haberdar edeceğini ifade eder.

Bu konuda kullanılabilecek çeşitli yazılımlar mevcut ve her rss okuyucunun kendine has özellikleri var, programı kurduktan sonra biraz karıştırmak yetiyor. Bu okuyucularda güncellenen bilgiye ilişkin başlığı görebiliyor, dilerseniz orijinal sitesine gidebiliyorsunuz.

Nerede işime yarar derseniz özellikle gazete başlıklarını, yurtdışında havayolları ile ilgili kampanya bilgilerini, maç skorlarını, hava durumu bilgilerini güncellendiği anda görebileceğinizi söyleyebilirim.

Yapmanız gerekn öncelikle bir rss okuyucu(reader) programını bilgisayarınıza yüklemek. Daha sonra beğendiğiniz yada takip etmek istediğiniz sitelerde “RSS” yada bazen “XML” yazılı kavuniçi küçük bir ikon görürseniz ona tıklayarak karşınıza gelen satırı rss okuyucunuza kaydetmek. Bir çoğunuza kolay gelmeyeceğini biliyorum ama dünyada o kadar çok kullanılıyorki yakında Türkiye’de de hayatımıza oldukça çok gireceğe benziyor. Çünkü rss’ler aynı zamanda cep telefonlarına ve PDA cihazlarada yönlendirilerek kullanılabiliyor.

Bir yandanda internet sitesi olan vesık sık güncellenen sitelerin rss ile ilgili çalışmaları yapmaları gerekiyor. Sadece küçük bir kodu sitelerine koyarak rss okuyucusu ile sitelerine abone olanlara güncellemelerini anında iletebiliyorlar.

Benim size önerebileceğim rss okuyucular;

    Internet Explorer’ın yeni versiyonunda yani Explorer 7’de zaten var, biraz sabrederseniz bu yılın sonuna doğru Microsoft tarayıcı kullanan herkes zaten bu versiyona geçecek. Firefox kullanıyorsanız SAGEGoogleseverler için Google Reader

Detaylı bilgi: http://tr.wikipedia.org/wiki/RSS

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..