Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '11

 
Kategori
Edebiyat
 

Bülent Ecevit'e saygı

Bülent Ecevit'e saygı
 

Eski Başbakanlarımızdan Bülent Ecevit


Geçenlerde eski siyaset ve devlet adamlarımızdan Bülent Ecevit 5 Kasım 2011 ‘de Ankara’da yapılan bir anma töreniyle anıldı. Bu anma töreninde C.H.P Genel başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu 9. Cumhurbaşkanlarımızdan Sayın Süleyman Demirel hazır bulundu.  Ecevit’in vefalı hayat arkadaşı Rahşan Hanım rahatsız olduğu için  bu anma toplantısına katılamadı. 

Asıl adı Mustafa Bülent Ecevit , Türkiye'de ve dünya'da bilinen,tanınan ve saygı duyulan bir  devlet adamıdır.  ( 28 Mayıs 1925; İstanbul – 5 Kasım 2006; Ankara ), gazeteci, şair, yazar, siyasetçi ve Türkiye Cumhuriyeti eski başbakanlarındandır. Beş kez Türkiye Cumhuriyeti başbakanlığı yapmıştır.

TBMM ‘de uzun yıllar politika sahnesinde  onurla  yer almış, Türkiye Cumhuriyeti'nin 18. başbakanıdır. Ecevit, düşünceleri ve uygulamalarıyla, 20. yüzyıl Türk siyasal hayatında  önemli isimlerden biri olmuştur.Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 11. ve 12. Dönem Ankara, 13., 14., 15., 16. ve 19. Dönem Zonguldak, 20. ve 21. Dönem İstanbul milletvekili olarak görev yaptı..

1961'de Kurucu Meclis Cumhuriyet Halk Partisi Temsilciliği (6 Ocak 1961 - 25 Ekim 1961), Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı, Demokratik Sol Parti Genel Başkanı oldu. Çalışma Bakanı, Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Başbakan olarak görev yaptı; ancak üniversite mezunu olmaması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı'na aday olamadı. Koalisyon partilerinin bu hükmü değiştirme teklifini ve kendisine cumhurbaşkanlığı teklifi getirmesini ise teşekkür ederek reddetti.Bülent Ecevit Anadolu halkının gönlünde yer ldı, sevildi ve sayıldı. KARAOĞLAN diye adı Anadolu' nun dağlarına,taşlarına yıllarca yazıldı. KARAOĞLAN  diye onurla anıldı.

Bülent Ecevit, uzun yıllar Türk siyaset yelpazesinde görev yapmış dürüst bir devlet adamı idi. Fikir ve düşünceleriyle  dürst bir insandı,mala,mülke hiç değer vermedi. Evinde ve başbakanlmıkkoltuğunda sade bir vatandaş gibi yaşamayı tercih etti, siyaset ortamında  bir dik duruşu vardı. Yalandan, dolandan uzak, şaibesiz bir başbakandı. Evinde ise sade bir vatandaş gibi gelen konuklarına  bir  çay ikram edecek kadar  alçak gönüllü idi...

Milli Selamet Partisiyle ( MSP )  birlikte 1974’lerde kurduğu hükümette 24 Temmuz 1974’te Kıbrıs’a yaptığı barışı harekette Kıbrıs Fatihi diye anıldı. Ölümüne kadar Türk Siyaset sahresinde önemli görevlerde bulunuldu.

O bizden biriydi. İçinde yaşadığı halkın geleneklerine ve dini inançlarına  saygılı idi.İnsanlara tepeden bakmazdı. 05 Kasım 2006 yılında aramızdan ayrıldı. Cenazesi yüzbinlerin omuzarında  taşındı. Bülent Ecevit'in Türkiye Cumhuriyeti Devlet Mezarlığı'ndaki kabri siyasetçilerden birisidir. Sanskrit, Bengal ve İngilizce dillerinde çalışmalar yapmış olan Ecevit, Rabindranath Tagore, Ezra Pound, T. S. Eliot, ve Bernard Lewis'in yapıtlarını Türkçeye çevirmiş, kendi şiirlerini de kitap halinde yayımlamıştır.

