Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '10

 
Kategori
Futbol
 

Bursasporun 2009-2010 sezonu ilkyarı performans analizi - Stoperlerimiz sağolsun...

Bursasporun 2009-2010 sezonu ilkyarı performans analizi - Stoperlerimiz sağolsun...
 

Bursasporun 2009-2010 sezonu ilkyarı performans analizi - Stoperlerimiz sağolsun...

Bursaspor geçen sene puan rekorunu kılpayı kaçırdı fakat bu sezonun ilkyarısı için bu rekoru kıracağına dair 35 puanla “Sağlam” bir sinyal verdi. Puan niceliğinden çok bu puanın hedefe hizmet edebiliyor olması yani niteliği önemli. Hedef herkesi dillendirdiği gibi Avrupa ama daha fazlası için ısrarcı olmamamız için hiçbir neden yok.

Yeşil-beyazlılar puan anlamında standartlarının üzerinde bir ilkyarı geçirirken, bu puanları nasıl topladığının sorgulanması bize takımın sergilediği oyun karakteri ile ilgili genel fikirler verebilir.

Toplam 31(Ankaraspor maçından gelen 3 gol hariç) gol atan Bursaspor, bu gollerin yarısından fazlasını duran top ve kanat organizasyonlarından kaydetti. İki uzun ve güçlü stoper, önünde biri sarkık diğeri sabit iki önlibero ve kenarlarda hızlı, driplingi iyi, orta isabeti yüksek kanat oyuncuları takımı sınıf atlatan formasyonun iskeletini oluşturuyor.

Önceki sezonlarda gol sıkıntısı çeken Bursaspor, hele hele ki deplasmanda gol attığı maç sayısı sayılı bir Bursaspor, evinde attığından daha fazlasını deplasmanda attı.
Forvet oyuncuları ile savunma oyuncularının 8er golü var. Gollerin 6sı iki stoperden gelmiş. Skor yükünü gollerin yaklaşık yarısını kaydeden orta saha oyuncuları çekti.

Bursaspor’ un deplasmanda oynadığı maçlarda attığı gollerin yarısını son 15 dakikalık dilimde kaydetmesi de ilginç bir ayrıntı. Keza gollerin çeyrek dilimlik kısmı da 60-75. dakikalar arasında kaydetti. Bu kaydadeğer istatistik de takımın mücadele motivasyonu, devamlılık ve fizik kondüsyonda rakiplerinin önünde olduğunu gösteriyor.

İç sahada da atılan 15 golün %40ı son yarım saatte geldi. %60lık kısmı da her iki yarının ikinci 15 dakikalık dilimlerinde kaydedildi. İç sahada en etkili atak organizasyonumuz kanat akınlarıydı. Gollerin üçte biri kanat akınları ile geldi. Deplasmanda duran toplarda başarılıydık, gollerin üçte biri bu organizasyonla geldi.

Tipik olarak dikkat çeken bir gol yeme şekli yok Bursaspor’un. Gerçekleşme şekli ve zamanı itibari ile yenilen gollerin dağılımında denge sözkonusu. Fakat deplasmanda son 15 dakikalık dilimde sadece 1 gol yenmiş olması daha önce bahsi geçen takımdaki mücadele gücü devamlılığının sadece hücumda değil savunmada da etkin olduğunu gösteriyor.

En çok puan kazandıran isim stoperimiz Zapo olurken, bu puanların 4’ünü iki maçta attığı gollerle kazandırdı. Bu oyuncuyu diğer bir stoperimiz Ömer Erdoğan ve Volkan Şen izliyor. Atılan gole karşılık alınan puan indeksi dikkate alındığında en verimli futbolcularımız ilginçtir ki yine iki stoperimiz Zapo ve Ömer Erdoğan’dı.

Transferin gözde ismi, takımın en değerli ve yıldız oyuncusu Sercan Yıldırım’ın bu analizde isminin geçmemesi çok düşündürücü. Toplam 12 maça çıkan Sercan’ın ilk iki haftada barutunu harcaması, ardından da kafasının transfer söylentileriyle bir şekilde meşgul edilmesi bu düşündürücü sonucun sebebi olsa gerek.

 
Toplam blog
: 6
: 732
Kayıt tarihi
: 29.11.09
 
 

Tam anlamıyla bir spor tutkunuyum. Sporla tanışıklığım 1982 Dünya Kupası' na dayanıyor. İlk idolüm P..