Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '09

 
Kategori
Güncel
 

Bugün, 1 ekim dünya yaşlılar günü...

Bugün, 1 ekim dünya yaşlılar günü...
 

Yaşlılık, ömrü oranınca tüm insanların ortak kaderidir...


Sanayileşme, teknolojik gelişmeler, aile yapısının değişmesi ile geniş aile yapısının yerini çekirdek aileye bırakması, kadının çalışma hayatına girmesi, sağlık alanındaki gelişmeler ve yaşlı popülasyonun artması ile yaşlılık sorunları giderek artmaktadır. Ayrıca; kentleşme süreci ve göçler köylerde yaşlı popülasyonun artmasına ve kentlerde sosyo-ekonomik sorunlara neden olmaktadır.

Madrid’te 2002’de toplanan II. Dünya Yaşlanma Asamblesi’nde belirlenen Uluslararası Eylem Planı ülkemiz tarafından da benimsenmiş ve buna yönelik tolarak Ulusal Yaşlılk Eylem Planı oluşturulmuştur lakin DPT’nin hazırladığı bu kapsamlı plan uygulama aşamasında ne yazık ki karşılık bulamamıştır.

Ülkemizde hızla yaşlı hakları ve ulusal düzeyde yaşlılara yönelik sağlık ve sosyo-ekonomik politikaların oluşturulması ve bu politikaların uygulamada sağlıklı karşılıklar bulması gerekmektedir. Yaşlı bireylerin sorunları toplumsal gündeme taşımalı ve bu gündeme süreklilik kazandırılmalıdır. Sağlıktan barınmaya, sosyal koşullardan yasal hak ve güvencelere kadar tüm sorunlarına köklü ve organize çözümler üretmek için çalışmalar ve kamu ile Sivil Toplum Kuruluşları arasında işbirlikleri gerçekleşmelidir.

Yaşlı nüfusun gereksinimlerini karşılamak amacıyla öncelikle; kurum ve kuruluşlarda görev alacak, kurumda ve evinde yaşayan, hastanelerde sağlık hizmeti alan yaşlılarımıza hizmet verecek personelin yetiştirilmesi, yaşlı sağlığı ile ilgili koruyucu önlemler için eğitim faaliyetlerinde bulunulması, yaşlı bireye yönelik ürün ve hizmetler hakkında araştırma, geliştirme ve standart çalışmalarının yapılması, yaşlılık konusunda uluslar arası düzeyde geliştirilen sosyal politika ve standartların ülkemiz koşullarına göre düzenlenmesi ve gerekli yasal çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Yaşlı bireylerin yaşamın her alanına ve özellikle kendileri ile ilgili kararlara aktif olarak katılması için yaşlıya hizmet götüren tüm kurum ve kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin, yerel yönetimler ile siyasi partilerin “Yaşlılık Kollarını” oluşturması ve çalışma programlarına alması gerekmektedir.

Yaşlı bireylerin toplumla bütünleşmesi, daha aktif olması ve yaşama bağlı kılınmaları gerekir. Toplumda bu bilincin yerleşmesi, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, yaşlılarımıza daha iyi yaşama koşulları hazırlayarak sağlayabiliriz. Yaşlılarımıza ve onların sorunlarına sahip çıkmak insanlık ve yurttaşlık görevimizdir

Birgün hepimiz yaşlanacağız Tanrı’nın bize biçtiği ömür oranında ve şunu da unutmayalım ki bugünlerimizi onlara borçluyuz. Hem kendi yaşlılığımızı düşünelim, hem vefa borcumuzu ödeyelim ve yaşlılarımıza, kıdemli vatandaşlarımıza dair davranışlarımızı bu temele oturtalım.

Ulu Önder Atatürk "Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken bütün kudretiyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur." veciz sözü ile konunun önemini vurgulamıştır. Herşeyden öte atamıza layık bir toplum olalım...

 
Toplam blog
: 64
: 5712
Kayıt tarihi
: 27.06.07
 
 

İnsanım herkes kadar; zengin kadar fakir kadar, kadın kadar erkek kadar, Müslüman kadar Hristiyan ka..