Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '11

 
Kategori
Haber
 

Burdur'un Bucak ilçesinde mermer ocağına karşı halk eylemi

Burdur'un Bucak ilçesinde mermer ocağına karşı halk eylemi
 

Mahalle haklı mermer ocağına karşı ayaklandı.


 

 
Mermer ocakları Burdur’un coğrafyasını hallaç pamuğu gibi atıyor; rantı düşünen yetkililer doğal dokusu değişen Burdur coğrafyasının akıbetini hesabetmiyor...
 
Bucak ilçemizin Çamlık beldesinde Hacıbağ Mahallesi sakinleri, konut ve içme sularına zarar vereceği endişesiyle Dikmen Tepesi’nde açılacak olan maden ocağına baskın düzenleyerek ocaktaki faaliyetleri durdurdu. Maden ocağına giden yola barikat kuran ararlında kadın ve çocukların da bulunduğu kızgın bir topluluk, iş makinelerinin ocağa girmelerine engel oldu.
 
NNC Medya ve Aydınlık Gazetesinin verdiği habere göre, Burdur’un Bucak ilçesinin Çamlık beldesine bağlı Hacıbağ Mahallesi sınırları içinde bulunan Dikmen Tepesi’nde ruhsat verilen mermer ocağının mahallenin içme suyuna zarar vereceğini ileri süren mahalle sakinleri mermer ocağının açılmasını engellemek için eyleme geçti. Mermer ocağı yetkilileri uyarıları dikkate olmayınca kadınlı erkekli yaşlısıyla genciyle çoluğu çocuğuyla mahalle sakinleri ocağa giden yolda barikat kurdu. Geniş tedbirler alan jandarma eylemci mahalle sakinlerine dağılmaları uyarısında bulundu.
 
Hem suyumuzla hem sağlımızla oynuyorlar
 
Jandarmanın dağılma uyarısı karşısında oturma eylemi yapan ve en aktiflerinin kadınlar olduğu görülen mahalle sakinleri, “hem içme suyumuzla hem de sağlığımızla oynuyorlar” diye tepki gösterdi. Hacıbağ Mahallesi’nin içme suyunun kaynağını Dikmen tepesi’nden aldığını belirten öfkeli topluluk, mermer ocağında faaliyetler durduruluncaya kadar eylemi sürdüreceklerini belirtti.
 
Ölürüz de kararımızdan vazgeçmeyiz
 
Jandarmanın eylemin yasal yasadışı olduğunu hatırlatması üzerine eyleme destek veren kadınlar, "erkekler vazgeçse de biz vazgeçmeyeceğiz.” diye kararlılık gösterdi. “Akşama kadar çamaşır, yemek, çocuk bakımını hep bizler yapıyoruz. Sularımız kesilirse onun da yükü bizim üzerimizde kalacak. Erkekler sabah gidiyor, akşam geliyor. Evde çileyi biz çekeceğiz.” Şeklinde değerlendirmede bulunan kadın eylemciler, “hadi sularımız kesilmese bile mermer ocağının sularımızın geldiği bölgede çalışacağı için içme suyumuza mermer kesiminde kullanılan sular karışacak. Ölürüz de kararımızdan vazgeçmeyiz. Gerekirse sıra ile nöbet tutacağız, mermer ocağının çalışmasına müsaade etmeyeceğiz" diye konuştular.
 
Ankara’dan ruhsat verenler, mermercilerle halkı karşı karşıya getiriyorlar
 
Hacıbağ Mahallesi Muhtarı İsmail Çakmak, firmanın ruhsatı Ankara'dan aldığını, bu süreçte mahalle sakinlerine haber bile verilmediğini belirterek, “bizden izin alınması gerekirdi. Mermer ocağında çalışmalar nedeniyle suyumuzun kesilme riski var. Ayrıca su kesilmese dahi mermer keserken kullanılan suların içme suyuna karışması sağlığımıza zarar verecektir. Ankara'dan ruhsat verenler, mermer ocağı işletmeleri ile halkı karşı karşıya getiriyorlar" diye görüş belirtti.
 
Firma yetkilileri: Ruhsatımız var; yaptığımız yasaldır
 
Mermer ocağı ruhsatı alan firma yetkilileri ise bölgede mermer ocağı açılabilmesi için her türlü ruhsatı aldıklarını ve ocağın yakında faaliyete başlayacağını söyledi. Eylem, mermer ocağı yetkilerinin olay yerinden ayrılmasının ardından olaysız sona erdi
 
 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..