Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '13

 
Kategori
TV Programları
 

Çalıkuşu/ Olmamış mı?

Çalıkuşu/ Olmamış mı?
 

Romandan ekrana yansıyan dizilerden biri daha ekranda resmigeçide hazırlanıyor: Çalıkuşu…

Kanal D, iddialı dizisi “Çalıkuşu”nu seyirciyle buluşturmaya hazırlanıyordu… İnanın, önceleri ürktüm! ‘’Eyvah, gene bir roman modernize edilecek!’’ endişesi ile başlayan iç sanrım huzura kavuştuğunda da merakla hazırlanan projeye gözlerimi çevirdim. Başrollerini Fahriye Evcen ve Burak Özçivit’in paylaştığı, çekimleri Reşat Paşa Konağı’nda yapılacak dizi, Eylül ayında başlayacak. Bazı eleştirmen arkadaşlarım satırlarına Çalıkuşu’nu kondururken sadece Aydan Şener’i hatırlamış ve yeni kadroya da soru işaretli bakmışlar. Ben de unutulan, hafızalarda bir şarap tortusu bile bırakmayan öteki çalıkuşlarının cıvıltıları arasında yeni proje ile ilgili fikrimi paylaşmak istedim.

Önce biraz yeni dizimize bakalım mı?

Reşat Nuri Güntekin’in ölümsüz eserinden uyarlanan, yapımını Tims Production’ın üstlendiği, yönetmenliğini Çağan Irmak ve Doğan Ümit Karaca’nın yaptığı, senaryosunu ise Sevgi Yılmaz’ın yazdığı “Çalıkuşu”, ekrana da yerini almak için start verdi. Bu kadar güzel ve aslında dönem hikayesi olan Çalıkuşu için Tims Production’ın kesenin ağzını açtı. Çekimler için Kadıköy-Kızıltoprak’da (Anadolu yakasında oturanların çok iyi bildiği) bulunan Reşat Paşa Konağı’nı kiralayan Savcı, konağın içine 1 milyon dolardan fazla para harcadı. Konağın içi, hikâyenin geçtiği döneme ait eşyalarla baştan aşağı değiştirildi. Reşat Paşa Konağı, Sultan II. Abdülhamit Han devrinde Ahmet Reşat Paşa tarafından ikamet amaçlı yaptırıldı. 1900 yılında ikamete açılan konak, günümüze kadar varlığını koruyabilmiş yapıtlardan biri. Şimdi bir de ekran yıldızı olacak bu yapı her önünden geçtiğimde aşkla baktığım dış süslemelere de sahip. Savcı, dizi için Beykoz ve Sarıyer’de de iki plato hazırladı. Şimdi gelelim şu olmuş mu, olmamış mı hikayesine…

Aslında romanın ölümsüzlüğü kadar Türk sinema tarihinin en kıymetli filmlerinden biri olan Çalıkuşu eseri ilk aynı adla 1966 tarihli Türkân Şoray ve Kartal Tibet başrollerini paylaştığı Türk Sinemasının en usta yönetmenlerinden olan Osman F. Seden'in imzasını taşımaktadır. Bu filmi hiç seyrettiniz mi?  Doğduğunda gözlerini Tiyatro- Sinema ve Tv dünyasına açan bir birey olarak bütün Çalıkuşu yapımlarını bilirim, sinemada Çalıkuşu, fotoromanda Çalıkuşu, dizide Çalıkuşu…. Hepsini çok iyi bilirim. Çünkü bu yapımların hepsin de rahmetli babamın imzası da bulunmaktadır. 1966 yapımı sinemamızda bir mihenk taşı olmuş eserin yapım aşamasını bilmiyorum ama filmi sayamayacağım kadar çok seyretmişimdir.

Sadece TRT de arz-ı endam eden Çalıkuşu yapımını hatırlayanlara da Sezen Aksu’nun 1982 yılında fotoroman olarak çekilmiş olan versiyonuna da bir bakmalarını tavsiye ederim. Kamran rolünü de Salih Güney canlandırmaktaydı. Anlıyorum, hatırlamıyorsunuz tabi yaş müsaade etmeyince dönüp sadece 1986 yılı ile bir kıyasa girilmekte.

Şimdi gelelim şu hafızalardan silinmeyen muhteşem Çalıkuşu’na…

 Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı eserinden Osman F. Seden tarafından uyarlanan 1986 yapımı televizyon dizisi olarak hafızalarımıza iz bıraktı. TRT kanalında 20 Nisan 1986 ile 1 Haziran 1986 tarihleri arasında, hem de Pazar akşamları ekrana geldi. O zamanlar reklam, reyting düşünülecek durumda olmadığı için de dizi 7 bölüm olarak planlanmıştı.

Başrollerinde Aydan Şener, Kenan Kalav ve Sadri Alışık'ın olduğu dizide dönemin birçok önemli oyuncusu da rol almıştı. Gösterildiği tarihte yoğun ilgi görerek büyük başarı kazanan dizi, 90'lı yılların başında Rusya'da ve Türk Cumhuriyetleri'nde gösterildiğinde aynı ilgiyi toplamıştır. Bu yapım bize Aydan Şener’i kazandırmış ve gözlerin sadece güzelliğine değil oyunculuğuna da çevrilmesine neden olmuştur.

