Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '09

 
Kategori
Güncel
 

Cem Uzan, İmar Bankası ve hileli iflas davası

Cem Uzan, İmar Bankası ve hileli iflas davası
 

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 'hileli iflas' suçundan yargılanan Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan’ın savunmasının alınmasından vazgeçerek, hakkındaki gıyabi tutuklama kararını kaldırdı.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 2003 yılında el konulan İmar Bankası’nın hileli iflasına neden oldukları iddia edilen Cem Uzan’ın da aralarında bulunduğu 48 sanık hakkında açılan davanın görülmesine, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Duruşmaya, başka suçtan tutuklu sanıklar Mustafa Akar ve Tacettin Pak’ın da aralarında bulunduğu 2’si tutuklu 17 sanık katıldı. Sanık Yüksel Tartan’ın avukatı Erdem Emir, müvekkilinin İmar Bankası’nda 1999 yılından önce çalıştığını belirterek, suçun zaman aşımına uğradığından bahsetti.

İmar Bankası iflas dairesi vekilleri de suç tarihinin, ticaret mahkemesince iflas kararı verilen tarih olarak kabul edilmesini isteyerek, sanıkların buna göre cezalandırılmasını talep ettiler.

TMSF vekili Abdülkadir Koçak ise davanın zaman aşımı süresinin dolmadığını belirterek, sabit olan suçlar nedeniyle sanıkların cezalandırılmasını istedi. Sanıklar Nimet Hülya Taluğ ve Çiğdem Karakoç’un avukatı Mehmet Rahmi Kadıoğlu da iflas dairesi vekillerinin, suç tarihinin iflas kararı verilen tarih olarak emsal mahkeme kararında esas alındığı yönündeki iddiasının yerinde olmadığını söyleyerek, 'Dosyaya sunulan mahkeme kararı, önceki TCK’nın yürürlükte olduğu bir dönemde verilmiştir. Yeni TCK’da suçun maddi unsurları belirgin bir şekilde gösterilmiştir. Suçun maddi unsurları yasada belirtilen eylemin gerçekleştirildiği tarihte işlenmiştir. Buna göre de davanın zaman aşımı süreleri dolmuştur' diye konuştu.

Eylemlerinin gerçekleştiği tarih, suçun niteliği ve dosya kapsamına göre vazgeçilmesini hükmeden mahkeme heyeti, savunmasının alınmasından vazgeçilen sanık Cem Uzan hakkındaki tutuklama kararının kaldırılmasına oy birliğiyle karar vererek, duruşmayı erteledi.

***

Öte yandan, Kemal, Cem, Hakan ve Yavuz Uzan’ın da aralarında bulunduğu 34 sanığın, 'cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve üye olmak', 'kamu kurum ve kuruluşlarını dolandırmak', 'rüşvet', 'Bankalar Kanunu’na muhalefet' ve 'evrakta sahtecilik' suçlarından İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmalarına devam edildi.

Duruşmaya sanık avukatları, İmar Bankası idaresi vekilleri ile TMSF vekilleri katıldı. Cem Uzan’ın avukatı Şaylan Çığgın ise Uzan hakkında verilen gıyabi tutuklama kararına itiraz ettiklerini ve dosyanın öncelikle bu yönüyle mahkemece incelenip, itirazın kabul edilmemesi halinde itiraz mercisine inceleme için gönderilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, Cem Uzan hakkındaki gıyabi tutuklama nedenleri ortadan kalkmadığından itirazı reddederek, incelenmesi için, yetkili olan İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini kararlaştırdı.

Şişli Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan fezleke uyarınca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianamede, 34 sanık hakkında 12 ile 45 yıl arasında değişen ağır hapis cezaları isteniyor.

***

Uzan ailesinin bu kararı nasıl karşılayacağınızı biliyoruz.

Olan kime oldu?

İmarzedelere.

Kısaca halka yine.

Davaya bakılmaya devam edilecek.

Bakalım ne sonuç çıkacak?

Can AKBULAK

 
Toplam blog
: 50
: 2353
Kayıt tarihi
: 09.08.08
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisiyim. Yazılarımla, paylaşımlarım..