Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '13

 
Kategori
Özel Günler
 

Bugün 29 Ekim. Cumhuriyetimizin 90. kuruluş yılı kutlu olsun

Bugün 29 Ekim. Cumhuriyetimizin 90. kuruluş yılı kutlu olsun
 

Bugün 29 Ekim.Cumhuriyetimizin 90. Yılı. Bugün özgür bir ülke olmamızı sağlayan Aziz Atamız ve Değerli silah arkadaşlarını hayır ile yad ediyoruz.

Kurtuluş Savaşımız ve Cumhuriyetimizin kuruluşu her Türk gencinin  çok iyi bildiği olaylar. Bu yazımda bunlara tekrar değinmek istemiyorum.  Bu yazımda Aziz Atamızın Sanata verdiği değeri ve katkılarını yazmak istiyorum.

Atatürk büyük bir asker, devlet adamı olmasının yanısıra ,büyük bir kültür devrimcisi ve sanatseverdi. O ülkesinde yıllarca cehalete mahkum edilmiş Anadolu insanın çağdaşlaşması için kültürün gerekliliğini görmüş ve Kurtuluş savaşının ardından gerçekleştirdiği ekonomik  devrimlerin yanısıra kültür ve sanatta da büyük büyük gelişmeler gerçekleştirmiştir.

'Sanatsız kalan bir toplumun can damarlarından biri kopmuş demektir.Sanatçı toplumda uzun çalışma ve  çabalar sonucunda alnında ışığı ilk hisseden insandır. Her şey olabilirsiniz. Mühendis, doktor, hatta cumhurbaşkanı bile olabilirsiniz. Ama sanatçı olamazsınız.Milletimizin güzel sanatlar sevgisini her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür.'sözleri Atamızın  sanat ve kültürel gelişmede ne kadar kararlı olduğunu gösteren cümleleridir.

Atatürk resim, heykel, ve sahne sanatları dalında toplumun çağdaş ülkeler seviyesine yetişmesi için büyük bir çalışma başlatmış ve bu konularda bir çok genç batı ülkelerine gönderilerek eğitim alıp ülkesine geri dönmüştür. Aynı şekilde bu dönemde Klasik müzik konusunda da yurt dışına gönderilen gençler ülkelerine bu bilgileri öğretmek amacı ile geri gelmişlerdir.

Türk Müziğinin akademik alt yapısının güçlü olması gerektiğine inanan Atatürk eğitim amacıyla yurt dışına gönderdiği gernçlerin ülkeye dönüp yurdun dört bir yanına dağılarak aldıkları eğitimi yeni yetişen nesillere aktarmalarını sağlamıştır.

Cumhuriyet döneminde Klasik müzikte yetişen bir çok besteci ki Türk beşlileri bunlardan bizim yakınen tanıdığımız bestecilerdir. Yarattıkları eserlerle  günümüz de arkadan yetişen müzikçilere ışık tutmuşlardır.

Bizler bu bestecilerden  Ahmet Adnan Saygun,Ulvi Cemal Erkin,Cemal Reşit Rey, Hasan Ferit Alnar, Necil Kazım Akses'ı eserleri ile yakından tanıyoruz. En müzikle uğraşmayanımız bile bu bestecilerimizden bir veya bir kaçının adını duymuştur. A.B.D. Florida State Üniversitesinde  Cumhuriyet Dönemi Türk Bestecileri konulu bir tez ile doktora çalışmalarını tamamlayan kızım Burcu Göker'in çalışmaları sırasında bir olaya şahit oldum. Cumhuriyetin ilk yıllarında yurt dışına müzik eğitimi yapmak üzere gönderilmiş ve daha sonra  ülkemize dönmüş  adını bile duymadığımız o kadar değerli bestecilermiz var ki.Bu değerli besteciler yurda dönüşlerinde normal liselerde müzik öğretmenliği dahi yaparak genç nesle ulaşmışlar. Bu değerli bestecilerimziin adlarını biz bilmiyoruz ama eserleri Uluslararası Müzik camiasında tanınıyor ve yorumlanıyor.

Bize Kurtuluşumuzu, özgürlüğümüzü, Cumhuriyetimizi herşeyden önemlisi çağdaş insan olabilmenin gerekliliği olan kültürel ve sanatsal gelişmeyi sağladığı için Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yılında Aziz Atamızı bir kez daha hayırla yad ediyoruz.

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..