En son başbakan olduğu günlerde rahatsızlandı ve 05 Kasım 2006’da aramızdan ayrıldı. Vefatının 6. yılında rahmetle ve saygıyla anıyorum. 19 – 20 Nisan 2003 tarihinde Çanakkale Şehitliğin yaptığım bir gezi sırasında koca bir mermer taşına yazılan “Çanakkale Şehitleri “  için yazdığı uzun soluklu bir şiirinden birkaç dizeyi burada sizlerle paylaşmak istiyorum:

……………………

“Ya sizler dedi Mehmet

Dünyanın dört kıtasından

Mezarlar dolusu erlere,

Hangi rüzgâr savurdu sizleri,

Bu bilmediğiniz yerlere”..

 

Kimi İngiliz’di, kimi İskoç

Kimi Fransız’dı, kimi Senegalli,

Kimi Hintli, kimi Nepalli,

Kimi Avustralya’dan, kimi Yeni Zelanda’dan Anzak

Gemiler dolusu asker

Her biri niye geldiğinden habersiz

Gelibolu’nun oya gibi koylarından sızarak

Tırmanmışlardı dağa, taşa, bayıra

Siper siper yara gibi yarılan toprak

 Mezar olmuştu savaş ardından onlara

Kiminin burada yattığı sanılır

Kimin adı bilinse de mezarı bilinmez

Kiminin de mezar taşında

On atlı, on yerdi, on sekiz yaşında

Ebedi istirahata çekildiği yazılı

Çanakkale topraklarında….

……………………………

Savaş bitti,

Ölenler kaldı sağlar gitti

Köylü köyüne döndü evli evine

Kır çiçekleri geldiler akın akın

Çekilen askerlerin yerine

Yaban gülleri, dağ laleleri, papatyalar,

Kilim kilim yayıldılar toprağa

Siper siper

Toprağın savaş yaralarını örttüler

 

……………………………

Üstü cennet altı mezar

Çanakkale toprağının

Kavga bitmiş mezarlarda

Kaynaş olmuş yiten canlar

 

Huzur içinde uyusun

Vuruştukları toprakta

Kavgadan, kinden uzakta

Yan yana dostça yatanlar. (   1  )

Bülent ECEVİT 

Gazeteci, şair ve yazar olarak bilinen Bülent Ecevit, Türk siyasal yaşamında önemli hizmetlerde bulunmuştur. Bu hizmetlerinin yanı sıra sanat ve edebiyatla uğraşmış, Türk edebiyatında kazandırdığı  şiir kitapları , siyasi çalışmalarıyla ilgili eserleri vardır. 

Yayımladığı şiir kitaplarından bazıları şunlardır:

Bir Şeyler Olacak Yarın (Tüm şiirleri), Doğan Kitapçılık (2005 ), El Ele Büyüttük Sevgiyi, Tekin Yayınevi (1997), Işığı Taştan Oydum (1978 ), Şiirler (1976)

Siyasetle ilgili  yapıtları ise  şunlardır:

Ortanın Solu (1966 ), Bu Düzen Değişmelidir (1968 ),Atatürk ve Devrimcilik  (1970), Kurultaylar ve Sonrası (1972 ),Demokratik Sol ve Hükümet Bunalımı (1974), Demokratik Solda Temel Kavramlar ve Sorunlar (1975 ), Dış Politika (1975), Dünya-Türkiye-Milliyetçilik (1975), Toplum - Siyaset-Yönetim (1975 ), İşçi-Köylü Elele (1976 ), Türkiye / 1965–1975 (1976) Umut Yılı: 1977 (1977 )

Bülent Ecevit hakkında yazılan kitaplardan bazıları da şunlardır:

1-Faruk Bildirici, Kuzum Bülent (2000)

2-Cüneyt Arcayürek,Bir Özgürlük Tutkunu Bülent Ecevit (2006)

3-Aras Erdoğan,Umut Adam Ecevit (2006)

4-Can Dündar & Rıdvan Akar,Ecevit ve Gizli Arşivi (2008)

5- Fikret Bila, Phoenix- Ecevit'in Yeniden Doğuşu (2001)

1-  Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı / İnceleme -Araştırma  / Abdülkadir  Güler,

                  Aydın - Kolalı Matbaası 4.Baskı. 2008.      

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..