Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '13

 
Kategori
Futbol
 

CAS tokatı önünü göremeyen yöneticilere

Yönetici uzak görümü olan adamdır. Çalışırken hedefleri vardır. Ancak gidilecek yeri bazen başkaları belirler. Bu durumda da yönetici kulübüne en doğru yolu çizer.

UEFA Avrupa kulüplerinin bağlı olduğu en üst makam. Futbolu yönetiyor. Koyulmuş kural ve kaideler içinde bu işi yapıyor. Kurumsal bir yapı içinde işlerini görüyor. UEFA haziran ayından itibaren Türk Futbol gündemine oturdu. FB ile BJK hakkında verdiği kararlar ile yaptığı organizasyonlara katılma hakkını kulüplerin elinde aldı.

UEFA bir avuç insandan oluşuyor. Onlar bizim TFF gibi Avrupa'daki ülkelerin üst kurumu. Buradaki yöneticilerden Şenes Erzik, bizim en iyi tanıdığımız insanlardan biri. Şenes Bey FB orijinli. Yani UEFA görevine gelmesini FB ye borçlu. Yada başka bir ifade ile FB olmasa yada FB ona destek olmasa kim bilir nerede olacaktı?

UEFA, aldığı kararlar ile FB ile BJK yi mi cezalandırıyor? Alınan karara esas teşkil eden düşünce nedir? Bizim kulüplerimiz bu karar için neden bu kadar mücadele ettiler. Neden bu kararın verileceğini göremden bu kadar uğraştılar? UEFA nın ve onun alt kurumlarının nasıl karar vereceği bilindiği halde bu kadar uğraşıldı? Bunlar yanıtlanmalıdır. Ortada verilen bir karar ki bu iki ayrı birim tarafından veriliyor. Birde bu karara karşı mücadele eden yönetimler var. Neden bu kadar uğraşıldı ve bu uğraş için ne kadar harcama yapıldı? Şükürki başka bir merci yok gidilecek ve bizim yöneticilerimiz artık duracak. Resime bakıyoruz bizim kulüplerimizin kırmızı ışıkta geçtiğini söyleyen bir mahkeme kararı var. Bu karara göre bu cezalar veriliyor. Bizim kulüplerimizin eline geçen ne? FB nin 2 + 1 olarak verilen cezasında + 1 kaldırıldı. Yahu onun hiç bir değeri yok. Bir daha yaparsan zaten yanmışsın. + kazandığını sandığın şeyin hiç değeri yok.

Bizim kulüplerimizi yönetenler büyük bir sınavda kalmışlardır. CAS davaları ve verilen onama kararları kulüp yönetimlerine atılan tokattır. 

Büyüklük başka bir durumdur. Ne yazık ki bizim kulüplerimiz bu tavrı uygun bir davranış gösteremedi UEFA nezdinde ve bütün dünyaya kötü bir görüntü çizdi. Şimdi ne yapacaklar buda ayrı bir konu. Her nekadar farklı görünüştede olsa BÜYÜK olduklarını hatırlamak ve bundan sonra buna uygun davranmak zorundadır. UEFA ile ilişkileri gözden geçirmek bunun ilk adımı olmalıdır. 

90 lı yıllarda Avrupa Futbolu sıkıntılar yaşarken kulüpler UEFA yı devre dışına çıkarmak düşüncesi ile adımlar atmaya başlamıştı. Bu düşünce ile yeni organizasyonlar yapmak düşüncesini seslendirmişler ve Avrupa Ligi fikri ortaya çıkmıştı. UEFA da bu düşüncelerin önünü  CL ile önlemişti. Bu lig ile bir anlamda kendini kurtarmıştı. Artık bu adımların atılması gerekiyor. Adımı atacaklarda çok belli.

Bugün FB ile BJK için UEFA devri kapanmış olması gerekir. UEFA 50 milyon taraftarı bulunan iki kulübü yok sayarak bir anlamda kendi ipini kesmiş olabileceğini düşünmeye başlamalıdır. Bu asırlık çınar iki kulübümüzün artık tek düşünce ile hareket edeceğini düşünmek istiyorum. Bu ortak düşünce de UEFA nın bu sorumsuz ve tek taraflı hareketinin vede bu hareketi onaylayan insanların bu bedeli ödemesi olacaktır.

BJK son katıldığı Avrupa turunda son 16 ya kaldığında 8 milyon euro gelir elde etmişti. Buna karşılık 7,5 milyon euro harcama yaptığını biliyoruz. FB geçen yıl 13 milyon euro gelir elde etti. Yapılan harcamalar ise 10 milyondan az değildir. Rakamlar Avrupa'ya çıkışın çokda önemli olmadığını açıkça göstermektedir. Ne BJK nede FB UEFA sayesinde var olmamıştır. Büyüklükleri için UEFA hiç ihtiyacı olmamıştır. UEFA hiç bir kulübü büyütmemiştir. Hiç bir kulübüde küçültemez.

Avrupa maçları önemliyse bunun için UEFA organizasyonları tek yol değildir. Kendi organizasyonları ile bu maçları yapmalıdır. Üstelik bunları yaparkende UEFA ile ilgili kurumları kullanmadan özelliklede hakemleri devre dışına atarak turnuvalar düzenlemelidir. Bu organizasyonlarda UEFA nın yanlışlarını ve düzenini eleştirmeyi hedeflemelidir. 

UEFA ve bugün bu kurumu temsil noktasında bulunanlar aldıkları kararlar ve takındıkları tavırlar sonucunda karşılık göreceklerini bilmelidir. Bugün artık UEFA nın başının ağrımaya başladığı gün olarak tarihe gemesi gereken gün olduğunu öğrenmeliler. UEFA ve organizasyonları artık BJK ve FB için hiçbir değer taşımamalıdır. Bu iki kulüp Avrupa'da maç oynamak için UEFA dan başka bir yol aramak ve bulmak zorundadır. Bunun yanı sıra hiç bir UEFA organizsayonuna destek de verilmemelidir. Bu anlamda bu yıl her iki takımda ilk iki sırayı almak hedefini koymalı ve bunu gerçekleştirmelidir. Bu bir yıl içinde UEFA ya karşı radikal önlem almak ve tepki koymak için proje üretmeyi düşünmelidir. 

Gelecek yıllarda UEFA organizasyonlarına protesto katılımları yapmak. Örneğin yaş grupları takımları ile katılmak dahil her şey düşünülmelidir. 

UEFA aldığı bu kararlar ile bir tür güç denemesi içine girmiştir. Bizim büyüklerimizin bu hareket karşısında neler yapacağını nasıl tepki vereceğini ve bu itildikleri kötü durumdan nasıl çıkacaklarını çok merak ediyorum. Daha çokda bu duruma karşı koyacakları duruşun ve karşı koymanın çok değerli olacağına ve bütün dünyanın hayran olacağı bir tepkinin geleceğini düşünmek istiyorum

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..