Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '11

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Catuaba

İnternette bitkilerle ilgili yabancı siteleri gezerken çok rastladığım isimdi Catuaba. Birgün merak ettim ilk önce Türkçe siteleri gezdim. Doyurucu bir bilgi bulamayınca elimdeki İngilizce kaynaklara bakıp aynı zamanda da yabancı internet sitelerini araştırdım. Hakkında geniş kapsamlı bir araştırmayla karşılaşamadım malesef. Bulabildiğim bilgileri derledim ve aşağıda paylaştım. Okuyan arkadaşlar içinde daha farklı bilgileri olanlardan katkılarını özellikle beklerim. 

Catuaba kelimesi bir sıra Brezilyanın yerli ağaçlarının kabuğundan elde edilen infüzyonlar için kullanılır. (infüzyon :aktif maddeyi ayırmak için bitki vb. madde üzerine kaynar su dökülerek elde edilen preparasyon/müstahzar) . En çok kullanılan kabuklar Trichilia Catigua ve Erythroxylum Vacciniifolium dur. Diğer catuaba müstahzarları şu cins ve familyadan olan ağaçların kabukları kullanılır : Anemopaegma , Ilex, Micropholis , Phyllanthus, Secondatia, Tetragastris ve myrtaceae (mersingiller) . Tecrübeli Brezilya yetiştiriciler iki türü tercih ediyorlar : “büyük catuaba” ve “küçük catuaba” Küçük Catuaba :”Erythroxylum catuaba “ , Büyük Catuaba mahogani familyasından “Trichilia catigua” dır. 

Günümüzde Brezilyada bitkisel ilaç olarak Catuaba afrodizyak özellikleri olan bir merkezi sinir sistemi stümülantı olarak kabul edilmektedir. Bir kabuk özü olarak genelde iktidarsızlık, ajitasyon(çarpıntı vb)sinirlilik, sinirsel ağrı ve sinir zayıflığı , unutkanlık ve hafıza zayıflığı ve seksüel zayıflık için kullanılır. 

Kimyevi yapısı: alkaloidleri, tanenler, aromatik yağlar, yağlı reçineler, fitositeroller , siklolignanlar, flavonoidler, seskiterpenler. 

Brezilyanın Minas eyaletindeki darbımesele göre “ Bir baba 60 yaşına varana kadar çocuk kendinindir, bu yaştan sonra ise Catuabanındır.” 

Catuaba'nın bitkisel afrodizyak ilaç olarak uzun bir geçmişi vardır. İlk olarak bitkinin özelliklerini bulanlar Brezilyanın Tupi yerlileridir. 

Cinsel isteği arttırır, yorgunluktan kurtarır, afrodizyak, anksiyeteyi azaltır, sinirleri kuvvetlendirici toniktir. Diğer etkileri ise: ağrıyı hafifletir, bazı bakterileri ve virüsleri öldürür, kan damarlarını genişletir, kan damarlarını gevşetir. 

Kaynak: 

Pharmacodynamic Basis of Herbal Medicine 

 
Toplam blog
: 4
: 9079
Kayıt tarihi
: 27.07.11
 
 

Uluslararası İlişikiler ve Uluslararası Hukuk üzerine lisans eğitimi aldım. İlgi sahalarım mesleğ..