Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '12

 
Kategori
Telekom / Mobil
 

Cep telefonu kullanırken dikkat edelim

Cep telefonu kullanırken dikkat edelim
 

cep telefonunu kulağa fazla yapıştırmamalı(alıntı)


Cep telefonları, insanlar için vazgeçilmez bir iletim aracı haline geldi. Cep telefonu kullanımı her yıl büyük artış göstermektedir. Öyle ki,  4 yaşındaki çocukların dahi cep telefonu kullandıklarına şahit oldum. Uzmanlar cep telefonu kullanılması konusunda raporlar hazırladı. Raporlarda, kablolu kulaklık kullanılması halinde cep telefonunun baş bölgesinden uzak tutulması sağlanabildiğinden cep telefonlarının zararlı etkilerinin azaldığı, kulaklığın olmadığı durumlarda ''hoparlör'' ile konuşulması, telefon görüşmesi yerine mesajın tercih edilmesi, arama yapıldığında bağlantı kurulduktan sonra cep telefonunun kulağa tutulması, cep telefonlarının kalp, beyin, böbrek gibi organlardan uzakta tutulması tavsiye ediliyor. Hamilelerin, çocukların cep telefonukullanmaması gerektiği bildiriliyor. Hala daha bu konuda aileler pek bilinçli değil. Uyurken cep telefonlarının kapatılması, kapatılmayacaksa başucundan en az 1 metre uzağa konulması öneriliyor. Cep telefonlarının hareketliaraçlariçerisinde kullanılması ve taşınması sakıncalı,  araç içinde metal çeperlerden içeri yansıyan elektromanyetik alanın şiddetinin, açık havadakinden daha fazla elektromanyetik dalgaya yol açtığı gerekçe olarak gösteriliyor. Ayrıca araçlar Seyir halinde iken cep telefonu kullanan sürücüler kazaya neden oluyorlar. Toplu taşım araçlarında ve uçaklarda cep telefonu kullanılmamalı. Hem güvenlik, hemde çevredeki kişileri rahatsız etmemek için. Kullandığımız eşyalar gibi her gün cep telefonlarımızı temizlemek zorundayız. Zira telefonların üzerine yapışan zararlı bakteriler, mikropların vücuda sızabileceği ağız ve burun gibi yollara yaklaştırılırsa buralarda iltihaplanmalara neden olur. Cep telefonları çok ısındığı için ne en güzel mikroorganizmaların üremesi için gerekli ortam hazırlanır. Konuşmak için kulak ve ağzımıza doğru götürüldüğünde, iltihaplanmalara neden olmaktadır. Bu nedenle cep telefonlarının arınık edilmesi gerekmektedir. Özel arınık ve mendiller kullanılmalı.
 
Sağlık Bakanlığı tarafından ''Elektromanyetik Alanların Sağlık Etkilerini Değerlendirme Alt Kurulu'' oluşturuldu. Kurul tarafından yapılan çalışmalar sonucunda cep telefonu kullanılması ile ilgili rapor hazırlandı.''KONUŞMAK YERİNE, KISA MESAJLARDAN YRLANILMALI'' Özellikle büyümesi ve gelişmesi devam eden çocuklarda cep telefonu kullanım yaşının geciktirilmesi ve çocukların cep telefonu kullanmaması tavsiye ediliyor. KABLOLU SABİT TELEFONLARI TERCİH EDİN Hamilelerin ise cep telefonu kullanmaları önerilmiyor. Cep telefonu ile yapılan görüşmelerin mümkün olduğu kadar kısa tutulması ve daha çok kısa mesajlardan yararlanılması isteniyor. Numara çevrildikten sonra hat bağlanıncaya kadar telefonun vücuttan uzak tutulması isteniyor. ''SAR DEĞERİ DÜŞÜK TELEFONLAR TERCİH EDİLMELİ''Ceptelefonlarının olabildiğince vücuttan uzakta kullanılması ve bulundurulması isteniyor. özellikle kalp, beyin, böbrek gibi organlardan uzakta durması gerektiği vurgulanıyor. Bebek odaları, yatak odaları ve çocukların yakınında cep telefonu bulundurulmaması tavsiye ediliyor. Uyurken cep telefonlarının kapatılması, kapatılmayacaksa başucundan en az 1 metre uzağa konulması öneriliyor. ''HAREKETLİ ARAÇLAR İÇİNDE CEPTELEFONUKULLANILMAMALI'' Ayrıca, sürekli değişen baz istasyonları ile iletişime geçmeye çalışan cep telefonu, normalden çok daha fazla elektromanyetik dalga yayabiliyor.
 
Araç kullanırken cep telefonu veya araç telefonu kullanılmasının dikkati azalttığı ve kazalara neden olabildiği uyarısında da bulunuluyor. Bu nedenle araç güvenli bir yere çekildikten sonra cep telefonu ile konuşulması tavsiye ediliyor. Sağlık Bakanlığı'nın raporuna rağmen Teknoloji Bilgilendirme Platformu'ndan karşı tezde bir açıklama geldi. Platformdan yapılan açıklamaya göre, cep telefonlarının sağlığı tehdit eden bir yönünün olduğuna dair bilimsel bir veri yok, deniyor. Karar sizlerin. Düşünmek gerek diyerek sağlıklı mutlu günler diliyorum.
 
NAHİDE ÇELEBİ 
 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..