Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '09

 
Kategori
Seçim
 

Çarşafa doladığımız demokrasi ve hukuk...

Çarşafa doladığımız demokrasi ve hukuk...
 

Dar gelen demokrasiii


Seçimlere kalmış bir hafta, ortalık yine toz duman. Neymiş; nüfus cüzdanlarında vatandaşlık kimlik numarası bulunmayan seçmenler oy kullanamayacakmış... da, böyle saçma şey olur muymuş.. da, YSK bir şeyler yapsınmış... da!

Podyumdaki 36 beden mankenin üzerinde gördüğün elbiseyi özenir aynen alır ve 52 bedenine giymeye kalkarsan işte böyle dikişleri atar, bilmem neresi yırtılır, çekiştirir durursun. Demokrasi de hukuk da belli bir kültürel birikim ve bilinç düzeyi gerektiren kavramlar. O kavramları alıp yasalara yazmak ile uygulamak arasındaki farkı gözetmezsen, demokrasinin dikişleri atar, hukukun bilmem neresi yırtılır, çekiştirir durursun seçime bir hafta kala.

Seçim meydanlarında bir birinize “Maganda” “Namert” “Adam olamamışsın” diye iltifat edinceye kadar aklınız neredeydi? Dün mü ilan etti YSK oy vermek için kimlik no. taşıyan nüfus cüzdanı zorunluluğunu? Ama biz “Yumurta kapıya gelince...” sözünü icat etmiş bir milletiz.

Seçimden yaklaşık üç ay önce, 8 Ocak 2009 tarihinde 138 sayılı genelge ile bu koşulu duyurmuş YSK. Ama dedik ya, elbise bu bedene uygun olmayınca cuk oturmuyor. Ne iktidarı, ne muhalefeti demek ki seçimlerin düzeninden sorumlu ve yetkili YSK’nın ne dediğini, ne kararlar aldığını izlemiyor. Şimdi seçime kalmış bir hafta, yumurta kapıya gelmiş, iktidarı muhalefeti dayanmışlar YSK’nın kapısına “Bir şeyler yap...” Yani geleneksel sorun çözme yöntemiyle “İdare et abi, idare et!”

Vaktinde sorunu dile getirseler, o genelge yayınlandığının ertesi günü YSK’ya gerekli başvuruyu yapsalar bugün bu sorun yaşanmayacaktı. YSK diyor ki “Yasada geçen sene Mart ayında yapılan değişiklikle kimlik no. şart koşuldu, kanun değişmeden olmaz!” Dedik ya, “Terzi ellerin kırılsın, Aman dar geliyor düğmeler!”

Kanunu açıp bakıyorsun, 87. madde değiştirilmiş şekliyle şöyle diyor: “Sandık seçmen listesinde yazılı seçmenin kimliği, nüfus hüviyet cüzdanı veya kimlik tespiti amacıyla düzenlenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resmi belgelerle belirlenir.”

Bu maddede “Kimlik numarası taşıyan Nüfus Hüviyet Cüzdanı” mı diyor, yoksa sadece “Nüfus Hüviyet Cüzdanı” mı? Madde devam ediyor “VEYA” yani nüfus hüviyet cüzdanı yoksa “veya kimlik tespiti amacıyla düzenlenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resmi belgelerle belirlenir.”

Neymiş? Eğer Nüfus Hüviyet Cüzdanı yoksa onun yerine gösterilecek olan belgede TC. Kimlik numarası şartmış! Ama hukukçulardan oluşan YSK’nın içinde anlaşılan dilbilimci bir uzman yok ki, maddenin başında geçen ve TC. Kimlik No. şartı aranmayan Nüfus Hüviyet Cüzdanı’nı da kanun kimlik no.yu şart koşuyor diye yorumlayıp genelge yayımlayıvermiş!

Başkasının üzerinde gördüğünüz elbiseyi kendi bedeninize bakmadan alıp sırtınıza geçirirseniz olacağı budur. Dikişleri sökülür, bir yerleri yırtılır... Siz de ikide bir çekiştirir durursunuz, böyle.

 
Toplam blog
: 195
: 688
Kayıt tarihi
: 04.10.07
 
 

Dünyanın internet sayesinde küçüldüğü günümüzde büyüyen sorunlara ilişkin duygu ve düşüncelerimi pay..