Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '21

 
Kategori
Teknoloji
 

Çalışma Arkadaşım Robot

İnsanların sosyal ilişkilerinin azaldığı, duygularının köreldiği, samimiyetsizliğinin çoğaldığı ve giderek yanlızlaştığından dolayı farklı ortamlarda şikayet etmekteyiz. Bazen "insanlar robotlaşıyor mu?" diye veryansın ediyoruz. Peki yapay zekaya sahip robotlar yaygınlaştığında insanlar hangi özellikleri ile kendilerine katma değer karacak?
Düşünsenize! Çalışma arkadaşlarınızdan birisi yapay zekaya sahip bir robot. Bu robotun ismi ne olsun? “Yazero” olsun. “Yapay zeka robotu” ifadesinin sözcüklerinin ilk iki harflerini birleştirerek oluşturduk bu ismi. Yazero'nun, işyerinizde size yardım eden bir çalışma arkadaşınız olduğunu düşünün. Yazero, çalıştığınız kurumun yıllardır biriktirdiği tüm dosyaları hafızasında depolamaktadır. Depolanan bilgileri ise ona soracağınız bir soru ile size yazılı, sözlü ve görsel olarak sunabiliyor. Hatta ona vereceğiniz sözlü komutla, var olan bilgileri sizin istediğiniz gibi düzenleyip muhatapınız olan kurumlara ve kişilere yollayabiliyor.
Bankacılık sektörünü düşünelim. Bankaya bu robotlardan yerleştirdik. Müşterinin karşısında bir “Yazero”.... müşterilerin sözlerine göre istekler yerine getiriliyor.
Eğitim sektörünü düşünelim. Geçmiş yıllarda tepegöz diye bir eğitim aracı vardı. Tepegözün üzerine koyduğunuz kağıtlar duvara yansıtılıyordu. Tepegöz o yıllarda öğrencilere çok ilgi çekici geliyordu. Öğrencilerin öğrenmelerini, öğretmenin de anlatımını kolaylaştırıyordu. Şimdi nerede o tepegözler? Tepegözlerin yerini sanırım akıllı tahtalar aldı. Peki akıllı tahtaların yerini ne alacak? Ya da akıllı tahtaların kullanımını destekleyen hangi bilişim araçları olacak?
Her öğretmenin “Yazero” gibi yardımcıları var. Yazero hafızasına tüm öğrencilerin bilgilerini alıyor. Aile telefon numarasından en sevdiği renge kadar. Ali’nin neleri nasıl öğrendiğini hafızasına depolayarak çıkarımda bulunabiliyor. Öğretmen çalışma arkadaşı Yazero’ya soruyor: “ Ali’nin bu konuyu daha iyi öğrenmesi için ne yapalım Yazero?” Yapay zekaya sahip Yazero Ali’nin beş sene içerisindeki tüm bilgilerini süzgeçten geçirerek Ali'nin öğrenebilme becerisi ile ilgili öğretmene öneride bulunabilir. Öğretmen yeri geliyor, Yazero’yu ekrana kablosuz bir şekilde bağlıyor. Öğretmen ders anlatırken Yazero da öğretmenin anlattıklarına göre ekrana görüntü yansıtıyor. Yazero, öğretmenin anlatımı doğrultusunda öğrencilerin bireysel farklılıklarına göre her öğrenci için sorular hazırlayabilmektedir. eğitim ortamlarında Yazero ve arkadaşlarının yapabildiklerini sayfalar dolusu sıralayabiliriz.....
Peki biz insanların bu gelişen teknolojide hangi özellikleri ön plana çıkmalı? Tabi ki sosyal ve duygusal özellikleri.... Üzerimizdeki ropot örtüsünü atıp ropotlardan farkımızı gösterebilmek dileği ile...
Kalın Sağlıcakla......
10.02.2021 Anıl ESEMEN
 
 
 
Toplam blog
: 14
: 98
Kayıt tarihi
: 06.02.21
 
 

Eğitim üzerine araştırmaları devam etmekte olup yazı yazarak kendini ifade etmeye çalışmaktadır. Ok..