Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '08

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Çalışırken inşaat mühendisi kullanınız

Halkımızın inşaat konusunda yanlış bildiği çok önemli bazı şeyler var. En korkuncu da, hala inşaat mühendisinin ne yaptığını, görevinin ne olduğunu bilmeyenler var. Ev ya da bina yaptıracak olanlar direkt mimara giderler. İnşaat mühendisinin adını bile anmazlar. Bazen yanlışlıkla mühendise gelirler, ''abi bana bir plan çizsene'' derler. İnşaat mühendisini mimar zannederler. Kardeşim derim, ben mimar değilim ev planı yapmam. Planı mimar yapar, ben mimarın yaptığı planın hesabını yaparım. Adam saf saf yüzüme bakar '' abi o ne ki ''

Yakın zamana kadar (ki hala çok var ) müteahhitler yanında inşaat mühendisi çalıştırmazlardı. Ustayla, kalfayla işi götürürdü. Şimdi (nihayet) yasalar değişti. Bir oda bile yapacak olsanız inşaat mühendisi bulundurmak zorundasınız.

Cahil vatandaşı biraz anlarımda, hala okumuş, kültürlü, aydın geçinen insanların yapacağı inşaatlarını ustaya, kalfaya teslim etmesini aklım almıyor. Bunu yapan bir öğretmen, bir doktor, bir avukat.

Yüksek okul bitirmemiş bir insan öğretmenlik yapabilir mi ? Ben kırk yıldır bu okulun hademesiyim, çocuğunuzu eğitebilirim, öğretmene bırakmanıza gerek yok deseler, çocuğunuzu bu insana teslim edermisiniz ? Ama ben kırk yıldır inşaatlarda çalışıyorum diyen birine inşaatınızı teslim ediyorsunuz. Bu nasıl bir güvendir ? Bir ustanın bilmem kaç yıldır inşaatlarda çalışıyor olması ona mühendislik vasfımı kazandırıyor ? uzun yıllar mühendislerle beraber çalışan ustalar tabii ki bazı detayları bu mühendislerden öğrenmiş olabilirler. Ama bu yüzeysel ve her haliyle yeteriz bir bilgidir. O ustayı mühendis yapmaz.

Bazıları, '' ben evimi çok sağlam yaptırdım '' der. Nasıl sağlam yaptırdın ? ''Temellere bir demir koydurdum ki görme ''. Ah canım kardeşim, çok demir harcamak, çok çimento kullanmak sağlamlık anlamına gelmez ki... Tam tersine bir etki de yapabilir. Gereğinden fazla demir kullanmak betonun çatlayarak zayıflamasına neden olur. Her şeyin bir ölçüsü, oranı var. Gereğinden fazla şeker kullanmak sizce tatlıyı daha mı lezzetli yapar ? Gereğinden fazla tuz kullanmak çorbayı daha mı lezzetli yapar ? Malesef usta sizi kandırmış, üstelik fazla para harcamanıza neden olmuş. Bir inşaat mühendisine danışsaydınız, fazla demire çimentoya verdiğiniz paranın bir kısmını mühendise verseydiniz sizin için çok daha ekonomik ve sağlam olurdu.

Bir avukat eczacılık yapabilir mi ? Hayır. Bir öğretmen doktorluk yapabilir mi ? Hayır. Bir doktor muhasebecilik yapabilir mi ? Hayır. Kimse kimsenin mesleğini yapamaz. Ne kanunen, ne de bilgi olarak. Fakat ne hikmetse inşaatı herkes yapabiliyor bu ülkede. Bir şekilde parayı bulan, ben müteahhitim deyip üç beş ustayla inşaat yapabiliyor. Öğretmen de, doktor da, avukat da, hatta hiçbir şey olmayan da inşaat yapabiliyor. Onlarca mühendisin hakkı yeniyor. Mühendisler işsiz geziyor. var mı böyle bir adalet ?

İyileşmek için doktor yerine hocaya giden zihniyetle, inşaat yaptırmak için mühendis yerine ustaya giden zihniyet aynıdır. Yazımın başında belirttiğim gibi, insanlar mimara giderler, evinin şekli şemali önemlidir. Mimara para harcamaktan çekinmezler. Salonun büyüklüğü, mutfağın yeri, balkonun konumu çok önemlidir. Sıra inşaat mühendisine gelince herkesin cebine akrep girer. Ne gereği var canım, ver ustaya üç beş kuruş yapsın. Nasıl olsa vahim bir deprem sonrası, binlerce binanın yıkılmasının sorumlusu olarak bir iki tane müteahhit çekerler darağacına olur biter. Ölenlere fatiha, arada bir de'' nerede bu devlet '' sloganı atarsın, sorun çözülür. Yerter ki sen mühendise para ödeme, ne gereği var...

Gerçekten ağlamayı, sızlanmayı çok iyi bilen bir milletiz.

Hani inşaatlara bir takım güvenlik levhaları asılır, baretini tak, emniyet kemeri kullan, inşaata girmek yasaktır v.s. Bunların en başına şaöyle bir levha asmak lazım bence, ÇALIŞIRKEN İNŞAAT MÜHENDİSİ KULLANINIZ !!!

 
Toplam blog
: 29
: 1481
Kayıt tarihi
: 21.07.06
 
 

... KTÜ mezunu inşaat mühendisiyim. Proje müdürlüğü , İnşaat kontrollüğü ve danışmanlığı, Statik ..