1986 yılının TRT için çekilmiş Çalıkuşu dizisinde 51 oyuncu ve 1500 figüranın rol aldığı dizinin çekimleri İstanbul, Bursa, Bolu, Geyve, Göynük, Mudurnu ve İzmir'deki 137 mekanda gerçekleşti. Dizi tümüyle TRT dışında hazırlandı ve kuruma o dönemin parasıyla 115 milyon liraya mal oldu. Dizinin hazırlık devresi çekimleri toplam 6 ay sürdü. Çalıkuşu dizisinin unutulmazlarına imza atmış olan Esin Engin imzalı müzikleri de en az dizi kadar çok sevilmiş ve klasikleşmiştir.

Şimdi gelelim şu yakışmadılar diyenlere:

Çalıkuşu kitabını okumayan var mı? Hiç sanmıyorum ama ben gene de Kâmran ve Feride’nin karakter ve fiziksel özelliklerini vereyim istedim.

Feride: Ela gözlü, çok kişinin hayran olduğu güzellikte, yaramaz bir genç kız.

Kamuran:  Sarışın kıvırcık saçlı, mavi gözlü, nazik ve kibar bir genç.

Genç ve yakışıklı Kâmran mesafeli, ciddi ve ağırbaşlı bir insandır. Feride’nin çekindiği ve tatsız şakalarına muhatap edemediği Kâmran, Çalıkuşu’na benzeyen bu canlı, cıvıl cıvıl haşarı kızı sever.

Şimdi daha önceki çalıkuşlarından sadece Aydan Şener’i hatırlayanlara  ‘’peki diğerleri olmuş mu?’’ demek istiyorum. Bence olmuş da hafızada kalmamış… Fahriye Evcen, Türkan Şoray tarzında güzelliğe sahip bir oyuncu. Oyun gücü olarak da yaşının gençliğine rağmen Çalıkuşu olabilecek kapasiteye sahip olduğunu düşünüyorum. Neşeli tavırları kadar, hüzne yönelen yüzüyle de bana göre Feride oldu. Burak Özçivit ise romanı okuduğumda da bende oluşan Kamran hissini verdi. Yani oyuncunun roman karakterine göz rengi tutmasa da karakter betimlemesinin resmini Burak Özçivit’te ben gördüm.  Vakur ve mesafeli duruşu ile pek de güzel Kâmran olacağa benzer.

Tabi her zaman ki gibi bekleyip göreceğiz…

Çalıkuşu Oyuncularını da bir arz-ı endam ettirelim bakalım….

Fahriye Evcen(Feride),

Burak Özçivit (Kamran),

Mehmet Özgür (Seyfettin),

Elif İskender (Besime),

Deniz Celiloğlu (Selim),

Begüm Kütük (Neriman),

Ebru Helvacıoğlu (Necmiye),

Pınar Çağlar Gençtürk (Münevver),

Alptekin Serdengeçti (Levent),

Güneş Hayat (Gülmisal Kalfa),

Hülya Gülşen Irmak (Dilber Kalfa),

Elif Sümbül (Sütlü Nuriye),

Su Kutlu (Mişel),

Ege Kökenli (Mari),

Aslı İçözü (Sör Aleksi),

Makbule Meyzinoğlu (Sör Matild),

Ferhan Şensoy(Kristiyan Valez),

Aliye Mutlu (Katina),

SerkanBilgi (Çarşaf Maruf),

Esra Kılıç (Felike), Nesli Yılmaz (Nebibe),

Sahra Verer (Nadide),

Nurcan Şirin (Muzaffer),

Erol Aydın (Arabacı Cumali),

Zuhal Yunga(Sör Süperiyör),

Melissa Giz Cengiz (Feride 1.Dönem),

Ceren Arslan (Necmiye 1.Dönem),

Tarık Bayrak (Kamran 1.Dönem)

Benim fikrime göre dünya dizi sektörüne en çabuk pazarlanacak dizilerden bir tanesi Çalıkuşu olacak. Oldukça titizlikle hazırlanan projenin yapım şirketinin Muhteşem Yüzyıl ile ısrarla açtığı dünya dizi pazarına bir armağan niteliğinde olacağını sanıyorum. Ayrıca Tim’s yapımın kazandığını sektöre bu kadar kolay ve büyük ölçüde geri döndürmesi beni umutlandırıyor. Bir bakmışsınız, Hoolywood, Bollywood’dan sonra Türkiye de bir Lollywood kurulmuş.

Reytingleri belki tepelere kadar çıkmayacak ama Pazar için oldukça iyi bir proje gibi duruyor. Reytinglerin istenen düzeyde olmaması da dizinin değil daha çok rakibin çok olmasından kaynaklanacak. Ben bile kendime ne zaman ve hangi diziyi izleyeceksin diye arada sırada soruyorum. Tabi benim birinci sıramda Muhteşem Yüzyıl var iyi de bu kadar kaliteli dizinin arasından hangilerini seyretmeye başlayacağım? En iyisi bekle ver gör politikası…

Hayatta politikanızı kendiniz belirlemeniz dileği ile…

www.televizyongazetesi.com

https://www.facebook.com/pages/Ece-Er-%C4%B0le-Ba%C5%9Fb 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..