Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Cam tavan sendromu

Cam tavan sendromu
 

Bu sabah, posta kutuma gelen bir yazıyı sizlere noktasına, virgülüne dokunmadan iletmek istedim. Bütün gün, bir dolu " gözlerinizi kısarak bakın ne göreceksiniz, erkeklerin beyni neden daha büyük" gibi gereksiz postaların arasından sıyırıp okuduğum için çok mutluyum..Kafasında onlarca" dikiş izi" olan ben ve benim gibilere gitsin bu yazı... Belki çoğunuz daha önce rastlamışsınızdır bu kıssaya...
Okumayanlar için:

''Bir şeyin imkansız olduğuna inanırsanız, aklınız bunun neden imkansız
olduğunu size ispatlamak üzere çalışmaya başlar. Ama bir şeyi
yapabileceğinize inandığınızda, gerçekten inandığınızda, aklınız yapmak
üzere çözümler bulma konusunda size yardım etmek için çalışmaya başlar"

Dr. David J. Schwartz

Bilim insanları, pirelerin farklı yükseklikte zıplayabildiklerini görürler. Birkaçını toplayıp 30 cm yüksekliğindeki bir cam fanusun içine koyarlar. Metal zemin ısıtılır. Sıcaktan rahatsız olan pireler zıplayarak kaçmaya çalışırlar ama başlarını tavandaki cama çarparak düşerler. Zemin de sıcak olduğu için tekrar zıplarlar, tekrar başlarını cama vururlar. Pireler camın ne oldugunu bilmediklerinden, kendilerini neyin engellediğini anlamakta zorluk çekerler.

Defalarca kafalarını cama vuran pireler sonunda o zeminde 30 santimden fazla zıpla(ya)mamayı öğrenirler. Artik hepsinin 30 cm zıpladiığı görülünce deneyin ikinci aşamasina geçilir ve tavandaki cam kaldırılır. Zemin tekrar ısıtılır. Tüm pireler eşit yükseklikte, 30 cm zıplarlar! Üzerlerinde cam engeli yoktur, daha yükseğe zıplama imkanları vardır ama buna hiç cesaret edemezler. Kafalarını cama vura vura öğrendikleri bu sınırlayıcı "hayat dersi" ne sadık halde yaşarlar. Pirelerin isterlerse kaçma imkanları vardir ama kaçamazlar. Çünkü engel artık zihinlerindedir.
Onlari sınırlayan dış engel (cam) kalkmıştır, ama kafalarındaki iç engel (burada 30cm'den fazla zıplanamaz inancı) varlığını sürdürmektedir.

Bu deney canlıların neyi başaramayacaklarını nasıl öğrendiklerini göstermektedir.
Bu pirelerin yaşadıklarına "cam tavan sendromu" denir. Bir insanin gelebileceğine inandığı en üst nokta, onun cam tavanıdır.

Cam tavanınız hayallerinizin tavan yüksekliğini gösterir.
İnsan inandigına denktir. Yapabileceğini düşündüğü kadardır.

 
Toplam blog
: 30
: 2105
Kayıt tarihi
: 10.01.07
 
 

1967 doğumlu. İ.Ü Psikoloji lisans, İ.Ü Davranış Bilimleri Yüksek Lisans eğitimi aldı. Halkla ilişki..