Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '07

 
Kategori
Sinema
 

Casusluk öyküleri devam ediyor: "Kirli Sırlar"

Casusluk öyküleri devam ediyor: "Kirli Sırlar"
 

Bugünlerde ABD'nin karanlık ilişkilerini ele aldığı filmlere merak saldım ne hikmetse...

Münih, Köstebek ve Kirli Sırlar ABD'nin derin ilişkilerine ışık tutan yapımlar. Bu filmlerin sonuncusun da bizden de tanıdık bir duygu hakim. "Neler yapmadık şu vatan için".

Evet, film, Matt Damon (Filmdeki adı Edward Wilson)'ın vatanseverliği üzerine kurulmuş ve Başkan Kennedy döneminde 1961 yılında ABD´nin desteğini arkasına alan sürgün Kübalıların, Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri Domuzlar Körfezi Çıkarması'da denilen başarısız işgal girişimi ile başlıyor.

Film sık sık da karşımıza çıkan geri dönüşlerle 1939 yılına geçiyor ve savaşa hazırlanan bir dünyada CIA'in öncüsü olmuş Strateji Servis Bürosu'nun kuruluşunu gösteriyor.

Yale mezunu, parlak beyinli Edward Wilson, baba mesleğini izleyerek örgüte giriyor. Deli dolu, tutkulu ve çekici bir genç kadınla(Angelina Jolie) evlendikten hemen sonra, örgüt adına Londra'ya gidiyor ve tam altı yıl dönmüyor. Edward Vilson, bu süreçte kendisini o kadar görevine veriyor ki, kendi yokluğunda doğan ve 6 yıl boyunca görmediği oğlunu ve yabancılaştığı karısını ancak 6 yıl sonra görebiliyor.

Film, Robert de Niro'nun ikinci yönetmenlik denemesi ve ayrıca filmde CIA'in çekirdek kadrosunu kurmakla görevli General Bill Sullivan rolüyle karşımıza çıkıyor.

Kirli Sırlar filmi de Köstebek filmi gibi oldukça uzun(160 dakika) ve aksiyon arayanlar için oldukça sıkıcı; ama ABD'nin dünyayı koruma refleksiyle yaptığı gizli operasyonlardan haberdar olmak ve ABD Haberalma Teşkilatı CİA'nın kuruluşuna ve operasyonlarına tanıklık etmek babında izlenmeye değer.Casusluk denen zor mesleğin kişisel hayatları acımadan un ufak etmesi, gerektiğinde masum insanları acımasızca öldürmekten çekinmemesi temasında geriye diğer casusluk filmlerinde olduğu gibi keder kalıyor.

ABD tarihi ve gizli operasyonları öğrenmek adına etkileyici bir yapım.Film, Domuzlar Körfezi Çıkarmasıyla başladığı için bu konuda tarihsel bir bilgiyi de hatırlatmakta fayda var.

Aslında birçok kişi ve kurum tarafından planlanıp uygulamaya konulduğu halde (çıkarmanın fiyaskoyla sonuçlanmasından dolayı) tüm yükün dönemin ABD başkanı John F. Kennedy'e kalması üzerine başkan, siyasi tarihe geçen o ünlü sözünü sarf etmişti: "Zaferin yüz tane babası vardır; ancak hezimet yetimdir." Ne güzel söylemiş değil mi? Aynı zamanda bu olay John F.Kennedy suikastının ilk kıvılcımıdır.

KİRLİ SIRLAR
(The Good Shepherd)/
Yönetmen: Robert de Niro/
Senaryo: Eric Roth/ Görüntü: Robert Richardson/
Müzik: Bruce Fowler, Marcelo Zarvos/
Oyuncular: Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin, William Hurt, Tammy Blanchard, Billy Crudup, Robert de Niro, Michael Gambon, Martina Gedeck/ Universal yapımı.
Konu: Matt Damon, ayrıcalıklı ve trajik çocukluk çağlarından beri içine yer etmiş sağduyu ve bağlılığa hürmet eden sır tutmanın değerini anlayan Edward Wilson adında bir vatanseverdir. Hevesli ve duyarlı bu genç Yale üniversitesinde geleceğin liderlerini yetiştiren, sıkı kaynaşmış bir kardeşlik cemiyeti Kurukafa ve Kemiklere 1939’da katılır. Yeni üyeleri de izleyen haber alma örgütü açısından, Wilson’ın keskin zekâsı, lekesiz adı ve Amerikan değerlerine olan içten inancı kendisini haber alma işi için başlıca adaylardan biri haline getirdi. Bu idealist genç adam İkinci Dünya Savaşı sırasında Strateji Servis Ofisinde (CIA’in öncüsü) çalışmaya başladı. Wilson ve arkadaşları dünyanın en güçlü gizli örgütünü meydana getirirlerken, bu onun yaşamının akışını ve günümüz jeopolitik oluşumunu değiştirecek bir karar oldu. (Alıntıdır)


 
Toplam blog
: 46
: 2044
Kayıt tarihi
: 01.07.07
 
 

Edebiyat ilgi alanım... Şiir, kitaplar, denemeler ve lezzet durakları hakkında benim de bir çift ..